Kaman’da Ceviz Coşkusu

28.Ceviz Kültür ve Sanat Festivalimiz Kaman’a Büyük Katkı Sağladı

08.10.2019
727
A+
A-

Kaman Belediyesi tarafından 1990 yılında başlatılan ve ülkemizde yaşanan 2 kere deprem nedeniyle yapılamayan ve bu yıl 28’incisi gerçekleştirilen Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali, ilçemiz ekonomisi ve sosyal hayatına büyük katkı sağladı.

5-6 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen Ceviz Festivalimiz 4 Ekim Cuma günü Kaman’da Cevizin Babası olarak anılan Ziraat Yüksek Mühendisi hemşerimiz Merhum Lokman Avşar’ın Cuma Mahallesi Mezarlığında bulunan kabrinin ziyaret edilerek dua ile anılmasıyla başladı.

Festivalin resmi açılışı Cumartesi günü saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına Belediye Başkanı Necati Çolak ve beraberindekilerin katılımıyla Belediye Çelenginin sunulması, Sayı Duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başladı. Çelenk töreninin ardından ise Mehter Takımı eşliğinde Festival Yürüyüşü gerçekleştirilerek Ceviz ve Yöresel Ürün Satış Stantları gezildi. Ardından saat 11.30’da protokol üyeleri ve katılımcıların iştiraki ile açış konuşmaları gerçekleştirildi.

Belediye Başkanı Necati Çolak’ın Kaman Cevizi ve Ceviz Festivali konusunda ilgilendirme yaptığı konuşmasının ardından Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Ankara Milletvekili Hacı Turan, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli ve Kırşehir Valisi İbrahim Akın tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından Ceviz Festivali kapsamında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye girenlere plaket ve ödülleri takdim edilirken, festivale katkı sağlayan iş adamlarımız Yaşar Giziroğlu, Bekir Baki, Adem Baki, Şaban Karaca ve Mustafa Ateş’e günü anısına çini tabak hediye edildi.

Resmi açılış törenine Kırşehir Valisi İbrahim Akın, önceki Kaman Kaymakamı ve Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Yozgat Valisi Kırşehirli hemşerimiz Kadir Çakır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Kırşehirli hemşerimiz Yıldırım Kaya ve CHP Kaman İlçe Teşkilatı, Ak Parti Kırşehir İl Başkanı Muzaffer Aslan, Kaman İlçe Başkanı Kamil Avşaroğlu, Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli, Ankara Milletvekili Hacı Turan, Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Anayasa Mahkemesi Üyesi Kırşehirli hemşerimiz Recai Akyel, Yargıtay Hukuk Genel Kurul Üyesi Kamanlı hemşerimiz Yakup Ata, Kaymakam Şükrü Özcan, Akpınar Belediye Başkanı Şükrü Turgut, Boztepe Belediye Başkanı Hüseyin Takan, ve Kurancılı Belediye Başkanı Adem Bıcakcı, İl Genel Meclis Başkanı Hacı Ömer Seyfi, İl Genel Meclisi Üyeleri Emre Demirci ve Durdu Üngel, Kırşehir Esnaf Odaları Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, il ve ilçe protokolü, ceviz üreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İkinci gün ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Kırşehirli hemşerimiz Yıldırım Kaya ve CHP Kaman İlçe Başkanı Nafi Erbaşı ile İyi Parti Kırşehir İl Başkanı Müfit Göçen, Kaman İlçe Başkanı Hüseyin Karaboğaz ve partililer de katıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaymakam Girgin’den Gazetemize Ziyaret

Mustafa Erdoğan Parkında verilen öğle yemeğinin ardından ise protokol üyeleri ve davetliler Kaman Arkeoloji Müzesi ve Çağırkan Japon Bahçesini ziyaret ettiler.

EKONOMİYE KATKI

Festival kapsamında meydana kurulan panayır alanında yiyecekten giyeceğe, hediyelikten kurutulmuş kışlık ürünlere kadar her türlü ürün satılırken, çocuklar içinde şişme oyun alanları kuruldu.

