Mustafa Kemal’i Gördüm Kaman’da

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
22.12.2021
600
A+
A-

25 Aralık 1919, Yine 25 Aralık 2021 (102. yıl)

1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı sonrasında İttifak devletleriyle birlikte yenildik. Ülkemizde gözleri olan İtilaf devletleri Yunanistan’ı kışkırtarak 15 Mayıs 1919’da İzmir’e asker çıkarmaya başladılar. Bir yandan da İngiltere, Fransa ve İtalya yurdumuzu paylaşmaya başlarlar.

Mustafa Kemal, Padişah Vahdettin tarafından Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinin asayişinin önlenmesi için İngilizlerin onayı ile görevlendirilir. Ülkenin zor zamanları, eşkıya, soygun, adam öldürme son safhalarda.

16 Mayıs 1919 günü Bandırma gemisi ile Mustafa Kemal görev arkadaşlarıyla birlikte İstanbul’dan hareket ederek, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gelirler.

Mustafa Kemal, görevi ile ilgili raporları saraya gönderirken, Anadolu halkının içinde olma avantajını da çok iyi kullanarak kurtuluş kıvılcımını da ateşlenmiş olur. Amasya, Erzurum, Sivas kongreleri sonunda Temsil Heyeti ile Ankara’ya giderken, iki gece Mucur’da, bir gece Kırşehir’de, bir gecede Kaman’da misafir edilirler.

Bektaşoğlu Ali Çavuş Kaman’da esnaftır. Kaman Müdafa–ı Hukuk Cemiyetini kurar. Kırşehir Müdafa-ı Hukuk Cemiyeti ile birlikte Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı çalışmalarını takip eder. Topladığı bütün haberleri; Müdafa-ı Hukuk Cemiyeti üyeleri ve oda sahipleri ile mahalle komşularına, çalışan adamları ve diğer görevlilerle, at sahipleri ile ailenin ve komşu kadınları ile Azime Hanım ve yardımcıları ile yemek işlerini görüşmek üzere akşamları odasında, gündüzleri de dükkânında ve çarşıda gördüğü herkese bildirerek Kaman halkını bilinçlendirir.

Kaman halkı, Ali Çavuş’tan aldığı bilgileri aile içinde ve komşu ziyaretlerinde konuşarak ülkemizin kurtarılması konusunda epeyce bilgi alırlar. Kaman halkı ve çevre köyleri bu konuda çok duyarlı olurlar. Her fırsatta Ali Çavuş’un yanında olduklarını bildirirler.

Mustafa Kemal ve Temsil Heyetinin Kayseri’den Kırşehir’e doğru hareket ettikleri günlerde, Kırşehir’den bir atlı gelir Ali Çavuş’un dükkânına. Ali Çavuş heyecanlanır, biraz da telaşla hazırlıkları hızlandırır. Tosun, koyun, hindi ve tavuklar kesilerek yemek hazırlığı başlatılır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Milli Devletin Güçlü İktidarı Olur

Ülkemizin bir an evvel kurtulması için çalışmalarını hızlandıran Ali Çavuş, herkese Mustafa Kemal’i anlatmaya devam eder.

Yemekler hazır, karşılamaya gidecek atlılar yerlerinde duramazlar. Ali Çavuş’un emirleri ile dörtnala kalkan atlılar gözden kaybolurlar. Gökçe Pınar’da heyecanlı bekleyiş sürerken, arabalar Hancı Şevket Çavuş’un hanının bahçesine çekilir, atlarına binen Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti, Gökçe Pınar’da Ali Çavuş ve Kaman halkı tarafından karşılanır, birlikte Kaman’a doğru hareket edilir.

Kaman halkı daha önceden dükkânların önlerinde yerlerini alarak bekleşirler. Mustafa Kemal binek taşından, -“Bu güzel yurdumuz düşman çizmeleri altında. Bu duruma kimse razı olmaz. Yurdumuzu birlikte düşmanlarda kurtaracağız,” der. Kaman halkı hep bir ağızdan; -“Razı olamayız Paşam. Yanınızdayız Paşam. Öl de ölelim Paşam,” diye haykırırlar. Gözlerdeki kurtuluş ateşini gören, Mustafa Kemal ve arkadaşları dinlenmek için Ali Çavuş’un konağına doğru hareket ederler.

Kaman halkı ile mahallenin çocuklarının sevgi gösterileri arasında odaya gelen misafirler, bir süre dinlendikten sonra Mustafa Kemal ve arkadaşlarına öğle yemeği verilir. Kahvelerini de içen misafirler öğle ile akşam arası halkımızla kurtuluş sohbetlerine devam ederler.

Düğün yemeği gibi Azime hanımın hazırladığı öğle ve akşam yemeklerini çok beğenen Mustafa Kemal, Azime hanım ve yardımcılarına teşekkürlerini bildirir. Halka devamlı kurtuluş hakkında bilgiler verir. Sabah kahvaltısı iştahla yenir. Yol azığı görevliye teslim edilir. Evden Gökçe Pınar’a hareket eden Mustafa Kemal’i oda önünde toplanan kadın ve erkekler alkışla uğurlarlar. Camii önünde bekleyen halk ile Gökçe Pınar’a hareket ederler.

Ayrılık zamanı, Kaman halkının sıcak ilgisinden memnun olan Mustafa Kemal, herkesle vedalaştıktan sonra sıra gelmiştir Ali Çavuş’a. Gözyaşları arasında konuşamayan Ali Çavuş zor ayrılır Paşasından.

Atlılar arabaların çevresinde, Mustafa Kemal’in komutu ile kırbaç şaklatarak toz bulutları arasında kaybolurlar. Geride bekleşenler Ali Çavuş’un rahatsız olduğunu görerek yardım etmeye çalışırlar. Yüzü yıkanan ve biraz dinlenen Ali Çavuş ata bindirilerek Kaman’a dönerler. Odada herkesin gözü Ali Çavuş’tadır. Biraz iyi olup gözlerini açtıktan sonra güçlükle, -“Bu iş tamam komşular, kurtuluş çok yakındır,” müjdesini odada bulunanlara verir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Arıların insan yaşamımdaki önemi

Kaman halkı umutla bekleyip, Ali Çavuş’un her gün getirdiği Kurtuluş Savaşı gelişmelerini dinleyerek ve yorumlar yaparak bekleyişlerine devam ederler.

“Mustafa Kemal’i Gördüm Kaman’da” kitabım yakın zamanda okuyucularımla buluşacaktır.

25 Aralık 2021

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.