Kaman’da Ceviz Eğitimleri Devam Ediyor

Kaman’da Ceviz Yetiştiriciliği ve Ceviz Bahçesi Bakımı konusunda bahçe uygulamalı seminer verildi.

21.11.2019
818
A+
A-

Kaman’da Ceviz Yetiştiriciliği ve Ceviz Bahçesi Bakımı konusunda bahçe uygulamalı seminer verildi.

Gazetemiz sahibi Muzaffer Aktürk ile Kaman’da Solucan Gübresi Üretimi yapmakta olan Emekli Polis Memuru Uğur Üstün’ün daveti ile Kaman ilçemizde bazı ceviz bahçelerine danışmanlık hizmeti veren Ziraat Yüksek Mühendisi Yakup Alpaslan Ergün ile Ziraat Mühendisi Harun Çolak tarafından Kaman Belediyesinin ev sahipliğinde “Ceviz Bahçesi Bakımı” konusunda seminer verdiler. Seminer öncesinde ise Anadolu Ajansı ve Kaman TV için Kapama Ceviz Bahçesinde video çekimleri ile üreticilere yönelik uygulamalı anlatım gerçekleştirildi.

14 Kasım Perşembe günü Saat 14.00’de Kaman Belediyesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen seminerine Belediye Başkanı Necati Çolak, Belediye Meclis Üyesi ve Ceviz Üreticisi Arif Göçmen, Ceviz Derneği Başkanı Özkan Köysüren ile Dernek Kurucu Başkanı Eczacı Deniz İkizoğlu ve ceviz üreticileri katıldı.

CEVİZ ÜRETİMİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Eskişehir merkezli Ar-Ge Endüstriyel adlı şirketin tarım kolunda çalışan, Ceviz ve Bahçe Bitkileri konusunda uzmanlaşmış ve ülkemiz genelinde birçok büyük ceviz bahçesinde danışmanlık yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Yakup Alpaslan Ergün, ricamızı kırmayarak ve hiçbir ücret talep etmeden dünyaca ünlü Kaman Cevizinin yetiştirildiği ilçemiz Kaman’da seminer düzenleyerek ceviz üretiminde doğru bildiğimiz yanlış uygulamalar ve yapılması gereken iyi tarım uygulamaları konusunda bilgiler aktardı.

Ergün, konuşmasında; “Kaman’da kendine ait çeşitler var. Bu çok güzel ama bazı noktalarda eksiklikler çok. Budama da yapılan yanlışlar verim kaybına neden oluyor. Budamayı yüzeysel değil de biraz daha vahşi diye tabir ettiğimiz şekilde yaparsak verim artışı olacaktır. Kaman’da gördüğümüz kadarıyla kış gübrelemesi hiçbir şekilde yapılmıyor. Verilen yanlış gübreler ise bitkinin erken uyanmasına ve Nisan ayında meydana gelen donlardan daha fazla hasar almasına neden oluyor. Bu yanlışlardan dönülmek içinde toprak analizi yapılarak, o alana uygun gübreleme yapılmalıdır,” dedi.

Ceviz bahçesinde hasat bittikten sonra işlerin sona ermediğinin altını çizen Alpaslan Ergün, “Hasattan sonra henüz yapraklar yeşil iken ilaçlama makineleri ile yapraktan mikro elementler içeren sıvı kombi gübre uygulaması yapmalıyız. Bir hafta sonra ise ağaçların taç iz düşümünden yeteri kadar hümikasit vermek gerekir. Daha sonra ise yapraklar tamamen döküldüğünde ağaç gövdelerini su bazlı plastik boyalar ile boyadıktan sonra Güllece Bulamacı ve müteakibinde Bakırlı Bordo Bulamacı uygulaması yapmalıyız, dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Engelleri Birlikte Aşalım

Kaman’da belli başlı yanlış bilgiler ile gübreleme yapılıyor diyen Ergün, “Yanlış gübreleme ve bakım sonucunda da Kaman Cevizinde rekolte düşüklüğü oluyor. Rekolte düşük olunca da bundan sadece Kaman değil ülke ceviz ithalatı da etkileniyor. Çünkü ülkede ceviz az olduğu için dışarıdan geliyor bu da en çok Kaman gibi ceviz ile para kazanılan yerleri etkiliyor. Cevizde besleme, budama, sulama ve gübreleme toprak yapısına göre değişkenlik gösteriyor,” diyerek doğru önlemler alınarak cevizlerin kışlık bakımlarının yapılması ve yazlık bakım ile de hasada kadar kontrollerin sürekli takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Ceviz Bahçesi Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Yakup Alpaslan Ergün’ün AA ve Kaman TV’ye özel “Ceviz’de Kışlık Bakım” konulu söyleşisini Kaman TV’nin facebook ve instagram hesaplarından izleyebilirsiniz. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.