Kaman’da Pepino Yetiştirdi

Üretici Albay Koçak, Pepinoların Kaman’da Alternatif Ürün Olabileceğini Düşündüğünü Söyledi.

21.08.2019
553
A+
A-

Kaman Kalehöyük Müzesinde çalışan ve İsahocalı Köyünde ikamet eden hemşerimiz Albay Koçak, anavatanı Güney Amerika olan ve ülkemizde de 700-800 rakımlara kadar sıcak iklimlerde yetiştirilen ve çok yıllık olmasına karşı ülkemizde tek yıllık olarak ekilen patlıcangiller familyasından olan Pepino bitkisini yetiştirdi.

Bir arkadaşının Mersindeki evinde saksıda yetiştirerek hediye ettiği ve tadını çok beğendiği bu meyveyi yetiştirmek için araştırma yapan hemşerimiz Koçak, Antalya Kumluca’dan kargo ile getirdiği fideleri İsahocalı’daki evinin bahçesinde açık araziye dikti.

Pepino fidelerini Mart ayında domates ve biberle aynı zamanda diktiğini ve sadece suyunu ve gübresini vererek yetiştirdiğini söyleyen Koçak, “Araştırmalarım sonucunda bu meyvenin ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu ve birçok hastalığa karşı da iyi geldiğini öğrendim. İlçemiz ikliminde olup olmayacağını denemek amacıyla 40 kök fide diktim ve tamamını tutturduğum gibi hepsinden de ürün aldım. Eylül ayı başında hasat etmeyi düşündüğüm meyvelerim şu anda ülkemizde yetiştirilen ortalama meyve ağırlığının da üstünde. Pepinolar büyük marketlerde kilosu 30 TL’ye kadar alıcı bulmakta. Ülkemizde yeni tanınan ve çok beğenilen bu meyvenin Kaman’da alternatif ürün olarak değerlendirilebileceğini düşünüyorum. Gelecek yıl tarla ortamında daha fazla ekim yapmayı düşünüyorum,” dedi.

Pepino nasıl bir meyve?

Anavatanı Güney Amerika ülkelerinden Peru olan Pepino meyvesi, kavun aromalı, sulu ve ince kabuklu bir tropikal egzotik meyve. Son yıllarda Türkiye’de yetiştirilen pepino meyvesi, kavun, muz ve ananasa benzeyen tadıyla büyük ilgi görüyor. Dünyada üretimi yapılan başlıca çeşitleri Schmidt, Kawi, Suma, Asca, Lincoln, Gold, Golden Litestipe, Miski. Ülkemizde üretimi yapılan çeşidi ise miski. Ağırlığı 40- 50 gramdan 1300 grama kadar değişen meyve genellikle 150- 600 gram arasında. Ve ortasında çekirdek, tohum bulunmayan meyvenin tamamı yenilebiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Özdoğanların Babası Halil abi vefat etti

Pepino’nun kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü belirtiliyor. Hücre yenileyici ve kemik gelişimine fayda sağlayan özelliğiyle çocukların gelişiminde büyük rol oynayan pepino meyvesi, C vitamini deposu olma özelliğiyle idrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücut direncini artırdığı, içerdiği kalsiyum oranıyla da ağrıların giderilmesinde de önemli bir etkiye sahip iddia ediliyor.

Anemi hastalarının tüketmesinin önerildiği pepino meyvesi, böbrek kumunun düşürülmesinde, uyku düzenini dengeleyerek, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunları gidermede olumlu bir etkisi bulunduğu belirtiliyor. İçerisinde K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırdığı belirtiliyor. / Muzaffer AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.