Okumak üzerine birkaç söz

08.07.2020
607
A+
A-

Okumak üzerine birkaç söz

Kitap okumak o kadar önemli ki, hele bir de öğrenciyseniz kitap okumanın yararı ders çalışmaya eşdeğer. “Her gün bir gazete alıyorum. Ülkemizde ve Dünyada neler olduğuna dair haberleri gazeteden okuyorum. Köşe yazarlarını da okuyorum. Onlar da her şeyi yazıyorlar. Kitaba lüzum kalmıyor,” diyen insanlarla zaman zaman ben de karşılaşıyorum. Hatta gazete bile almayıp, akıllı telefonunun internetinden bir kaç haber sitesini takiple yetinen ve oradan öğrendiği birkaç şeyi etrafına anlatan insan sayısı da az değil.

Fakat ne sadece gazete okuyarak bir şey öğrenilebilir ne de akıllı telefonlardan girilen haber sitelerini takip ederek bir konuda fikir sahibi olunabilir. İlla ki kitap okumak gerekir.

Kitap okumak resim yapmak gibidir. Bir tabloda ağaçların yerlerini ve boylarını, dallarını, yapraklarını,  çiçeklerini, onların renklerini, ışığın nereden geldiğini, ne tarafının gölgeli olacağını, ağaç diplerindeki otsu bitkileri, çiçekleri, kelebekleri, bulutları, güneşi, dağları, tepeleri, doğru yerlere ve doğru ölçülerde koymayı öğrenmektir.

Kitap okumak dünyaya entegre olmak, dünyayla bütünleşmektir. Düşünce dünyanızı eğitip geliştirmektir. Doğru düşünmeyi, doğru konuşmayı, doğru davranmayı öğrenmektir.

Fikirlerinizi, düşüncelerinizi ve duygularınızı sadece gazeteye, internet haber sitelerine veya televizyonlara esir etmeyin. İnternette facebook ve benzeri sosyal medya hesaplarında geçireceğiniz zamanları üçer beşer sayfa da olsa kitap okumaya ayırın.

Sanırım kitabı ve kitap okumanın önemini Montaigne’nin; “Ben kitaplarımı yazmadım. Kitaplarım beni yazdı,” sözüyle, Roosvelt’in;  “Kitaplardan insanı tanıdım,” sözü en iyi anlatan sözlerdendir. Tabii Abraham Lincoln’un çok sevdiğim ve doğru da bulduğum şu sözünü de unutmamak gerekir; “Hayatında hiç kitap okumamış bir insan, her gün aynı gazeteyi okuyan bir insandan daha iyi düşünür.”

Sağlıkla kalın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bankadan kredi çeken şahıs borcunu ödeyemeden ölürse, banka kredi alacağını kimden tahsil edecek?
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.