Kaman’da Neşet Ertaş Olayı

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
17.08.2022
864
A+
A-

12 Ağustos 2022 günü sosyal medyadan, Kaman Abdallar mahallesindeki “Neşet Ertaş” heykeline saldırı olduğu hakkında bir haber okudum. Aynı gün Ufuk Arslan ile Ali Güneş’i aradım, -“Yarın Abdallar mahallesine gidelim, kaynağından haberi öğrenelim,” dedim.

13 Ağustos 2022 Cumartesi günü, bu arkadaşlarla saat 12.00 gibi olay yerine vardık. Üzerinde Neşet Ertaş’ın büstünün bulunmadığı boş bir kaide ile karşılaştık. Çevreden gelen ustanın birine sordum:

-“Büyük Halk Ozanı Neşet Ertaş’ın Heykeline saldırı olmuş. Heykel şimdi yerinde yok. Bu konuda bilginiz var mı?” diye.

Gelen usta; -“Heykele saldırı falan yok hocam. Neşet Ertaş bizim büyüğümüz, hepimizin akrabası, büyük halk ozanımız. Onun gibi baba bir adama elimiz kalkar mı? Allah o elimizi kırar şu tarafa atar. Bu heykele tüm komşularımızla gözümüz gibi bakıyoruz. Kaman’ın, Kırşehir’in, bütün Türkiye’mizin halk sanatçısına kim el kaldırabilir ki? Mahallede çocuklar oynarlarken, ellerindeki sopa veya taş parçası değmiş olmalı ki. Ufak tefek çizikler olabilir. Neşet Ertaş’ın peşinden gelen gençlerimiz onun eserlerini çalıp söyleyerek evlerindeki çoluk çocuklarını geçindiriyorlar,” dedi.

Gerilerden bir kadın bağırarak: -“Neşet Ertaş bizim babamız, bizim atamız. Onun sayesinde gençlerimiz ve bizler ekmek yiyoruz.”

Yanımıza yaklaşan gençler de: -“Neşet babamızın eserlerini öğrenerek düğünlere hazırlanıyoruz. O babamızın bu iyiliklerini hiç unutur muyuz,” gibi övgü dolu sözlerle Neşet Ertaş hakkındaki görüşlerini bildirdiler.

Neşet Ertaş’ın büstünün olmadığını, kaidenin kaldığını sordum. Emniyetten gelip götürdüklerini söylediler. Ustalarımızın kadınları, mahallenin bakımsız olduğunu, her tarafın pislik içinde olduğunu dile getirdiler. Bu konuda en sağlıklı haberleri, emniyetin inceleme ve araştırmaları sonucu öğrenebileceğimizi orada bulunanlara hatırlattım.

Bu konuşmaları Kaman Tv’ye anlattıktan sonra, Kaman Abdallar Derneğimizin çalışmaları hakkında da bilgiler verdim.

“2023 yılı Haziran ayı içinde ve Abdallar mahallesinde beşinci Abdallar şöleni yapmak için çalışıyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sosyal medya ile algı peşinde olanlar özür dileyecekler mi?

Ayrıca, yine mahalle içinde bir Kaman Abdallar Kültür ve Sanat Sitesinin yapımı için de çalışacağız.”

13 Ağustos 2022 Cumartesi

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.