Kitle iletişim araçlarını doğru kullanıyor muyuz?

28.04.2021
868
A+
A-

Bundan yaklaşık 35-40 yıl önce televizyon çok yaygın değildi. Herkesin evinde televizyon yoktu. Hatta radyo bile her evde bulunmazdı. İnsanlar sosyal olayları genellikle birkaç gün sonra ve başkasından duyarak öğrenirlerdi. Kitle iletişim araçları denen az sayıda gazetedeki muhabirler veya köşe yazarları da, radyolardaki ve televizyonlardaki yapımcılar ya da sunucular da genellikle iyi eğitim almış ve konusunda uzman kişiler olurdu. Radyodan bir haber dinlediğinizde ya da gazeteden bir haber veya bir köşe yazısı okuduğunuzda tatmin olunurdunuz. Acaba ne demek istiyor diye düşünülmezdi?

Şimdi ise internetin ve bilgisayarlarla akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte bilgi çok hızlı bir şekilde yayılıyor ve birçok sosyal medya hesaplarına gelen bilginin doğru ve temiz bilgi olmayabileceği bile düşünülmeden, gelen bilginin doğru olduğu kabul edilip hemen o bilgi beğeniliyor ya da altına yorum yapılıyor veya paylaşılıyor. Birçok kişi “Kızım sana diyorum; gelinim sen anla,” diyerek komşusuna, arkadaşına veya akrabasına olan sitemini dahi sosyal medya hesabından paylaştığı söz veya fotoğraflarla iletiyor.

Halk içine çıkmak için yüzü ve cesareti olmayan binlerce insan da başka adlarla açtıkları sahte sosyal medya hesaplarıyla yeni türemiş klavye kahramanı olarak başkalarına küfür ve hakaret ediyorlar. Hatta bazı televizyon programlarında bile konu ve konuşmalar o kadar düzeysiz ki, söz konusu programlarda daha fazla sayıda izleyicinin izlemesini temin edebilmek için pek çok basitlikler yapıldığını hayretle görüyoruz.

Maalesef, kitle iletişim araçlarının birçoğu doğru bilgiye ulaşmak için hiç bir özeni, dikkati ve çabayı göstermeyen, emek vermeyen, mesleğinin çilesini çekmeyen, hatta yazdığı veya sunduğu konularda kulaktan duyma birkaç şey dışında hiçbir bilgisi ve eğitimi olmayan, ancak cahilliğinin konforunu yaşayan, bir kısmını hemen her gün televizyonlarda gördüğümüz allamelerin istilası altında.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman'ın Nesi Var? -1-

Bu durum milli kültürümüz ve çağdaş medeniyetimiz bakımından çok üzücü; fakat gerçek de böyle.

Bize düşen bir söz varsa, okumak, araştırmak, düşünmek ve öğrendikten sonra söylemek olmalı.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.