Tarım Müdürlüğünden Çiftçilere Panel

Kaman Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Arpa, Buğday, Nohut ve Yem Bitkileri” yetiştiriciliği paneli düzenlendi. İlçemiz genelinden çok sayıda çiftçinin ilgi gösterdiği panelde tohum yatağı hazırlanmasından bakım ve hasada kadar yapılacaklar anlatıldı.

29.01.2020
637
A+
A-

Kaman Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Arpa, Buğday, Nohut ve Yem Bitkileri” yetiştiriciliği paneli düzenlendi. İlçemiz genelinden çok sayıda çiftçinin ilgi gösterdiği panelde tohum yatağı hazırlanmasından bakım ve hasada kadar yapılacaklar anlatıldı.

Geçtiğimiz hafta Hükümet Konağındaki Toplantı Salonunda gerçekleştirilen panele Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Uzmanları Namık Ergün, Bayram Özdemir ve Dr. Abdulkadir Aydoğan konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılışında ilçemizin tarımsal yapısı hakkında bilgiler vererek tarımsal üretimin ilçe ekonomisine katkılarını anlatan Kaman İlçe Tarım ve Orman Müdürü Behset Bulanık, “Kaman ilçemizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı 480 Bin Dekarlık alanda ekilişe sahip olan Arpa, Buğday ve Nohut yetiştiriciliği ilçemiz ekonomisinde önemli bir yere sahip. Son yıllarda ise verim, besleme ve hastalıklar yönünden çeşitli sorunlar ile karşılaşılmakta. Bizlerde bu durumların önlenmesi amacıyla alınacak tedbirler konusunda üreticilerimize yönelik eğitim çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.

Tarımsal üretimin önemi ve yem bitkileri yetiştiriciliği hakkında bilgilerin aktarıldığı panelde konuşmacılar; tohum yatağı hazırlığının doğru yapılması, ekim zamanının yabancı ot ile mücadelede ve kış mevsiminde don olaylarına karşı doğru zamanda ekimin yapılması gerektiği, erken veya geç ekimden kaçınılması gerekliliği, arpa, buğday ve nohutta son yıllarda artan yaprak, kök ve toprak kaynaklı hastalıklara karşı temiz sertifikalı tohumluk kullanılması hakkında çiftçileri bilgilendirmek amacıyla görsel anlatımlar gerçekleştirdiler.

Panel hakkında gazetemize değerlendirmede bulunan Tarım Müdürü Behset Bulanık, “Konuşmacılarımız tohum yatağı hazırlığının doğru yapılması gerektiği, ekim zamanının yabancı ot ile mücadelede ve kış donlarına dayanımda çok önemli olduğu ve doğru zamanda ekimin yapılması gerektiği, erken veya geç ekimden kaçınılması gerektiği, Arpa, Buğday ve Nohutta son yıllarda artan yaprak, kök ve toprak kaynaklı hastalıklara karşı mutlaka temiz sertifikalı tohumluk kullanılması gerektiği, münavebe yapılmasının verim ve hastalıklar yönünden çok önemli bir uygulama olduğu, bölgeye uygun çeşitlerin ekiminin yapılması gerektiği, kıraç koşullar için geliştirilmemiş çeşitlerin kıraç bölgelerde ekilmesi ile başarılı sonuçlar alınamayacağı, toprak analizine dayalı dengeli bir besleme yapılması gerektiği, yabancı ot mücadelesinin doğru bir şekilde yapılması gerektiği, ekim sıklığını belirlenirken çeşit ve toprak özelliklerinin göz nünde tutulması gerektiği konuları üzerinde durdular. Nohutta yaprak beslemesi yönteminin başarılı bir uygulama olmadığı belirtilirken, üreticilerimize bu konular hakkında da bilgiler verildi,” dedi.

Panel, son yıllarda geliştirilen Arpa, Buğday ve Nohut çeşitlerinin tanıtımı yapımlın ardından üreticilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  K.Yeniceli Sufat Çelik’ten Öğrencilere 20 pc ve 2 tablet

Panele, İlçe Müdürü Behsat Bulanık, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abbas Çelebi, İlçe Müdürlüğü Personelli ile çok sayıda üretici katıldı. / Sultan AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.