Çevre il ve ilçelerden özellikle Kırşehir Derneklerin düzenledikleri turlarla ve özel araçlarıyla festival için gelen çok sayıda misafir ise en çok taze Kaman Cevizine rağbet gösterdi. Önceki yıllardan da tecrübeli olan misafirler ve alıcılar yerli olmayan cevizleri artık tanıdıkları için ithal ve yerli olmayan cevizleri almazken, tanıdıkları insanlardan yerli Kaman Cevizi almaya özen gösterdiler. Yine de dışarıdan çok fazla miktarda yabancı ceviz getirilerek Kaman Cevizi adı altında pazarlanarak Kaman Cevizinin adına ve Kamanlı üreticiye darbe vuruldu. Festivalde stant açmayan çok sayıda üretici ise seçme ve kaliteli cevizlerini eş dost aracılığı ile pazarladı.

FESTİVALİN ADI DEĞİŞTİRİLMESİN

Kaman ekonomisine büyük katkısı olduğu yadsınamaz olan Ceviz Festivalimize bu yılda çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıdaki misafirlerimiz hem alışveriş yaptı hem de konserlerle güzel bir hafta sonu geçirerek ilçemize yüklü miktarda para bırakarak ayrıldılar.

Festival ve Kaman ziyaretini aynı ana getiren Kamanlı gurbetçi hemşerilerimiz ise hafta sonunu ilçemizde geçirdiler. Kaman’da dinlenme, sohbet ve ceviz alışverişi için Gazetemizi tercih eden çok sayıdaki hemşerimizle bir araya gelip sohbet etme imkanı da bulduk.

Sohbette ilçemizin durumu gibi konuların yanı sıra güncel olan Ceviz Festivalinin adında kelimelerin yerlerinin değiştirilmesi konusuna karşı olduklarını belirten hemşerilerimiz festivalimizin adının 30 yıldır aynı olduğunu söyleyerek “Kaman Kültür Festivali yani Kültür Sanat ve Ceviz Festivali ” değil, “Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali, yani kısa adıyla Ceviz Festivali” olduğunun altını ısrarla çizdiler ve Cevizin ön planda olduğunu hatırlattılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ceviz Festivali hazırlıkları devam ediyor

DERECEYE GİRENLER

Ceviz Festivali etkinlikleri kapsamında Kırşehir Satranç Federasyonu, Kaymakamlık ve Belediyenin ortak organizasyonu ile çeşitli şehirlerden gelen 200’den fazla satranç tutkununun katılımıyla 3 ayrı kategoride turnuva düzenlendi. Dereceye girenlere çeşitli para ve ceviz meyvesi ödülleri verilirken, tüm katılımcılara sertifika takdim edildi.

Daha önceki festivallerde de gerçekleştirilen ve birçok yerel sanatçımızın tanınmasına imkân sağlayan En İyi Ses Yarışması uzun bir aradan sonra yeniden yapıldı. 11 kişinin katıldığı ses yarışması sonucunda Birinci olan Deniz Keklikkoca’ya Bin TL, İkinci olan Zülfikar Karakuş’a 750 TL ve Üçüncü olan Saffet Saya’ya 500 TL ödül verildi.

En İyi Ceviz Yarışması Birincisi Ünsal Baş, İkincisi Bahar Karakoç, Üçüncüsü Aşır Turan ile Jüri Özel Ödülü olarak Feridun Keten’e;

En İyi Ceviz Bahçesi Yarışması Birincisi Özcan Kulaksız, İkincisi Avşar Sandal, Üçüncüsü Özdilek Maraş ile Jüri Özel Ödülü olarak Ramazan Erbişim ve Hanım Çakır’a;

En İyi Cevizli Baklava Yarışması Birincisi Derya Özlemiş, İkincisi Ayhan Gökşin ve Üçüncüsü Fadime Aslan’a ödül ve plaketleri protokol üyeleri tarafından verildi.

