Mart kapıdan baktırdı

Kaman’da 13.03.2023 tarihinde yağmaya başlayan kar, beyaz bir örtü ile doğayı süsledi.

15.03.2023
427
A+
A-

Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır, atasözü, baharı beklediğimiz şu günlerde hemen hemen tüm Türkiye’de gerçek oldu. Ülkenin dört bir yanında etkili olan kar yağışı dolayısıyla bazı olumsuzluklarda yaşandı.

Kaman’da 13.03.2023 tarihinde yağmaya başlayan kar, beyaz bir örtü ile doğayı süsledi. Son yılların en kurak geçen kış aylarının içinde bulunduğumuz bu günlerde yağan yağmur ve karın inşallah doğaya, ekili arazilere ve yer altı su kaynaklarına katkı sağmasını diliyoruz.

20 Şubat’ta Havaya, 27 Şubat’ta Suya ve 6 Mart’ta Toprağa düşen Cemre’lerden sonra baharı bekleyen Kamanlı hemşerilerimiz, Mart ayının unutulan sürprizlerle dolu azizliğini uzun bir aradan sonra tekrar hatırladı. Cemrelerden sonra gelen fırtına, kar yağışı ve dondurucu hava “Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır” atasözü bir kez daha anımsanırken, “Kaman’a mart karı” yağdı sözünü bir kez daha hatırlattı.

KOCAKARI SOĞUKLARI

Meteoroloji verilerine göre karla birlikte gelen soğuk hava bu haftada devam edecek.

Kapıdan baktırıp, kazma kürek yaktıran Mart ayının içerisindeki bazı günler farklı isimlerle adlandırılıyor: Sın, Sinnaberr, Vabır, Amir, Mutеmir, Muallеl, Matfiyülcеmеr… Baharın müjdecisi olan mart ayının ortalarında buz gibi bir soğuk getiren bu 7 günün ise genel bir adı var: Bеrdül’acüz. Hеr nе kadar kışın en sert hissedildiği dönem olsa da baharın ayak seslerini duyuran, Bеrdül’acüz (Kocakarı Soğukları) 11-17 Mart arasında yaşanıyor. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman’da covid aşısının ilk etabı tamamlandı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.