Sayın Kırşehir Valisine Açık Mektup. Seyfe Gölü’nü Kurtarmalıyız!

18.11.2020
736
A+
A-

Seyfe Gölü, Kırşehir İl yerleşiminin 35 km kadar doğusunda yer alır. Mucur ilçemizin idari sınırlarında bulunan Seyfe Gölü 7-8 kilometrekarelik bir alana sahip olan tektonik ve tuzlu bir göldür.

Gölün çevresinde Gümüşkümbet, Seyfe,Yazıkınık, Eskidoğanlı, Budak ve Kızıldağ köyleri yer alır.

Seyfe Gölü, çevresindeki yer altı su kaynaklarından çıkan sularla ve su toplama havzasından gelen yağmur sularıyla beslenmektedir.

Seyfe Pınarı su kaynağından çıkan suyun Mucur İlçesine içme suyu olarak verilmesi ve Gümüşkümbet Köyü’ne de sulama suyu olarak tahsis edilmesi nedeniyle gölün ana beslenme damarları zayıflamıştır. Yine gölü besleyen yer altı sularının sulama amaçlı olarak bilinçsiz kullanılması ve göl çevresinin DSİ tarafından açılmış çok sayıda drenaj kanalı nedeniyle de bu göl beslenme güçlüğü çekmekte ve her geçen gün biraz daha kurumaktadır.

Seyfe Gölü içindeki adacıklar da kuşlar tarafından üreme alanı olarak kullanılmaktadır. Bu adacıkların avcılardan uzakta olması göl sakinleri için bir şanstır. Bu adacıkların çevresinde yer alan otsu bitkilerle birlikte diğer ağaçlar besin açısından zengin olduğu gibi bu tuzlu su gölü, farklı ekolojik yaşama ortamları sağlaması nedeniyle çok değişik türden kuşun barınma, beslenme ve üreme alanı olarak yer almaktadır.

Seyfe Gölü ve çevresinde çok sayıda sakarca kazı, suna, angıt, çamurcun ve sakarmeke kuşu yaşamaktadır. Yine göldeki adacıklarda ve etrafında flamingo, ak pelikan, kaşıkçı kuşu gibi kuşlar yaşamakta ve burada üremektedir. Ayrıca bu göl göç mevsiminde leyleklerin ve diğer birçok kuşun dinlenme ve toplanma alanıdır.

Gölün suyunun tuzlu olması sebebiyle, gölü besleyen su kaynaklarında ve bu kaynakların göle döküldüğü yerlerde az da olsa çeşitli balık türlerine rastlanır ve bu balıklar pelikan ve benzeri kuşların besin kaynağıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  TBMM Yüz yaşında (23 Nisan 1920)

Son yıllarda tarımsal sulama amaçlı çok sayıda kontrolsüz kuyu açılması nedeniylen Seyfe Gölü büyük zarar görmektedir.

Bu gölün suyunun tuzlu olması ve etrafında çoraklık denilen tuzlu toprak alanlarının bulunması özellikle flamingoların bu bölgeyi toplu yaşam alanı olarak seçmelerine neden olmaktadır. Hatırlarsınız Tuz Gölü’nde ve havzasında da toplu halde flamingo kuşları yaşar. Bunun sebebi tuzlu topraklardan süzülen tuzlu suda yaşayan kabuklu bir karides türü olan Dunaliella salina adı verilen kabuklu bir plankton türü olan tek hücreli canlılardır.

Tuz Gölü’nde ve diğer tuzlu sularda yaşayan bu tek hücreli canlılar bölünerek çoğaldıklarından, üreme zamanındaki bölünmeleri sebebiyle Tuz Gölü’nün yüzeyinin gün batımı gibi turuncu ve kırmızı olduğu zamanları hatırlarsınız. Bu manzarayla Seyfe Gölü’nde de karşılaşırsınız. Hatta flamingoların bacaklarındaki kırmızı rengin nedeni de flamingoların salina denilen ve kabuklu karidesgillerden olan bu tek hücreli canlılarla beslenmeleridir.

Görüyoruz ki; Seyfe Gölü kuruduğunda flamingolar, balıkçıllar, angıtlar, sunalar ve sakarmeke kuşları da yok olacak;  insanlığa emanet edilen 5 milyar yıllık geçmiş ile birlikte bilemediğimiz kaç milyar yıllık gelecek de yok olacaktır.

Sayın valim!

Sizin Kırşehir’e hizmetlerinizin farkındayız. Seyfe Gölü’ne sahip çıkarak Kırşehirlilerin gönlündeki unutulmayacakların arasına isminizi altın harflerle yazdıracağınız hizmetlerinizi de heyecanla bekliyoruz.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.