Srebrenitsa’da kadınları ve çocukları bile öldürdüler

14.07.2021
736
A+
A-

Srebrenitsa, Yugoslavya ülkesinin toprağı iken, iç savaş nedeniyle Yugoslavya’nın bölünüp parçalanmasıyla oluşan şimdiki Sırp Cumhuriyeti’nin Bosna-Hersek sınırında olan kenttir. Bosna Savaşı sırasında Srebrenica bölgesinde yaşayan ve tamamına yakını Müslüman olan ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 8 Bin 372 masum insan General Ratko Mladiç komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Sırp katillerce katledilerek bölgede soykırım yapılmıştır.

Yugoslavya’nın da bölünmesine yol açan iç savaş sırasında Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına rağmen 400 civarında silahlı Hollanda barış gücü askerleri katliamı önleyememiştir. Hatta Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nde görevli Hollandalı askerler bir gece yarısı Srebrenitsa’yı boşaltmışlar ve iç savaş sırasında kendilerine sığınan 25 Bin sığınmacıyı ve Srebrenitsa’yı Sırplara teslim etmişlerdir.

1992 yılındaki katliamdan 15 yıl sonra 27 Haziran 2017 tarihinde Hollanda Mahkemesi, Srebrenista katliamıyla ilgili Hollanda askerlerinin kısmen hata yaptığını ve Srebrenitsa’da ölümlerin yüzde 30’undan Hollanda hükümetinin sorumlu olduğunu kabul etmiştir.

Srebrenitsa katliami II. Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’da yaşanmış en büyük katliam olup soykırım niteliğinde olduğu Lahey Adalet Divanı’nca kabul edilmiştir.

Ratko Mladiç, soykırım suçundan ve insanlığa karşı işlediği diğer suçlardan Lahey Adalet Divanı’nca ömür boyu hapse mahkûm edilmiş olup cezası 8 Haziran 2021 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce onanmıştır.

Şimdilerde sakin görünse de Sırbistan’ın batısındaki Bosna-Hersek ve Karadağ ile güneyindeki Kuzey Makedonya ve Kosova’da yaşayan Türkler ve Boşnaklar ile diğer Müslüman halkların canlarına ve mallarına yönelik saldırı tehlikesi halen de devam etmektedir.

Geçtiğimiz hafta Srebrenitsa soykırımının yıldönümü idi. Bu katliamda 4 yaşındaki bir çocuğun katledilmeden önce annesiyle olan ve uykularımı kaçıran (esasen hiç unutamadığım) konuşması yeniden aklıma geldi.

Çocuk annesine “Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne?” diyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bir insanın düşüncesini değiştirmek mümkün mü?

Küçük çocuğun bu sözü, insanların her türlü terörden arınmış güvenli bir vatan toprağında yaşamalarının önemini bir defa daha ortaya koymaktadır.

Yakın geçmişte kadın veya çocuk demeden birçok masum insanın terör örgütlerince katledildiği ülkemizde yaşayan bizler, devletimizin terörle mücadelesini takdir edip, sahip olduğumuz huzur ve güven ortamının kıymetini bilmeliyiz.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.