GÖKYÜZÜNDEN KAMAN

Festival kapsamında çocuklara gökyüzünden Kaman’ı seyrettirmek için kura ile belirlenen 24 çocuk cayrokopter hava aracı ile Kaman üzerinde yarım saatlik uçma ve seyir fırsatını yakaladılar.

KİTAP İMZA GÜNÜ DÜZENLENDİ

Gazetemiz Yazarı Eğitimci, Şair ve Yazar Mümtaz Boyacıoğlu’nun önerisi ile son yıllarda gerçekleştirilen Kitap Tanıtım ve İmza Standı bu festivalde de açıldı. Kitap standında şair ve yazarlarımızdan Mümtaz Boyacıoğlu, Göksal Kara, Nafis Güzelküçük, İlhan Eray, Neşet Yayla, Ufuk Arslan, Gazi Baran, İbrahim Özdemir, Osman Alpsoy, Derviş Ekim, Ali Aydemir, İsa Erdoğan, Feride Taşkoparan, Adnan Torun okurları ile bulaşarak hem kitaplarını imzaladılar hem de festivalimize kültür birikimleriyle renk kattılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yönetimimizin heykelle ilgili alakası yoktur

CEVİZ PANELİ

Kaman 1 Cevizimizin tescil çalışmalarını gerçekleştiren Gaziantep Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ile Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ziraat Mühendisi Behset Bulanık’ın konuşmacı olarak katıldığı paneli Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Alt Yapı Şube Müdürü Ziraat Mühendisi Ersin Öğülmüş yönetti.

Ceviz üreticilerinin büyük ilgi gösterdiği panelde Kaman 1 ve diğer yerli cevizlere önem verilmesi tartışılıp, ceviz fiyatının yüksekliği ve yabancı ceviz türlerinin piyasaya hâkim olması gibi konular ele alınırken; Kaman’da ceviz üretiminin artırılması, mekanizasyona geçilmesi ve bahçe bakımı ve yönetimi gibi konular ile alındı.

BİTKİLERLE YAŞAM

Festival etkinlikleri kapsamında Tarım ve İnsan Konulu Resim Sergisi açılırken, Davul-Zurna ve Halk Oyunları gösterileri de sergilendi.

İlaçsız Yaşam, Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi, Mutluluk Kürleri ve Diyabet ve Zayıflama Kürleri adlı kitapların yazarı, ulusal tv programlarında sıkça ceviz tüketimini öneren ve ilçemizin adını hatırlatan Tıp Doktoru ve Fitoterapi Uzmanı Kamanlı hemşerimiz Dr. Ümit Aktaş’ın konuşmacı olarak katıldığı “Bitkilerle Yaşam” konulu sunum büyük beğeni topladı.

KONSERLER BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Festivalin olmazsa olmazı olan ve en yoğun kalabalığı toplayan konserler bölümünde yerel sanatçılarımızla birlikte 13 ayrı sanatçı sahne alarak 10 ayrı konser verdi.

Festivalin ilk gününde saat 19.00’dan itibaren Uğur ve Okan Ertürk kardeşler, Mihriban Şahin, Engincan ve Lara sahne aldı. İkinci gün ise saat 14.00’den itibaren Selahattin Ertürk ve Haydar Akyol, Senem Gül, Sıtkı Akın, Umut Sülüoğlu ve Uğur Önür, Havva Öğüt ve İsmail YK sahne aldı.

Konserlerde halk müziğinden pop müziğe kadar çeşitli ezgilerle coşan Kamanlılar ve davetliler mevsim itibarı ile soğuk ve yağışlı havaya rağmen çarşıyı doldurdular. Köylere ve Kırşehir’e talep edilmesine rağmen servis araçları çıkarılmaması karşın çok sayıda vatandaş kendi imkânları ile konserlere akın ettiler. / Muzaffer AKTÜRK, İbrahim AKTÜRK, Pınar AKTÜRK, Sultan AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.