Kuraklık rekolteyi düşürdü

Çetin Gökalp, “Yüzde 80’lere ulaşan kuraklık nedeniyle verim düştü. Çalışmalarımız sonucu Bakanlığa ulaştırılan raporlar sonucunda verim kaybı desteği ödemesi ve borç ertelemesi kararı alındı.”

09.06.2021
787
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, beraberindeki Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ömer Sevim ile birlikte ilçemizde yaşanan kuraklıktan dolayı köy gezilerine başladı.

REKOLTE DÜŞÜK

Hasadın başladığı Savcılı Büyükoba, Kurutlu, Kekilliali ve diğer çevre köylerde tespit çalışmalarında bulunduklarını belirten Gökalp, arpa hasadının başladığı köylerimizde verimin dekar başına 30 kilogram gibi düşük olduğunu söyledi.

Çiftçilerin artan maliyetler, ürün kaybı ve kuraklıktan dolayı çaresiz olduğunu ve çiftçiliği bırakma durumuna geldiğinin altını çizen Oda Başkan Gökalp; “Bahar aylarında bölgemizde sıcakların artması, yağışların az olması kuraklık yaşanacağının görüleceğinin belirtisiydi. Bu yüzden çalışmalarımıza o günlerden başladık. Muhtarlarımızla arazi hasar tespitlerimiz sonucunda kuraklıktan dolayı Kaman Kaymakamlığına, Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ve Ziraat Odası Başkanlığımıza  dilekçelerini verdirerek gerekli çalışmaları başlattık.

KURAKLIK YÜZDE 80

Yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan kuraklık raporuna göre bölgemizde yüzde 80 oranında hasar olduğu tespit edildi. Kuraklık sadece verim kaybını meydana getirmedi. Özellikle hayvancılık ile uğraşan üreticilerimiz zor günler geçirmektedir. Çünkü hayvanlarına yedirdiği yem fiyatlarının artışı önlenemez duruma geldi. Saman bulmakta çok zorlanıyorlar. Geçen yıl tonu 200 lira olan saman şuanda bölgemize tonu Bin 100 ila Bin 200 liradan gelmeye başladı.

İç Anadolu Bölge Sorumlumuz ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Eyüp Elmalı önderliğinde İlçe Ziraat Odaları Başkanları ile birlikte Mayıs ayı içinde Kaman Ziraat Odamızda İl Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirdik. Sayın Eyüp Elmalı’nın da çalışmaları sonucunda hazırlanan kuraklık raporu Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’a sunuldu. Ülkemizin her bölgesinde yaşanan kuraklıktan dolayı hazırlanan raporlar Tarım ve Orman Bakanlığına ulaştırılarak çalışmalara başlandı.

DESTEKLER AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanımız  Sayın Recep Tayyip Erdoğan;  kuraklıktan etkilenen çiftçilere yapılacak destekleri açıkladı. Üreticilerimizin verim kaybına göre dekara 100 lira ödeme yapılacağını, mazot- gübre ve sertifikalı tohum desteğinin dekar başına 151 lira olacağını ve kuraklığın oluştuğu bölgelerde çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların  erteleneceğini söyledi,” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Corona’dan (CoVID-19) Korunmak için Yaşam Tarzımızı Değiştirmeliyiz

Öte yandan Oda Başkanı Çetin Gökalp, çitçilerimizin mağdur olmamaları için yapılacak olan desteklerin bir an önce yapılması çağrısında da bulundu. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.