Mart kapıdan baktırdı

Son yılların bol yağışlı ve verimli dönemini geçirdiğimiz bu kış aylarında Kaman’da kuruyan derelerden ve çeşmelerden su akmaya başlarken, boşalan sulama göletleri de birer birer dolmaya başladı.

16.03.2022
724
A+
A-

Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır, atasözü, baharı beklediğimiz şu günlerde hemen hemen tüm Türkiye’de gerçek oldu. Ülkenin dört bir yanında etkili olan kar yağışı dolayısıyla çoğu kentte eğitime ara verildi, kamu personeli izinli sayıldı. Kapanan yolların açılması için karla mücadele ekipleri de çalışma başlattı.

Son yılların bol yağışlı ve verimli dönemini geçirdiğimiz bu kış aylarında Kaman’da kuruyan derelerden ve çeşmelerden su akmaya başlarken, boşalan sulama göletleri de birer birer dolmaya başladı.

Küresel ısınma nedeniyle yaşanan kuraklığın bu yıl ilçemiz genelinde olumsuz bir etki yapmaması beklenirken, yağan kar ve yağmur çiftçileri de ümitlendirdi.

20 Şubat’ta Havaya, 27 Şubat’ta Suya ve 6 Mart’ta Toprağa düşen Cemre’lerden sonra baharı bekleyen Kamanlı hemşerilerimiz, Mart ayının unutulan sürprizlerle dolu azizliğini uzun bir aradan sonra tekrar hatırladı. Cemrelerden sonra gelen fırtına, kar yağışı ve dondurucu hava “Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır” atasözü bir kez daha anımsattı.

KOCAKARI SOĞUKLARI

Meteoroloji verilerine göre karla birlikte gelen soğuk hava bu haftada devam edecek.

Kapıdan baktırıp, kazma kürеk yaktıran Mart ayının içеrisindеki bazı günlеr farklı isimlеrlе adlandırılıyor: Sın, Sinnabеr, Vabır, Amir, Mutеmir, Muallеl, Matfiyülcеmеr… Baharın müjdеcisi olan mart ayının ortalarında buz gibi bir soğuk gеtirеn bu 7 günün isе gеnеl bir adı var: Bеrdül’acüz. Hеr nе kadar kışın еn sеrt hissеdildiği dönеm olsa da baharın ayak sеslеrini duyuran, Bеrdül’acüz (Kocakarı soğukları) 11-17 Mart arasında yaşanıyor. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Belediye Cumhuriyet Satranç Turnuvası düzenliyor
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.