Mustafa Kemal’i Gördüm Kaman’da

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
29.09.2021
745
A+
A-

Değerli hemşerilerim; sizlerle bu yazımda önemli bir konuyu paylaşmak istedim.

Ülkemizin kurtuluşu için yola çıkan, Mustafa Kemal ve Temsil Heyetinin 25 Aralık 1919 yılında Kaman’a gelişleri ve bir gece dedelerimizin onur konuğu oldukları, o tarihi olayları yaklaşık yirmi yıldır araştırıp, inceleyip üzerinde çalıştım. Ülkemizde Mustafa Kemal Atatürk’ün uğradıkları ve kaldıkları pek çok ev Atatürk Evi ve Müzesi olarak düzenlenmiş ve halkımıza bir kültür hazinesi olarak sunulmuştur.

Ben de Mustafa Kemal ve Temsil Heyetinin Kaman’a gelerek, bir gece Bektaş oğlu Ali Çavuş’un evinde kaldıklarını araştırıp, canlı tanıklardan ve kaynak kitaplardan epeyce bilgilere ulaştım.

Topladığım bu bilgilerle iki başkanımızla da görüştüm. Aramızda geçen konuşmaları aynen veriyorum. “Elimdeki bu bilgiler ışığında, yıkılmayan ve iki kez tamirattan geçen Bektaşoğlu Ali Çavuş’un evinin eski halini gösterir projeye uygun bir Atatürk Evi ve Müzesi’nin yapılmasını kendilerine anlattım. Her iki başkanımız da bu işe sıcak baktı. Hatta bir başkanımız bu tarihi olayı belediye meclisine sunarak oybirliği ile tarihi kararı kabul ettiler. Bu konuşmalar sonunda, Atatürk Evi ve Müzesinin yapılması halinde, elimdeki bilgileri kitap haline getirip kendilerine vererek, basılacak kitabı halkımıza hediye edeceğime söz verdim.”

Devam eden zamanlarda bu işin peşini bırakmadım. Ödenek yokluğu nedeni ile Atatürk Evi Müzesi’ni yapamadıklarını söylediler.

Baktım, Atatürk Evi Müzesi’nin yapılacağı yok. Geçen zaman uzayıp gidiyor. Verdiğim sözü yerine getirmek için elimdeki bilgileri iki yıldır çalışarak, “Mustafa Kemal’i Gördüm Kaman’da” Kitabımı basım aşamasına getirdim. Kendi imkânlarımla bastırmaya karar verdim. 2021 Eylül ayı içinde basım için birkaç matbaa ile görüştüm. Piyasada her şeyin fiyatının arttığı gibi basım fiyatları da almış başını gitmiş.

Her türlü imkânlarımı araştırıp ve zorlayarak bir türlü bu ölümsüz tarihi eserimi bastıramadım. 25 Aralık 2021 gününe kadar bir basım imkânı yakalayabilirsem, kitabımın basımını yaptırıp belirtilen tarihte kendi ellerimle halkımıza sunmayı planlıyorum. Aksi halde bu tarihi eserim arşivde bekleyecek. Halkımıza verdiğim ahde vefa borcumu bilmiyorum ne zaman ödeyeceğim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ak Parti ve MHP ittifak mı, müstakil mi?

Böylelikle; başta Mustafa Kemal Atatürk’ü, Temsil Heyetini, ülkemizin kurtuluşunda paşasından erine kadar askerlerimizi ve tüm Anadolu halkımızı, hemşerimize, dedemiz Ali Çavuş ve şahsında o günlerde “Kurtuluştan Kuruluşa” gidenlere hizmet eden analarımıza, ebelerimize, dedelerimize ve çevre köylerden gelen tüm hemşerilerimize bu kitabımı hediye etmekten de gurur duyacağım.

Kurtuluştan kuruluşa kadar kelle koltukta, canı pahasına şehit ve gazi olan askerlerimizin ve halkımızın önünde saygı ile eğilip, rahmetle anıyor, onların torunu olmaktan da gurur duyuyorum.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.