Kaman Halk Kültürü

Yaşar Şahin
Yaşar ŞAHİN: Emekli öğretmen, Şair ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip.
26.05.2021
1.071
A+
A-

Kaman Halk Kültürü alanında yapmış olduğum araştırma ve derlemeler Uluslararası Sosyal Bilimler Sempozyumu’na sunuldu.

Sempozyumda sunulan konuların basıldığı “Sosyal Bilimler Işığında Doğa, İnsan, Toplum ve Kültür” Kitabında yerini aldı.

Değerli okurlar.

Kaman Halk Kültürünü tanıma, tanıtma ve yeni derlemeleri çeşitli gazete, dergi ve kitaplarda yazdım ve yazdılar.

Üniversite tezlerinin alan çalışmalarında kaynak oldu.

Radyo ve televizyonlarda anlattım, anlattılar, okudular.

Açılış törenlerinde, anma etkinliklerinde, festival ve şölenlerde konuştum.

2001 yılından bugüne dek Kaman Ak Haber Gazetemizde “Kaman ve Kamanlı” köşemde sizlerle oldum. Birlikte internet ortamında Kaman Halk Kültürünü tanıtmaya çalıştım ve çalışıyoruz.

2019 yılının Ağustos ayında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Bölümünden Dr. Özlem Demren Ankara’daki evimizde bizi ziyaret etti.

-“Hocam, Kaman Halk Kültürü Derleme Çalışmalarınızı Emekli Öğretmen Nilgün Köse’den okudum. Uzun zamandır da Kaman Ak Haber Gazetesi’nden takip ediyoruz. Üniversite olarak değerlendirmek isteriz,” dedi.

Kaman Halk Kültürü Araştırma ve Derlemelerimi kayıt altına aldılar. Özgeçmişim ve çalışmalarım hakkında bilgi edindiler. Sayın Dr. Özlem Demren bu görüşmeden aldıkları notları ise Uluslararası Sempozyumda sundular ve daha sonra ise sunumların basıldığı kitapta 20 sayfalık bir bölümü bize ayırma nezaketinde bulundular.

Paradigma Akademi Yayınevi tarafından basılan “Sosyal Bilimler Işığında Doğa, İnsan, Toplum ve Kültür” kitabının 345’inci sayfasında Dr. Özlem Demren’in benimle ilgili yazısından bir bölümü sizlere aktarmak istiyorum:

“KIRŞEHİR/KAMANLI “ÖĞRETMEN-YAZAR-ŞAİR” YAŞAR ŞAHİN’İN HALK KÜLTÜRÜ DERLEME ÇALIŞMALARI VE BİBLİYOGRAFYASI – Özlem DEMREN

1. Giriş

“Kaman ve Kamanlı” köşemde senelerdir Kaman kültürünün unutulup gitmemesi, yeni nesillere aktarılması için yazıyorum” sözleriyle kendisini ifade eden ve ömrünü Kaman halk kültürünü araştırma, derleme ve tanıtım çalışmalarına adamış Öğretmen-Yazar-Şair Yaşar Şahin, 1947 yılında Kırşehir’in Kaman ilçesinde bulunan Orta Mahalle’de doğmuştur. İlk ve ortaöğrenimini Kaman’da; Öğretmen Okulu’nu ise 1968’de Kırşehir’de tamamlamıştır; 1993’te öğretmenlik mesleğinden emekli olmuştur. 40 yılı aşkın bir süre devam ettirdiği halk kültürü araştırma ve derleme çalışmalarını, yerel dergi ve gazetelerde kendisine ayrılan köşesinde yayımlamıştır. Ayrıca, Kaman ve köylerinden derlediği sözlü kültür ürünlerini (türkü, mani, tekerleme, bilmece, âşık şiiri örnekleri, vb.) mütemadiyen köşesinde yayımlamış, yöre ozanlarının ve türkülerinin hikâyeleriyle birlikte tanıtımını sağlamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Vali Kaman’da muhtarları dinledi

Emekli Öğretmen yazar-şair-araştırmacı arkadaşı Mümtaz Boyacıoğlu, Şahin’i “Her ne kadar gözleri bulanık görse de, dağarcığına biriktirdiği kültür sermayesini, karşılıksız halkına sunan, eğitimci, araştırmacı, şair ve yazar …” olarak tanımlar.

Şahin, iki gözünde birden meydana gelen ve yıllar içerisinde ilerleyen görme kaybı nedeniyle çok zorlansa da, halk kültürü araştırma ve yazma çalışmalarına ara vermeden devam etmiştir. Bunda en önemli ve değerli katkıyı eşi, Emekli Öğretmen Hacer Şahin sağlamıştır; eşinin okuyamadığı yerde, okuyan gözü ve yazamadığı yerde de yazan eli olmuştur. Şahin, derleme çalışmalarının gözden geçirilip yazıya aktarılmasında eşinin kendisine verdiği desteği her daim dile getirmektedir…”

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.