Kaman Cevizinin donla imtihanı!

Kaman’da ceviz ağaçlarının yüzde 10 ila 20’si 23 ve 24 Nisan gecelerinde gerçekleşen don olayından olumsuz etkilendi.

29.04.2020
706
A+
A-

Kaman’da çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde bulunan ceviz ağaçları son yıllarda olduğu gibi yine don olayından etkilendi. Bu yıl şiddeti olmamakla beraber taban arazilerde ve düzlük yerlerdeki ağaçlarda yer yer don zararı oluştu. Son 2 yıldır düşük gerçekleşen Nisan ayı donları nedeniyle özellikle Kaman ve çevresindeki cevizlerimizde verimin önemli ölçüde düşmemesi ise sevindirici bir gelişme olarak görülmekte.

Ülke genelinde ceviz üretimi yapılan birçok önemli merkezde don ve hatta kar yağışı nedeniyle ciddi verim kaybı beklenirken, ilçemiz Kaman’da Şubat ayında yağan kar nedeniyle yerli ve yabancı çeşitler geç uyandı. Özellikle 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece gerçekleşen -3 ve daha düşük hava sıcaklığına rağmen rüzgârın da etkisiyle don olayı ucuz atlatıldı. Yer yer ciddi hasarların geliştiği ilçemizde verimin düşmesi beklenmemekte.

Ayrıca, ilçemizde zirai don olaylarına karşı ceviz üreticilerimiz saman yakarak tütsü ve dumanlama yaparken, bazı üreticilerimiz ise don kırıcı sistemleri kullanmakta. Az sayıdaki üretici ise bakım, besleme ve don ilaçlarıyla mücadele yapmakta.

Zirai don nedeniyle Kaman bölgemizdeki cevizlerimizde 2014’de yüzde 100, 2015’de yüzde 80, 2016 yılında yüzde 50, 2017 ve 2018’de yüzde 30 ve 2019’a yüzde 20 ürün kaybı yaşamıştık. / Sultan AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  104 yaşındaki Gülüşan Sarı vefat etti
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.