Mustafa Topaloğlu, Mümtaz Boyacıoğlu ile Birlikte                               

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
15.06.2022
935
A+
A-

Hediye ettiğim kitabımın ardından Mustafa Topaloğlu öğretmenin internette yayınladığı yorumlu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim:

Mustafa Topaloğlu; Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Anadolu Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğinde okudu. Mersin’de yaşıyor. Memleketi Boğazlıyan, Yozgat, Türkiye.

Hediye ettiğim kitabımın ardından Mustafa Topaloğlu öğretmenin internette yayınladığı yorumlu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim:

Karartılamayan Işıklar Köy Enstitüleri

17 Nisan Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıldönümü. Köy Enstitüleri’nin 82. Kuruluş Yılı anısına sizi bir kitapla buluşturacağım.

Bu kitabın adı “Karartılamayan Işıklar – Köy Enstitüleri”. Köy Enstitüleriyle ilgili bir kitap. Ağırlıklı olarak köy enstitülülerin anlatılarına yer verilmiş. Karartılamayan Işıkları Mümtaz Boyacıoğlu hazırlamış. Mümtaz Boyacıoğlu da bir öğretmen.

Bu kitabı imzaladı bana. Şu notu düşerek: “Değerli meslektaşım, şair, ozan, yazar Mustafa Bey. Aydınlanma yolunda başarılar diliyorum. Mersin’de tanışmamız anısına, sevgiler.”

Mümtaz Boyacıoğlu; Kırşehir, Kamanlı. 1943 doğumlu. Emekli olmuş. Ama kalemini elden bırakmamış. “İyi Geceler” isimli masal kitabı, “Ben Şiirim” isimli bir şiir kitabı, “Ben De Çocuktum Özlemlerimle” isimli bir anı kitabından sonra da, “Karartılamayan Işıklar – Köy Enstitüleri” adlı kitapları yazmış.

Basıma hazır, kitap olmayı bekleyen dosyaları var. Bu dosyalardan biri, “Mustafa Kemal’i Gördüm Kaman’da.” Mustafa Kemal ve Temsil Heyetinin Kurtuluş Yolunda, 25 Aralık1919’da Kaman’a gelip bir gece kalmalarını araştırıp incelemiş. Bu bilgileri derleyip toplamış Mümtaz Boyacıoğlu. Kitap olmak için gün sayıyor bu dosya.

“Öğretmenin emeklisi olmaz.” ilkesinden hareketle, çağdaş uygarlık yolunda görev bildiği konuları izleyip gözlüyor. Araştırarak, okuyup yazıyor Mümtaz Öğretmen. Bu çalışma aşkı ona yaşama heyecanı veriyor.

“Karartılamayan Işıklar – Köy Enstitüleri”; büyük boy, 320 sayfadan oluşan bir kitap. Basım yılı Nisan 2018. Bu kitap Ankara’da basılmış, Mümtaz Boyacıoğlu kitabını Anadolu’nun Karartılamayan Işıkları Eğitmen Kursu Mezunu Eğitmenlere, Köy Enstitüsü Mezunu Öğretmenlere ve Sağlıkçılara ithaf etmiş.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  On İki Ada Yunanistan’a ne zaman verildi?

“Karartılamayan Işıklar – Köy Enstitüleri”, Köy Eğitmen Kurslarının açılışıyla başlamış. Mümtaz Boyacıoğlu Köy Enstitülerinin kuruluşunu, bu doğrultuda yapılan çalışmaları anlatmış uzun uzun. İyi de etmiş.

Mümtaz Boyacıoğlu Kırşehir Öğretmen Okulunun ilk mezunu. Birlikte çalıştığı Köy Enstitüsü mezunu öğretmenlerimizden kazandığı bilgi, beceri ve davranışların etkisiyle Köy Enstitülerini ve buradan yetişen öğretmenlerini mercek altına alıyor. 2000 yılından itibaren 17 yıl süren bir çalışma. Tam tamına 28 Köy Enstitüsü mezunu öğretmenle bire bir konuşuyor. Onların anılarını, izlenimlerini, yaşama tanıklıklarını kayıt altına alıyor.

Bu eseri hazırlarken, Köy Enstitülü Öğretmenlerle canlı söyleşilerin yanında, 17 kaynak eserden faydalanmış yazarımız. Kaynakça bölümünde bu eserler tek tek sıralanmış.

Kitabın sonunda Köy Enstitüleri ile ilgili fotoğraflara yer verilmiş.

Kitabın özünü yazarın tam 28 Köy Enstitüsü mezunu öğretmenle yaptığı bire bir konuşmalar oluşturuyor. Röportaj mı desem, mülakat mı? Öyle akıcı bir dili var ki ilgiyle okuyorsunuz. Köy Enstitülü öğretmenlerin emekli de olsalar öğretmenliğe başladıkları ilk gün gibi aynı heyecanı taşıdıklarına şahit oluyorsunuz.

Kitapta yer alan Mustafa Kutlu’nun bir anısıyla noktamızı koyalım:

Mustafa Kutlu Kırşehir’de çalışmaktadır. Sene 1949. Hiçbir neden gösterilmeden görev yeri değiştirilir. Mustafa Kutlu Valiye çıkar. Neden görev yerinin değiştirildiğini öğrenmek ister. Daha sözlerini bitirmeden Vali buna çıkışır: -“Ulan Hasan Ali’nin bebesi(*)!”

Mustafa Kutlu: -”Şimdi İnönü’ye telleyeceğim dediğinizi” deyip odayı terk eder. Vali peşinden adam koşturup geri getirtir Mustafa Kutlu’yu. Şaka yaptığını söyler. Kutlu Öğretmen taşı gediğine koyar: -“İşte böyledir bu Hasan Ali’nin bebeleri. Boyun eğerlerse maka, boyun eğmezlerse şaka olur.”

(*) Köy Enstitüleri’nin kurucusu Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel.

Yazıya yapılan yorum:

Sakıp Akdoğan; -“Mümtaz hocanın Karartılamayan Işıklar Köy Enstitüleri kitabını okudum. Bu kitapta, babam Eğitmen Osman Akdoğan, amcamın kızı Kadem Akdoğan, oğlu Ramazan Akdoğan ve kayınpederim Osman Çoban’dan ve yüzlerce köy enstitüsü mezunu öğretmenlerden söz edilmiştir. Mümtaz hoca yılmadan usanmadan köy enstitüsü mezunu öğretmelerle bire bir konuşarak çok güzel bir eser yaratmıştır. Kitabi okurken çok duygulandığımı ifade etmek isterim ve Mümtaz hocayı kutlarım. Bu kitabı herkesin, özellikle öğretmen camiasının okumasını tavsiye ederim.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Devramber Çiçeği

17 Nisan 2022 Pazar.

Köy Enstitüleri’nin 82. Kuruluş Yılı anısına.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.