Kaman’dan haftalık Korona haberleri

Belediye Alo 153 Şikâyet Hattı Kurdu. Evinde Kal Kaman!

24.03.2020
1.407
A+
A-

“Koronavirüs, Alacağımız Tedbirlerden Daha Güçlü Değildir.”

Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’da başlayan ve adına CoVID-19 denen koronavirüs salgınının yayılmaya başlamasından sonra 24 Ocak’ta havaalanlarına termal kameralar konularak ilk önlemler alınırken, ülkemizde ilk virüs vakası 11 Mart 2020’de Sağlık Bakanlığınca açıklandı.

Pozitif çıkan ilk koronavirüs vakasının ardından bugün tam olarak 15 gün geçti. Bu süre zarfında tüm okullar tatil edilirken, yayılmayı önlemek üzere alınması gereken hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerinin yanı sıra bir çok sektörde de işyeri kapatılmaları yaşanmakta.

Sağlık Bakanlığının verdiği son bilgilere göre 24 Mart tarihi itibarıyla ülkemizde 14 gün içerisinde pozitif çıkan vaka sayısı Bin 529 olurken, vefat eden insanımızın sayısı ise 37’ye yükseldi.

ALO 153 ŞİKAYET HATTI

Belediye Başkanı Necati Çolak, sosyal medya üzerinden yapmış olduğu açıklamada ALO 153 Şikayet Hattı’nın hizmete açıldığını duyurdu.  Koronavirüs nedeni ile evinden çıkamayan yaşlılar ile her türlü istek ve şikayet için hizmetlerin daha hızlı ve kaliteli yapılabilmesi için şikayet hattını kurmuş bulunmaktayız diyen Çolak; “Hemşerilerimiz gördükleri olumsuzlukları 07.00 ila 19.00 saatleri arasında ALO 153 hattımıza bildirmesi mümkündür. Zabıta ekiplerimiz hijyen kurallarına uymayan esnaflarımızı da sürekli kontrol etmektedir. Halk sağlığının korunması bakımından denetimlerimiz aralıksız sürüyor. Ayrıca dezenfekte çalışmalarımız da ilçemizin her yerinde devam etmektedir. Öte yandan, ön ödemeli su sayaçlarında 5 ton olan avans su miktarını ise 10 tona çıkararak vatandaşların susuz kalmamaları için önlem aldık,” dedi.

KAMAN SESSİZLİĞE BOĞULDU

Kahvehane ve eğlence merkezlerinin ardından asker uğurlama programları yasaklandı, berber ve kuaförler kapatıldı. Özellikle Cumhuriyet Meydanını mesken tutanlar olmak üzere 2 metrelik sosyal mesafeyi korumak şartı ile kalabalık yapılmaması istenirken, 65 yaş üstü insanlar ile kronik hastalıkları bulunan kişilerin evlerinden dışarıya çıkmasının yasaklanmasının ardından Kaman ilçe merkezi sessizliğe boğuldu. İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kararınca Kaman Kapalı Sebze Pazarı ve Yoğurt Pazarı da ikinci bir emre kadar kapatıldı. Sosyal hayat ve ekonomi çöktü. Alınan kararla, lokanta ve pastaneler masaları kaldırdı, içeriye müşteri almadan sadece paket servisi yapmaya başladılar. Öte yandan, yayınlanan bir genelge ile kamu dairelerinde esnek çalışma modeline geçildi. Resmi dairelerde işlemleri yürütecek asgari oranda personel görevlendirilerek geriye kalan personel idari izin sayıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Vali Buhara İl Genel Meclis toplantısına katıldı

TOPLANMA YASAĞI

Toplanma ve sosyal izolasyon tedbirleri kapsamında Cuma namazı kılınmazken, Cumartesi gecesi idrak ettiğimiz Miraç Kandili de camiler yerine evlerde bireysel olarak idrak edildi. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 1045. Yıl Dönümü kutlamaları ise koronavirüs tedbirlerine takıldı. İl merkezinde Vali İbrahim Akın’ın katılımıyla çelenk koyma ve şehitlik ziyareti sosyal mesafe kuralına uygun şekilde yerine getirilirken, Kaman ilçemiz de hiçbir etkinlik gerçekleştirilmedi.

İLAÇLAMA VE DENETLEME DEVAM EDİYOR

Belediye Zabıtası ağızlarında maske ile 24 saat esasıyla denetlemeleri sürdürürken, dezenfekte ekibi de aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Kırşehir ve Ankara’ya yolcu taşıyan minibüs ve otobüsleri, durak ve terminali ilaçlayan ekipler, vatandaşların yoğun olarak kullandığı alanlarda da dezenfekte çalışmaları aralıksız sürdürüyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ALKIŞLI TEŞEKKÜR

Pandemi’nin ardından yoğun ve süresiz bir çalışma mesaisine başlayan sağlık çalışanlarına destek ve moral vermek amacıyla dünya genelinde başlayan alkış aktivitesine Kaman halkı da destek verdi. Saat 21.00’da evlerin balkonlarından alkış ve lamba söndürüp yakarak sağlık çalışanlarına teşekkürlerini bildirerek, gayret ve çabalarından dolayı şükranlarını sundular.

ECZANELERDE BRANDALI SATIŞ

Sağlık sektörünün bir sonraki adımını oluşturan eczanelerde en riskli alanlar içerisinde bulunmakta. Her türlü hastalık taşıyan insanlarla direk temas içerisinde olan ilçemizdeki eczane işletmeleri de kendi steril alanlarını oluşturmak için mekan içerisinde 1 metrelik sosyal mesafe kuralını koruyabilmek için şeffaf naylonla bölümler oluştururken, eczane içerisine ise 2 kişiden fazla kişi almamaya özen göstermekteler.

BANKALARDAN TEDBİR UYGULAMASI

İlçemizdeki banka şubeleri koronavirüs tedbirleri ve çalışanlarının sağlıklarını korumak amacıyla şube içerisinde kalabalık oluşmasını engellemek için müşterilerine bankamatiklere yönlendirirken, içeriden işlem yapacak olan mudiler içinde sırayla içeriye alma uygulamasını hayata geçirdiler. Ayrıca alınan bir kararla çoğu banka mesaisini geçici olarak 12.00-17.00 olarak değiştirdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gölde Balık Ölümleri Korkutuyor

OTOBÜS SAATLERİ DEĞİŞTİ

Kaman Ankara arasında yolcu taşımacılığı yapan ilçemizdeki tek otobüs firması olan Metro Turizm yazıhanesi ise yolcu azlığı nedeniyle otobüs sefer saatlerinde düzenlemeye gitti. Geçici süreyle 4 sefere düşürülen otobüs saatleri ise daha sonra karşılıklı 3 sefere düşürülerek Kaman’dan Ankara’ya 09.00, 12.00 ve 18.00’da hareket edecek. Ankara’dan Kaman’a ise 09.00, 12.00 ve 18.30’da dönecekler. / Pınar AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.