Kaman Cevizi’nde Markalaşma ve Pazarlama

Sevgili Kaman Cevizi dostları. Coğrafi İşaret Tescilli ve markalaşmış Kaman Cevizlerini daha iyi yerlere getirmek hepimizin ortak amacıdır. Bu nedenle yatırım, üretim, bahçe yönetimi ve pazarlama safhaları büyük önem taşımaktadır.

09.11.2022
1.018
A+
A-

Sevgili Kaman Cevizi dostları. Coğrafi İşaret Tescilli ve markalaşmış Kaman Cevizlerini daha iyi yerlere getirmek hepimizin ortak amacıdır. Bu nedenle yatırım, üretim, bahçe yönetimi ve pazarlama safhaları büyük önem taşımaktadır.

Pazarlama tarımsal üretimde en büyük çarpandır. Üretici tarımsal faaliyeti para kazanmak için yapar. Her harcadığı kuruşun tekrar geriye dönmesini arzular. Bu nedenle önemli bir konudur. Kasım ayı itibariyle 3-4 ton üzerinde ceviz üreten fakat hala pazarlamasını yapamayan bahçelerimiz, ürününü toptan olarak satmaya çalışan üreticilerimiz, bakteriyel hastalıklar ve ceviz iç kurdu ile yeterli mücadele yapamadığı için düşük kaliteli ceviz üreten çok sayıda bahçemiz bulunmaktadır. Bununla birlikte kaliteli “Kaman-1” ceviz çeşidini çok hızlı satan üreticilerimiz de vardır.

Üreticilerimiz genel olarak artan maliyetlerin fiyatlara yeterince yansıtılamadığından yakınmaktadırlar. Bu gün ülkemizde ceviz fiyatları 50-160 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Kilogramı 160 TL’den tüketiciye ulaşan cevizler ilçemizde üretilenlerden daha mı kalitelidir? Aslında değildir. Markalaşmasını tamamlayarak yeterli reklamını yapan firmalar yüksek fiyatlardan ürünlerini satabilmektedirler. Burada reklam ve pazarlama kriterleri devreye girmektedir.

Yüksek fiyatlardan ürünlerimizi satabilmek için piyasanın aradığı kalite kriterlerini bilmeliyiz. Piyasada gerçek olan şudur ki; Üretici girdi masraflarını azaltamaz, azalttığı takdirde kaliteden ödün verir. Fakat kaynakların etkin kullanımını artırabilir. Üreticilerimiz teknoloji ve bilgiyi yeterince kullanarak verimini artırmalı ve en iyi şekilde ürününü pazarlamalıdır.

Tarımsal ürünlerde markalaşmak uzun ve zor bir süreçtir. Bunun için büyük paralar harcanması gerekmektedir. Ülkemizde ceviz üretimi arttıkça markalaşmanın ve coğrafi işaretin önemi de artmaktadır. Ülkemizde birçok firma kazançlarını artırmak için bu yolda ilerlemektedir. Kaman Cevizi kaliteli ürün ile piyasada emsallerine göre daha yüksek fiyattan alıcı bulabilme şansına sahiptir. İlçemiz ceviz satış fiyatlarını, ülkemiz satış fiyatları ile kıyasladığımızda marka değerinin fiyatlara yansıdığını da görebiliriz.

Tüketici açısından baktığımızda ise markalaşma ve coğrafi işaret konuları bir güven kriteri olarak karşımıza çıkmaktadır. Üreticilerimiz bu hazır marka değerini kullanarak kazançlarını daha da artırma yollarını düşünmelidirler. İlçemizde üretilen cevizlerin tamamı kabuklu ceviz olarak piyasaya sunulmaktadır. Buna katma değer katmanın yolları araştırılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Vatandaş sağlığı kadar cebinin de derdinde!

Coğrafi işaretli yöresel lezzetlere yönelim bütün dünyada ivme kazanmıştır. Tüketicilerin nasıl bir ceviz istediği konusu yeterince bilinmelidir. Üretim ve üretim aşamaları bu yönde şekillenmelidir. Dünyada değişen pazarlama kriterleri açısından internet ortamında e-ticaret yollarını kullanmamız önem taşımaktadır.  E-ticaret ortamında mevcut satış sitelerinden de faydalanabiliriz. Gerçek Kaman Cevizi üreticileri e-ticaret ve coğrafi işaret olanaklarını kullanamadığı takdirde hiç alakası olmayan kişiler tarafından bu boşluk doldurulacaktır. Bu anlamda internet ortamında arama yaptığımızda yabancı kişilerin Kaman Cevizi adı altında yüksek fiyattan ceviz satmaya çalıştıklarını görmekteyiz. Bu durum gerçek üreticilerimiz açısından haksız rekabet oluşturmaktadır. Dünyadaki eğilim de e-ticaret de yoğunlaşmaktadır. Üretim, pazarlama kanalı, reklam ve ürün fiyatı gittikçe bu sektörde önem kazanmaktadır.

Ülkemizde yıllar önce 1 kilogram ceviz fiyatı ortalama 5 ABD doları seviyelerinde iken, bu gün 2 ABD doları seviyelerine gerilemiştir. Bu gün dünyada en büyük ceviz ihracatçısı ABD’dir. Fakat yılda 1,5 Milyon ton üretim ile Çin’inde piyasaya yakın zamanda girmesi beklenmektedir.

Ülkemiz ceviz üretiminde 2022 yılında önemli bir artış olduğu da gözlenmektedir. Ülkemizde çok sayıda büyük ölçekli bahçelerden verimli çeşitler ile yüksek miktarlarda ürün alınmaya başlanmıştır. Ülkemizde son 10 yılda ceviz üretiminde yüzde 56 oranında artış olmuştur. Bunların yanında bütün dünyada gözüken iklim krizi ve artan maliyetler üretimi tehdit etmektedir. İklim krizi nedeniyle 2050 yıllarında dünya ceviz üretiminin yüzde 40 azalabileceği tartışılmaktadır. Bütün dünyada tarımsal ürünlerde kar marjlarının azalması da önümüzdeki bir gerçektir. Üreticilerimiz ceviz yetiştiriciliğinde ileride beklenen olası durumları şimdiden öngörmeli ve önlemlerini almalıdırlar.

Coğrafi işaret tescili alarak 6769 sayılı Sınai ve Mülkiyet kanunu kapsamında yasal koruma sağlamış olan, aynı zamanda ceviz sektöründe Kaman Cevizi olarak bir marka oluşturan ilçemizde sahip olduğumuz değerleri korumak için piyasa üzerinde doğru analizler yapmamız gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Biçerdöver fiyatları güncellendi

Kaman Cevizi ortak paydasıyla bir araya gelerek yeni katma değerler oluşturma yollarını araştırmalıyız. Üreticilerimiz değişken piyasa koşullarında üretim, kalite ve pazarlama kriterlerini iyi analiz etmelidirler.

Ceviz konusunda önemli bir hocamızın dediği gibi “Türkiye’de cevizin merkezi Kaman’dır.”

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.