Neşet Ertaş’a saldırı iddiası

Halk Sanatçımız Büyük Üstat Merhum Neşet Ertaş’a yapılan saygısızlığı topyekûn bir saldırı olarak görmeyen Kaman halkı, bazı haberleri siyasi ya da ilçemizi karalamaya ve de insanları kutuplaştırmaya yönelik olarak görmekte.

17.08.2022
922
A+
A-

Necati Çolak: “Hasar gören üstat Neşet Ertaş büstünü olayın yaşandığı yerden kaldırıldık. Yenisi yapıldıktan sonra şehir merkezine taşınacaktır.”

Boyacıoğlu: “Büste saldırı izi yok. Çocuklar oynarken istemeden zarar vermişlerdir.”

Bozkırın Tezenesi lakabı ile ölümünden sonra daha da bir fazla değer gören Bozlak Ustası merhum Muharrem Ertaş’ın oğlu, saz ve söz sanatçımız merhum Neşet Ertaş’ın Abdallar Mahallesi olarak bilinen Sarıuşağı Mahallesi Kümeevler Mevkiinde bulunan büstü ne zaman ve kim tarafından nasıl olduğu henüz netleşmemiş bir şekilde hasar almasının ardından insanları tahrik veya kışkırtmaya yönelik haber yapılıp ulusal kanallara malzeme yapılması Kaman’da tepkilere neden oldu.

Merhum Ertaş, çileli ömrü boyunca dahil olduğu Abdal Aşireti dolayısıyla hor görülmüş, ömrünün son yıllarında TRT’de ve İstanbul’da konser vermesi ve dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile samimi sohbetinin ekranlara yansımasının ardından popülaritesi artmış ve ülke genelinde tanınıp sevilmeye başlamıştı. Ustanın 2012 yılında vefat etmesinin ardından ise adından ve eserlerinden nemalanmaya çalışanların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.

Her ne kadar hayat hikâyesinde Kaman ilçemize yer vermese, Ceviz Festivalimizde sadece bir kere konser verse de sazı ve sesi ile büyüdüğümüz için halk olarak her zaman sevdik ve sevmeye devam ettiğimiz Halk Sanatçımız Büyük Üstat Merhum Neşet Ertaş’a yapılan saygısızlığı topyekûn bir saldırı olarak görmeyen Kaman halkı, bazı haberleri siyasi ya da ilçemizi karalamaya ve de insanları kutuplaştırmaya yönelik olarak görmekte.

İyi ve kötü günlerimizde iç içe yaşadığımız Abdal Aşireti içerisinde bu zamana kadar kötü bir hadise yaşanmadığı gibi Neşet Ertaş’ın büstünün bulunduğu caddede sadece Abdal Aşiretimiz ikamet etmekte. Öte yandan bu cadde işlek olmadığı gibi başka insanlarında gidip dolaştığı bir alan olmamakla beraber, Abdal Aşireti çocuklarının özgürce sokakta oynadıkları bir alan. Bu üzücü hadise olsa olsa Neşet Ertaş’ın akrabaları olan Abdal Aşireti üyelerinin de dediği gibi sokakta oynayan çocukların istemeden yaptığı bir kaza olması kuvvetle muhtemel.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  500 TL Sana Gurban Olsun

Konuyla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatan emniyet güçlerinin tespitleri önümüzdeki günlerde bu olayın aslını ortaya koyacaktır. Ancak, cevizimizle ve Abdal Aşiretimizle tanınmaya çalışırken bu kötü reklama sebep olan hadise nedeniyle Kaman ilçemizin adının lekelendiği düşüncesindeyiz.

SALDIRI YOK

Kaman’da olduğu gibi ülke genelinde de yankı uyandıran saldırı iddiası sonrası Mahalle sakinleri olan Neşet Ertaş’ın akrabaları ile görüşen Kaman Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve Gazetemiz Yazarı Mümtaz Boyacıoğlu ise yaptığı açıklamada, büste saldırı izlerinin olmadığını, çocukların oynarken bir birilerine attıkları taşlar neticesinde büste istemeden zarar verdiklerini söyledi. Konuyla ilgili Boyacıoğlu’nun açıklamalarına gazetemizdeki köşe yazısından ulaşabilirsiniz.

BELEDİYE’DEN AÇIKLAMA

Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak imzasıyla “Kamuoyuna Duyuru” başlığı ile yapılan açıklamada; “2 gün önce yaşanan çirkin saldırıyı kınıyoruz! İlçemize bağlı Sarıuşağı Mahallesi, Kümeevleri (Ustalar Mahallesi) diye adlandırdığımız mevkide; Bozlak ustası, Halk Ozanımız, üstat Neşet Ertaş büstüne çirkin bir saldırı gerçekleşmiştir. Bu çirkin saldırı ile alakalı soruşturma başlatılmıştır. Kaman Belediyesi olarak hasar gören üstat Neşet Ertaş büstünü olayın yaşandığı yerden kaldırıldık. Yenisi yapıldıktan sonra şehir merkezine taşınacaktır. Şehrimiz için kültürel ve sanatsal değere sahip üstat Neşet Ertaş büstüne yapılan saldırı faillerinin yakalanıp, bu saygısızlığın cezasız kalmayacağını umuyorum. Bu topraklarda doğmuş, bu topraklara mal olmuş dünyaca ünlü sanatçımızın izleri ilçemizde yaşamaya devam edecek. Kamuoyuna saygıyla duyurulur,” denildi.

HEYKEL MESELESİ

Üstadın 2012 yılında vefatı sonrası cenazesi Kırşehir’de babası Muharrem Ertaş’ın yanına defnedilmişti. 2017 yılında İzmir’de yaşayan hemşerimiz dönemin Bayraklı İlçe Belediye Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Ziya Çamsarılıoğlu tarafından İzmir’de yaptırılarak ilçemize hediye edilmiş ve yine dönemin Belediye Başkanı Erhan Talu tarafından eski Belediye binası önüne sırtı Ziraat Bankasına bakar şekilde yerleştirilmişti. Aradan geçen süre sonrasında yeni belediye binası inşaatı sırasında depoya kaldırılan Neşet Ertaş büstü, yönetim değişikliğinden sonra Belediye Başkanı Necati Çolak tarafından yeni bina önünde uygun yer olmaması nedeniyle şimdiki yerine yani akrabaları olan Abdal Aşiretinin yaşadığı sokağa yerleştirilmişti. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman Cevizine Coğrafi İşaret tescili son dönemeçte
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.