Nohut’un geleceği tehlikede!

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Bulanık, Kaman genelinde nohut bitkilerinde kök çürüklüğü yaşanmaya başladığını belirtti.

24.07.2019
720
A+
A-

“Kültürel Önlem Olarak Nohut Tarlalarına 3-4 yıl Sadece Hububat Ekimi Yapılmalı ve Hastalığın Yayılmaması için Kullanılan Traktör ve Ekipmanların Tarladan Tarlaya Geçişlerinde Dezenfekte Edilmesi Gerekmektedir.”

Kaman ilçemiz genelinde son 3 yıl içerisinde nohut bitkilerinde kök çürüklüğü yaşanmaya başladığını belirten Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ziraat Mühendisi Behset Bulanık, dünya genelinde nohut ekimini yüzde 80 oranında kısıtlayan bu hastalığın sadece kültürel mücadele ile kontrol altın alınabileceğini söyledi.

Kök çürüklüğü nedeniyle nohut ekili alanlarda ani kurumalar oluştuğunu belirten İlçe Müdürü Behset Bulanık, gazetemize yaptığı bilgilendirmede; “Hastalık tarlanın belli bir kesiminde ortaya çıkmakta ve hızla yayılma eğilimi göstermektedir. Hızlı bir şekilde tüm tarlayı kaplayarak, tüm ürünü yok edebilmektedir. Hastalığa neden olan toprak kaynaklı patojenler bitkinin iletim demetlerine yerleşerek görev yapamaz hale getirmektedir. Kurumalar bitki yeşil iken ortaya çıkmakta ve birkaç gün içerisinde bitkinin tamamen kurumasına neden olmaktadır. Bazı köylerimizde daha yaygın iken bazı köylerimizde daha az gözükmektedir.

Hastalık ile ilgili olarak İlçe Müdürlüğümüz tarafından görsel tanıların akabinde gerekli numuneler alınarak Ankara Zirai Merkez Araştırma Müdürlüğüne gönderilmiştir. Analiz sonucunda kök ve kök boğazı çürüklüğüne solgunluk etmeni Fusarium oxsyporum’un neden olduğu tespit edilmiştir,” dedi.

İLAÇLI MÜCADELESİ YOK

Hastalığın ilaçlı mücadelesinin bulunmadığını, kültürel önlem olarak nohut tarlalarına 3-4 yıl sadece hububat ekimi yapılmasının ve hastalığın yayılmaması için kullanılan traktör ve ekipmanların tarladan tarlaya geçişlerinde dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürü Behset Bulanık, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kök çürüklüğüne neden olan patojenler toprak kaynaklı olup, ilaçlı mücadelesi bulunmamaktadır. Hastalık patojeni uzun süre toprakta canlılığını korumaktadır. Hastalığın yayılımı infekteli topraklar, makine aletler ve diğer ekipmanlar ile olmaktadır. Patojenlerin konukçuları baklagil gurubu olup, baklagil gurubunu 4-5 yıl tarlaya ekmemek suretiyle münavebeli ekim yapmak en önemli kültürel önlemlerdendir. İlçemiz nohut ekilişini önümüzdeki yıllar içerisinde önemli oranda etkileyebilecek olan patojen için şimdiden titizlikle kültürel tedbirler alınması tüm çiftçilerimiz ve ilçemiz için önem arz etmektedir.” / Muzaffer AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman Bayramı Gurbetçi Şenliği ile kutladı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.