Şair ve Ozanları Kaman’da Ağırladık

Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği (KIYŞAD) tarafından bu yıl 8.si düzenlenen Uluslararası Âşıkpaşa Şiir Şöleni’ne katılan şair ve ozanları Kaman’da misafir ettik.

21.11.2019
598
A+
A-

Kırşehir Yazarlar ve Şairler Derneği (KIYŞAD) tarafından bu yıl 8.si düzenlenen Uluslararası Âşıkpaşa Şiir Şöleni’ne katılan şair ve ozanları Kaman’da misafir ettik.

Yurt içinden ve dışından ilimize gelen çok sayıda Şair, Yazar ve Ozan’dan oluşan heyet şölen öncesinde Kırşehir’deki kültür gezisini KIYŞAD Üyesi Gazetemiz Yazarı Emekli Öğretmen Şair ve Yazar Mümtaz Boyacıoğlu’nun daveti ve Kaman Belediyesinin ev sahipliği ile Kaman ilçemizi ziyaretle tamamladılar.

16 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilen Kaman ilçe gezisine İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, KIYŞAD Başkanı Veysel Turgut ile birlikte şair ve ozanlardan Alâeddin İkican, Durak Turan Düz, Ali Aydemir, Sündüs Akça, Safiye Samyeli, Ahmet Suphi Sayılı, İlhan Eray, Zariyat Umuyeva, Ahmet Sargın, Feride Taşkoparan, Araz Ahmedoğlu, Adnan Torun, Yusuf Doğru, Aygün Garipcan, Mehmet Zabah, Bünyamin Aksungur ve Sait Sargın ile beraberindekiler katıldı.

Kaman Davul-Zurna ekibinin yöresel ezgileri ile Çağırkan’da bulunan Kalehöyük Arkeoloji Müzesinde karşılanan heyete yetkililer ve Mümtaz Boyacıoğlu tarafından bilgiler aktarıldı. Daha sonra Ziyarettepe’de bulunan Dadaloğlu’nun mezarı ve anıtını ziyaret eden heyete yine Mümtaz Hocamız tarafından bilgiler verildi.

Mümtaz Boyacıoğlu, ilçemize ziyarete gelen şair ve ozanların geldikleri bölgelerin bir kültür elçisi olduğu bilinciyle hareket ederek Kaman ilçemizin tarihçesi ve kültürel değerlerinin yanı sıra Atatürk’ün Kaman’a gelişi, Dadaloğlu’nun Kaman’da vefat ettiği, Abdal Kültürü ve Kaman Cevizi konularında da kısa ve öz bilgiler aktararak Kaman insanın misafirperverliğini gösterdi.

Ziyaretlerden sonra yorulan heyet Kaman Belediyesi tarafından onurlarına düzenlenen yemeğe katıldıktan sonra Kaman Belediyesini de ziyaret ettiler. Burada Belediye Başkan Vekili Arif Göçmen tarafından karşılanan heyet çay ve Kaman cevizi eşliğinde yaptıkları sohbetin ardından Kaman’dan memnun ayrıldıklarını beyan ederek emeği geçenlere teşekkür ettiler. Heyet, Şiir Şölenine katılmak üzere ilçemizden ayrıldılar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı göreve başladı

ŞÖLEN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

8.Uluslararası Âşıkpaşa Şiir Şöleni 16 Kasım Cumartesi akşamı Saat 18.30’da Vali İbrahim Akın, Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, il protokolü ve çok sayıda davetli ve sanatseverin katılımıyla gerçekleştirildi. Kırşehirli hemşerimiz Sait Sargın’ın sunumu ile şairlerin şiirlerini seslendirmesi, Türk Dünyası Müzikleri Sanatçısı Bünyamin Aksungur ile Kırşehirli ozanlarımız Ahmet Suphi Sayılı ile Adnan Torun’un saz ve sözleriyle Kırşehir kültürüne güzel bir etkinlik daha kazandırıldı.

ÂŞIK PAŞA KİM DİR?

1272 yılında Kırşehir’de doğan Âşık Paşa (Ala ed-Din Ali), kentin yetiştirdiği tasavvuf şairi olarak biliniyor. Ailesi Horasan’dan Anadolu’ya gelen Âşık Paşa’nın Garipname isimli eseri, Türk edebiyatının ilk büyük telif mesnevisi olarak biliniyor. O dönemde Arapça ve Farsçaya daha çok önem verilmesine rağmen Âşık Paşa, eserlerini Türkçe kaleme almasıyla tanınıyor. 1333 yılında Kırşehir’de vefat eden Âşık Paşa’nın adının verildiği Âşıkpaşa Mahallesi’nde türbesi bulunmakta. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.