Özel Musa Gül Hastanesinde Böbrek Taşı Kırma Ünitesi Hizmete Girdi

Özel Musa Gül Hastanesinin başarılı Üroloji Doktoru Uzm. Dr. Anar İbrahimov, “Böbrek, böbrek taşı, böbrek taşı oluşumunun tanı ve tedavi yöntemleri ile hastanemizde yapılan böbrek taşı tedavisiyle ilgili aydınlatıcı ve uyarıcı bilgiler verdi.

11.01.2023
545
A+
A-

Şehrimizin ve bölgemizin tek özel hastanesi olan Musa Gül Hastanesi, yeni yıl ile birlikte atılımlar devam ediyor. Açıldığı günden bu güne şehir merkezinde tam teşekküllü bir alternatif sağlık merkezi yaratma konusunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan hastane yönetimi, şehrimizin en acil ihtiyaçlarından birisi olan lazer yöntemiyle böbrek taşı kırma ünitesini faaliyete geçirdi.

Özel Musa Gül Hastanesinin başarılı Üroloji Doktoru Uzm. Dr. Anar İbrahimov, “Böbrek, böbrek taşı, böbrek taşı oluşumunun tanı ve tedavi yöntemleri ile hastanemizde yapılan böbrek taşı tedavisiyle ilgili aydınlatıcı ve uyarıcı bilgiler verdi.

Uz. Dr. İbrahimov, “Böbrekler, insan vücudunda 2 adet büyük bir fasulyeye benzeyen belimizin her iki yanında bulunan ve böbrekler kanda bulunan zararlı atıkları süzen ve bu atıkların suyla birlikte idrar biçiminde dışarı atılmasını sağlayan organlardır. Bu süzme işlemi ortalama bir insanda günlük 180 litre civarında kan böbreklerimizden geçerek vücut için zararlı olan maddelerin idrar yoluyla vücuttan atılması sağlar.

BÖBREK TAŞI

Böbrek taşları böbrek ve idrar yollarında oluşan mineral yapıda birikimlerdir. Normalde idrar içinde atılan mineraller bulunmaktadır. Bu minerallerin birikime uğramadan günlük belli oranda atılması gerekmektedir. Ancak bazı metabolik bozukluklar ya da sıvı alım azlığına bağlı idrar içerisindeki yoğunlukları artınca ya da tam olarak atılamamsı sonucu birbirlerine bağlanarak önce kristal oluşumu, ardından bu kristallerin kümelenip birleşmesiyle taş oluşumu meydana gelmektedir. Oluşan bu kristal yapılar küçük boyutlarda iken idrar yollarından kendiliğinden atılabilmektedir. Ancak daha büyük boyutlara ulaştığında kendiliğinden atılamaz ve böbrekte tıkanıklığa neden olur.

BÖBREK TAŞI NEDEN OLUŞUR?

Yapılan araştırmalara göre böbrek taşı erkeklerde kadınlara oranla 3-5 kat daha fazla görülmektedir. Böbrek taşı oluşumunun en önemli sebepleri arasında; ailesel etkenler, yeteri kadar sıvı tüketmemek, beslenme problemleri, aşırı kilo, yaşanılan coğrafya, iklim, ırk, meslek gibi birçok faktör taş oluşumu riskini artırıyor. Özellikle yeterli miktarda sıvı tüketilmemesi, tuz ve rafine şeker tüketiminin yüksek olması, fazla hayvansal protein alınması, sıcak ortamlarda yaşamak ve çalışmak, idrar yolu enfeksiyonları ve böbreğin yapısal bozuklukları sorumlu tutulmaktadır.

BÖBREK TAŞI ÇEŞİTLERİ

Böbreklerde görülen taşların yapısında çok çeşitli mineraller olabilir ve bu içeriğe göre isimlendirilirler. En sık görülen taş tipleri; Kalsiyum Oksalat Taşları (en sık), Kalsiyum Fosfat Taşları, Enfeksiyon Taşları, Ürik Asit Taşları ve Sistin Taşları. Taşın yapısının bilinmesi, taş oluşumunun önlenmesi ve buna yönelik önlemler alınması açısından önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hoş Geldin Şehr-i Ramazan

BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ

Böbrek taş hastalığı kimi zaman hiçbir belirti vermeden tesadüfen saptanabilir. Böbrek taşları, böbreğin içerisindeki küçük odacıklarda bulunduğunda genellikle hiç bir belirti vermez. Taşın kendisi ağrı yapmaz, ancak bu taş hareket edip böbreğin içindeki veya devamındaki idrar kanalını tıkacayakolursa, veya enfeksiyona sebep olursa o zaman belirti verir. Ağrının vasfı genellikle dalgalar halinde gelmekte ve kıvrandırıcı tarzda olmaktadır. Ağrının hissedildiği alan yan (böğür) bölgesi olup, kasık bölgesine doğru yayılmaktadır. Mide bulantısı ve mide bulantısına bağlı kusma olabilir, idrar yaparken ağrı hissedebilir, İdrara çıkma sayısında artış olabilir fakat idrarı tam anlamıyla kişi boşaltamaz, idrarda kanama veya kırmızı renk değişikliği. Yüksek ateş enfeksiyon oluştuğu durumlara eşlik eder.

BÖBREK TAŞI TANI KOYMA YÖNTEMLERİ

Böbrek taş hastalığı tanısı için detaylı hastanın öyküsünün iyi alınması ve fizik muayenedir. Muayenenin yanı sıra birtakım laboratuar ve görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Ultrasonografi, direk grafi ve ince kesitli ilaçsız (kontrastsız) Bilgisayarlı Tomografi (BT) tetkiki radyolojik görüntüleme yöntemleridir.

BÖBREK TAŞI NASIL DÜŞER?

Böbrek taşının düşürülmesi için boyutu çok önemlidir. Böbrek taşı 5 mm’nin altındaysa kendiliğinden düşme ihtimalide vardır. Bunun için bol su içmek ve hareket etmek taşların düşmesine yardımcı olabilir. Böbrek taşı tespitinde hasta olan kişilere ağrıyı azaltmak ve rahatsızlığı engellemek için bazı ağrı kesiciler, taşın düşürülmesine yardımcı olacak bazı ilaçlar da önerebilir.

BÖBREK TAŞLARININ TEDAVİSİ

Böbrek taşı tedavisi taşın yerleşim yeri, boyutu, tipi göz önüne alınarak planlanmaktadır. Dolayısıyla doğru tedavi seçeneği için her bir hasta ve taş için ayrı ayrı karar vermek gerekir. Dışarıdan ses dalgaları ile taş kırma (ESWL). İdrar kanalından girilerek yapılan kapalı böbrek ve üreter taşı ameliyatları (URS RIRS). Sırttan girilerek yapılan kapalı böbrek taşı ameliyatları (PNL). Laparoskopikve ya açık taş ameliyatı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İlk Cemre hafta sonu havaya düşecek

HASTANEMİZDE BÖBREK TAŞ TEDAVİSİ

İdrar kanalından girilerek yapılan kapalı böbrek ve üreter taşı ameliyatları (URS RIRS) vücuda herhangi bir kesi ya da delik açmadan, idrar kanalından böbreğe kadar girilip, bu sayede böbreğin her bir odacığına girilebilmekte ve buradaki taşların lazer yardımıyla 1 mm’nin altına gelecek şekilde kum haline getirilip idrarla kendiliğinden atılacak hale getirilmektedir. / Haber Merkezi

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.