Miraç Kandili bu akşam

Miraç, Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v.) bir gece vakti, Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da Allah’ın huzuruna vardığı kutlu yolculuk anlamına geliyor.

10.03.2021
730
A+
A-

Miraç, Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v.) bir gece vakti, Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da Allah’ın huzuruna vardığı kutlu yolculuk anlamına geliyor. Aynı zamanda Miraç, insanın iç dünyasına doğru yapılması gereken mübarek yolculuğu da ifade ediyor. Nitekim Cenab-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’de; “Kulu Muhammed’i bir gece Mescid-i Haram’dan kendisine bir kısım ayetlerimizi göstermek için, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Doğrusu O, işitir ve görür.” (İsra, 1) buyurmuştur.

Miraç Kandili, Recep Ayının 27’nci gecesi kutlanıyor. Bu geceye rastlayan 10 Mart 2021 Çarşamba günün Perşembe gününe bağlayan gece koronavirüs tehdidine karşın tüm dünya üzerindeki Müslümanlar tarafından ibadet ve dualarla idrak edilmesi beklenmekte.

Miraç olayı hicretten bir yıl ya da on yedi ay önce Recep ayının 27’inci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül–Haram’dan Beytü’l-Makdis’e (Kudüs) götürülür. Kur’an’ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında “İsra” adını alır. İkinci aşamayı ise Peygamberimiz (s.a.s)’in Beytü’l-Makdis’ten Allah’a yükselişi oluşturur. Miraç olarak anılan bu yükselme olayı Kur’an’da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

MİRAÇ KANDİLİNDE NELER YAPILMALI?

Miraç Gecesi ve gündüzünü şöylece ihya etmeye çalışmalıyız:

1- Miraç Kandili’nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak gerekir. Peygamber Efendimiz “Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Recep’in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur” buyurdu.

2- Salât-ü selâm okumak.

3- Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tespih “Estağfurullah” demeliyiz.

2021 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

14 Mart Şaban Ayı Başlangıcı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gökalp: “Kuraklık ciddi boyutlarda”

27 Mart Berat Kandili

13 Nisan Ramazan Başlangıcı

8 Mayıs 2021 Kadir Gecesi

12 Mayıs Arife Günü

13 Mayıs Ramazan Bayramının 1. Günü

14 Mayıs Ramazan Bayramının 2. Günü

15 Mayıs Ramazan Bayramının 3. Günü

19 Temmuz 2021 Kurban Bayramı Arifesi

20 Temmuz Kurban Bayramının 1. Günü

21 Temmuz Kurban Bayramın 2. günü

22 Temmuz Kurban Bayramının 3. Günü

23 Temmuz Kurban Bayramının 4. Günü

9 Ağustos Hicri Yılbaşı

18 Ağustos Aşure Günü

17 Ekim 2021 Mevlit Kandili. / Pınar AKTÜRK

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.