Ve beklenen Kar, bereketi ve zorlukları ile geldi

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yollar kapandı. Fırtına direkleri yıktı. 2022’de Kaman karanlığına gömüldü. Mumlar süs olmaktan çıkıp eski vazifesine geri döndü.

26.01.2022
710
A+
A-

Kaman ilçe genelinde 22 Ocak 2022 Cumartesi günü başlayan ve neredeyse aralıksız devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı nedeniyle özellikle ulaşımda ve elektriklerde aksamalar yaşanmakta. Kırşehir genelini etkileyen kar yağışı nedeniyle merkezlerde belediyeler, köylerde ise il özel idaresi ulaşıma kapanan yolları ulaşıma açmak için yoğun mücadele veriyor.

Kar demek, temizlik ve saflık demek. Yaz boyu kirlenen ve eskiyen doğa kış aylarında yağan bembeyaz karla yeni bir mevsime hazırlanıyor. Tükenen su kaynakları bu karlarla yerine konurken, her zorluktan sonra da bir kolaylık olduğunu hatırlatır insana kar yağışı.

Küresel ısınmanın en fazla etkilediği kuşakta bulunan ülkemiz ve İç Anadolu’nun bozkır yapısının tam ortasında bulunan Kaman ilçemizde tüm bu olumsuzluklardan üstüne düşeni fazlasıyla almakta. Son yıllarda sıcak geçen gün sayısının fazlalaşması ve yağışlı günlerin azalması yeraltı su kaynaklarımızı azalttığı gibi tarım ürünlerindeki rekolte ve kalitenin de düşmesine neden olmakta.

Ekonomisi hububat ve ceviz tarımına bağlı olan ilçemiz Kaman’da yağan kar yağışı çiftçi ve üreticilerin yüzünü güldürürken, çalışmak ve sosyal hayatın devamlılığını sağlamakla görevli olan Belediye, Özel İdare, Karayolları, Emniyet Güçleri ve ilgili kurumları bir nebze de olsa zorladı.

Kaman merkezde yer yer 30 ila 50 cm arasına ulaşan kar kalınlığı yüksek köyler ve arazide ise 40 ila 70 cm arasına kadar ulaştı. Kimilerine göre esaret olarak adlandırılsa da, kar yağışı genel anlamda bereket olarak karşılandı.

YOLLAR KAPANDI, ELEKTRİKLER KESİLDİ

Kar yağışı, tipi, fırtına ve soğuk havanın etkisiyle ana arterlerden Kaman-Ankara ve Kaman-Kırşehir yollarında olduğu gibi köylerde ve Kaman merkezde ulaşımda sık sık aksamalar meydana geldi. Şiddetli rüzgâr nedeniyle yüksek gerilim hatlarını taşıyan çok sayıda direk devrildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ramazan fareleri yakayı ele verdi

Kaman Belediyesi, Özel İdare ve Karayolları ekipleri kapanan yollar için var güzüyle çalışırken, tipi nedeniyle aynı yollar teker teker yeniden kapanmaya devam etti. Fırtınanın etkisine dayanamayan eski ve bakımsız elektrik nakil hatları ise ardı ardına kopma ve devrilme gibi büyük arızalara neden oldu. Kaman MEDAŞ çalışanlarının insanüstü gayretleri ile elektrik kesilmelerinin önüne geçilmeye çalışılsa da Kaman’da birçok ev ve işyerinde elektrikli alet ve makineler zarar gördü. Elektrik kesintilerine bağlı içme suyu kesintileri de yaşandı.

TEMİZLİK DEVAM EDİYOR

Kar temizleme ve yol açma çalışmalarına Belediye ekiplerinin yanı sıra bazı özel kepçe sahipleri ile küreme aparatı bulunan traktör sahipleri de katkı verdi. Özel idare ise köy yollarının yanı sıra yetişebildiği kadarıyla köy içi yoları da temizlemeye devam ediyor.

Çarşı içinde ise birçok esnaf kendi işyerinin önü ile kaldırımları kürek gücüyle açmaya devam ediyor. Ara ara devam eden kar yağışı ve tipi nedeniyle bazı yol kesimlerinde ulaşım sıkıntılı olduğundan yetkililer acil olmadıkça özel araçlarla yola çıkılmaması konusunda uyarılarına devam ediyorlar.

SOĞUK HAVA DEVAM EDECEK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 24 Ocak Pazartesi gününden itibaren, ülkemizin Karadeniz üzerinden gelen daha soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdiğini yurt genelinde aşırı soğuk hava koşullarının hafta boyunca görüleceği tahmin edildiği söyledi.

Kaman ve çevresinin aralıklı kar yağışlı geçeceği belirtilirken, kar yağışının yarına (27 Ocak 2022 Perşembe gününe) kadar etkili olacağı ifade edildi. Açıklamada; aşırı soğuk hava, yoğun kar yağışları, çığ tehlikesi ve zirai don ile ilgili vatandaşlar ve yetkililer uyarıldı. / Sultan AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.