Kaman’da ceviz aşı dönemi başladı

Ülkemizin en önemli ceviz üretim merkezlerinden biri olan şirin ilçemiz Kaman’da yerli ve yabancı çeşitlerde aşı ile ceviz fidanı üretme çalışmaları başladı.

07.04.2020
790
A+
A-

Ülkemizin en önemli ceviz üretim merkezlerinden biri olan şirin ilçemiz Kaman’da yerli ve yabancı çeşitlerde aşı ile ceviz fidanı üretme çalışmaları başladı.

Kapama ceviz bahçeleri en iyi verimi elde etmek için yapılan aşılama işlemi ilkbahar mevsiminde gerçekleştiriliyor.

Kaman Cevizi Üreticileri Kooperatifi Kurucu Başkanı ve üretici Arif Göçmen, Kaman-1, Kaman-5 gibi yerli cevizlerin yanı sıra yabancı menşeili cevizlere de aşı yaptıklarını söyledi.


Örtü altı seracılığı ile Kaman-1, Kaman-5 ve Chandler cevizlerini aşılayarak fidan ürettiklerini vurgulayan Göçmen, Kaman ilçemizde bu yıl 40 ila 50 Bin adet arasında ceviz fidanı üretilmesinin beklendiğini söyledi.

Aşılanacak fidanların ve anaç bahçelerinin iyi seçilmesi gerektiğini vurgulayan Göçmen, açıklamasında; “Kendi seramızda bu yıl 3 Bin Kaman-1, 3 Bin Kaman-5 ve 2 Bin adette Chandler aşısı olmak üzere toplamda 8 Bin ceviz fidanı üretmeyi hedefliyoruz. Kaman’da diğer arkadaşlarımız da üretim yapıyor. Bu yılki sayının 40-50 Bin civarında olmasını bekliyoruz. Şubat ayında don olmadığı zamanlarda anaç bahçemizden aşı kalemlerimizi kestik ve hazırlığımızı yaptık. Don ve soğuk havaları göz önünde bulundurarak Nisan ayı ortasına kadar İç Anadolu Bölgesi’nde dışarıda değil de kapalı alanda aşı yapılması tavsiyesinde bulunuyorum. Mayıs ayı sonuna kadar bu aşıladığımız fidanlar yapraklanır. Fidanları dezenfekte ve gerekli tahlil işlemlerini tamamladıktan sonra satışa uygun hale getiriyoruz,” dedi.

Yanlış aşılamanın üreticiye zaman kaybettireceğine dikkati çeken Göçmen, “Ağaçları bahçede görüp istedikleri tarzda olup olmadığını anlamaları onların yararınadır. Çünkü üreticinin yapacağı bir yanlış fidanı alan kişinin en az 7-8 yılına neden olur. Kaman cevizi diye aldığı ceviz farklı çıkabilir. Bunun telafisi de yine 7-8 yılı bulacağı için kişinin 15 yılının gitmesine neden olur,” uyarısında bulundu.

Göçmen, il dışından Kaman cevizi fidanları için yoğun talep aldıklarını dile getirerek, doğru aşı ve doğru yerde bu uygulama yapılırsa ceviz üretiminin Kaman ilçesine büyük ekonomik kazanç getireceğini söyledi. / İbrahim AKTÜRK – Ali GÜNEŞ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman Belediyesi yeniden arsa satıyor
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.