Sana Muhtacız Atam! (82’inci Kasım)

Yaşar Şahin
Yaşar ŞAHİN: Emekli öğretmen, Şair ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip.
11.11.2020
618
A+
A-

Türk Ulusuna Kasım ayı kara gelir. Her 10 Kasım’da bayraklar yarıya iner. Boyunlar bükük, içler ezik, gözler yaşlı. Yaşarız 1938’in 10 Kasım dokuzu beş geçmesini. Ti sesi ile Atatürk kalplere gömülür.

İnsanlık tarihinin mümtaz simalarından aziz Atatürk’ün sonsuzluğa uğurlanışının üzerinden 82 yıl geçti. Bu kadar yıl öldük öldük dirildik, getirdiklerini korumak ona layık olmak için. Geçen her 10 Kasımlarda olduğu gibi bu günde hatırası önünde milletçe bir kez daha saygı ile eğilir, minnet borcumuzu ifade ederken izinden ayrılmayacağımıza geride bıraktığı kutsal eserleri koruyacağımıza olan andımızı büyük bir imanla tekrarlayacağız.

Büyük Türk Şairi Fazıl Hüsnü Dağlarca, “Uluslar büyük oğulları ile soluk alırlar,” der. Büyük oğul kavramı; yaptıkları, yarattıkları, bildirdikleri, ürettikleri ve halka verdikleri ile tarihe geçenler olarak algılarız.

O, eserlerini bize emanet etti, “Mensubu olduğum millet beni anlar,” diyerek. Ruhu şad, mekânı cennet olsun. (Şad: Farsça kelime olup Türkçesi ruhu memnun olsun, sevinsin anlamındadır.)

Atatük ilke ve devrimlerinin bilincine erdik mi?

İlke ve devrimlerini içlerine sindiremeyenler, ölümünden sonra cesaretlendiler. İlkelerine, devrimlerine ve Atatürk’e dil uzattılar. Boynumuzu uzatıp köşemizde kaldık, “İt ürür, kervan yürür,” dedik.

Meydanları din simsarlarına, softalara, yobazlara, oy avcılarına bıraktık. Kafalarımız hep yükseklerde, gökyüzünde, halktan hep uzaklardaydık. Oysa gökyüzünden kuşlar bile inmiyordu. Kokuşturduğumuz Mustafa Kemal’in Ankara’sına…

Kokuşmuşluğundan dolayı kuşların bile inip konmak istemedikleri o günün ANKARA’sı.

Şimdi baştanbaşa bütün ülkeyi kokuşturdular. Dolandırıcısı, oy avcısı, kapkaçcısı, köşe dönmecisi, yalancısı, talancısı, hortumcusu, adam kayırıcısı, ocusu, bucusu hepside vatan batırıcısı…

Eğitimi kimler bozdu? Gençlerin bir bölümünü mezara bir bölümünü de tutuklu evlerine yollayanlar. Bu gençlerimizin beynini yıkayanlar kimler?

Elimiz bağlı dilimiz tutuk, dizlerimiz titrek benzimiz soluk, korka korka seyretmedik mi ölümü kalımı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Memleketimde en çok sevdiğim sözler

Kimler hazırladı.

Tabancalı, bıçaklı, bombalı gösteriler. Okullarda sokaklarda olay çıkaranlar kimler?

Yurt sevgisi, bayrak sevgisi adına, düşünce adına, can verenlerin sorumlusu kimler?

Sanki bu topraklarda bir Mustafa Kemal yaşamamış gibi.

Halimiz ne olacak deyip Atam, sana mı şikâyet edeceğiz?

Ah! Şimdi sen olsaydın! Resmine bakıyorum kaşlarını çatmışsın kıvılcım saçan gözlerinle.

-“Bana mı soruyorsunuz? Hala mı benden medet umuyorsunuz? Sizde kan yok mu? Akıl yok mu?” diye çıkışmak üzeresin.

-Sana mahcup değil rezilde olduk Atam!

Bu böyle gitmez. Gidemezde!

Daha ne vakte kadar bekleyeceğiz. İstediğin ilke ve devrimlerin doğrultusunda harekete geçmeyecek kadar güçsüz, miskin, uyuşuk muyuz.

Bataklaşmaya, kokuşmaya yüz tutan sular dalgalanmalı, viyaklayıp duran kurbağalardan temizlenmelidir.

Ey Türk Gençliği!

Barışı, kardeşliği, sevgiyi saygıyı, insanlığı öğrenebiliyor ve öğretebiliyorsan, senden daha çağdaş daha yurtsever daha kutsal bir varlık düşünemiyorum.

Tek vücut olarak özümüz sözümüz doğru olmalı ki Atamız rahat uyusun.

Seferberlik döneminin çocuğu anam; “devlet babamızdı o…” dedi ve ekledi; “Tarlada motorun başında çiftçiydi. Fabrikada işçi, sanayici, masa başında idareci, harpte en büyük askerdi yabancılara Türk zekâsını gösteren dahi, efendi centilmendi.”

O milliyetçiydi, laikti, devrimciydi. O ölmüş zannedilen bir ulusu yepyeni bir cumhuriyet yapan Türk’ün atası Atatürk’tü. Onunla ne kadar övünsek yeridir. Onun getirdiklerini korumak, ona layık olabilmek, ona karşı görevimizi yapabilmek için. Muasır medeniyet seviyesini aşmalıyız. Önümüz, sözümüz doğru bir olmalı. Sevmeliyiz birbirimizi. Her türlü bölücülüğün karşısın da bir olmalıyız.

Ey! Tarihin ve Türk’ün en büyük atası Atatürk

Türk milletinin kalbinde daima yaşayacaksın.

Hey Turnalar

Uçun turnalar diyar diyar geçin,

Yol yakın iken Kaman’dan Ankara’yı seçin

Konun Anıt Kabir’ in taşına,

Özgürlük şarkıları söyleyin Ata’ya

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Deprem

Hey Turnalar Hey…

Yaşar ŞAHİN

10 Kasım 2002/2020 – Ankara

Kaynak: Kaman Ak Haber Gazetesi (Yazarımızın 2002 ila 2020 tarihli arasında yayınlanan yazılarından derleme.)

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.