Kaman’a Atatürk Evi ve Müzesi Yapılması Sunumu

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
18.12.2019
721
A+
A-

Atatürk’ün İlçemizde Kaldığı Evin Müze Olarak Yapımı için Verdiğim Dilekçe Sonrası Belediye Meclisinde Yaptığım Konuşma

Değerli Başkanım, Değerli Belediye Meclis Üyeleri.

Yıllardan beri 18 Mayıs Günleri Samsun’dan çıkan Toprak ve Bayrak Kaman’ımızdan geçer. Okullarımızdan seçilen gençlerimiz bu bayrak ve toprağı Kırşehir Kaman sınırından alarak Kirlisu’da Kırıkkale atletlerine teslim eder. Hiç arabaya alınmadan atletlerin elinde Samsun’dan Ankara’ya kadar koşarak götürülür ve 19 Mayıs günü Cumhurbaşkanımıza teslim edilir.

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Samsun’a çıkmaları ile Kurtuluş Savaşı da başlamış olur.

Mustafa Kemal ve Arkadaşları, Samsun, Havza, Amasya, Tokat, Erzurum ve Sivas’ta yapılan kurtuluş çalışmaları, Erzurum ve Sivas Kongreleri sonucu Ankara’da yeni bir Meclis toplanması için alınan kararlar sonrası seçilen Temsil Heyeti’nin bir kısmı ile tüm güç ve zor şartlara karşın Sivas’tan hareketle Kayseri ve Kırşehir’den sonra 25 Aralık 1919 Perşembe günü o günler bir köy olan Kaman’ımıza konuk olurlar.

Mustafa Kemal ve Arkadaşları, Darıözü’ndeki handa arabalarını bırakarak Bektaşoğlu Ali Çavuş ve köyümüzün diğer ileri gelenleri ile karşılanıp Çiftlikli Mahallesinden, şimdiki zahireciler pazarından o zamanın birkaç dükkânın önüne gelirler. O yıllarda üç mahalleden oluşan Kaman halkı, büyük küçük, kadın erkek, atlı yaya tarafından büyük bir coşku ve kurtuluş ümidi ile karşılarlar.

Mustafa Kemal, burada düşman tarafından işgal edilmiş yurdumuzu kurtarma planlarını açıklar. Kaman halkı hep bir ağızdan, “Ölünceye dek yanınızdayız, öl de ölelim Paşam,” diyerek güç ve destek verirler. Bu konuşma sonrası Mustafa Kemal ve arkadaşları kalabalık eşliğinde konuk oldukları Hacıpınar mevkiindeki Ali Çavuş’un Konağına gelirler.

Mustafa Kemal ve arkadaşları Bektaşoğlu Ali Çavuş’un konağında ağırlanırlarken çevre köyden gelen ve Milli Mücadeleyi destekleyenlerde köyümüzdeki diğer odalara taksim edilerek oralarda ağırlanırlar.

Her ne kadar Mustafa Kemal meydanda, yurdumuzun düşmandan nasıl kurtulacağını açıklamışsa da diğer odalarda ve evlerde gece geç saatlere kadar herkesin gözü kulağı Ali Çavuş’un konağından yanadır. “Acaba daha neler konuşuluyor,” diye giren çıkandan bir haber alma arayışındalar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kefilin eşinin yazılı rızası olmazsa

Tarihe ışık tutacak önemli kararlar ve konuşmalar, gecenin geç saatlerine kadar devam eder. Hamitli Rıza Bey’in de gelerek Mustafa Kemal ile görüşmeleri, hem arkadaşları hem de dedelerimizin merak konusudur.

Milli Mücadelede, bu kadar önemli bir zamanda, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını konuk eden Kaman’ımızın adının pek fazla geçmemesi, yazılı kaynakların olmaması, canlı tanıkların aramızdan ayrılması, kaldıkları odanın tadilattan geçirilip eve dönüştürülmesi ve daha sonra başka kişilere satılması gibi etkenler önemli bir tarihin yıpranmasına ve yok olmasına doğru gidiyor.

Burada bir canlı örnek vermek istiyorum:

Mustafa Kemal ve arkadaşları Kaman’dan ayrıldıkları gün, 26 Aralık 1919 Cuma günü Beynam’da konuk olmuşlardır. Ankara’ya her gidiş ve gelişimizde içinden geçtiğimiz, o gün köy olan ve bugünde hala köy olan Beynam’daki kaldıkları ev restora edilerek Beynam Atatürk Tarih ve Kültür Evi olarak halka açılmıştır.

Mustafa Kemal’in yurdumuzun çeşitli yerlerde kaldıkları evlerin pek çoğu “Atatürk Evi ve Müzesi” olarak açılarak halkımıza ve gelecek nesillere bir tarih ve kültür hazinesi olarak sunulmuştur.

Benden önce birçok kişilerin araştırmaları ışığında daha yenilerini de ekleyerek canlı tanıkların tutanaklarını ve konağın krokisini daha önceki dilekçemle de sizlere sunmuştum.

25 Aralık 1919 ve 2019. 100 yıllık bir ihmali ve gecikmeyi bu dönemde sizlerin ele alarak “Kaman Atatürk Tarih ve Kültür Evi”ni yerinde veya ilçemizin en uygun yerinde halkımıza ve gelecek nesle sunma fırsatı şu an sizlerin elindedir. Böyle tarihi bir fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğinizden hiç kuşkum yoktur.

Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bu önemli günde Kaman’ımıza gelişlerini, burada kalışlarını ve uğurlanışlarını elimden geldiğince en ince ayrıntılarına kadar derleyip inceleyip bir kitap haline getirme çalışmalarım devam ediyor. Kitabı bitirdiğim zaman basım yayın ve dağıtımı için yine sizlerin görüşlerine sunarak Kaman halkına ve tüm insanlığa hediye etmeyi bir kutsal görev sayıyorum.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ulusal Egemenlik

Başarı dileklerimle saygılar sunuyorum. / 9 Aralık 2019

Atatürk’ün Kaman’a Gelişinin 98. Yılı Anısına 25 Aralık 2017 Pazartesi günü Gazetemiz Yazarı Mümtaz Boyacıoğlu’nun konferansı…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.