Yeni kısıtlamalar uygulamaya girdi

Hafta sonu kısıtlamaları yeni bir karar alınana kadar Cumartesi günü saat 20.00’den 22 Kasım Pazar günü saat 10.00’a kadar ve Pazar günü saat 20.00’den Pazartesi 05.00 saatine kadar devam edecek.

25.11.2020
703
A+
A-

Hafta sonu kısıtlamaları yeni bir karar alınana kadar Cumartesi günü saat 20.00’den 22 Kasım Pazar günü saat 10.00’a kadar ve Pazar günü saat 20.00’den Pazartesi 05.00 saatine kadar devam edecek.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Kırşehir ilimizle birlikte ülke genelinde yeni tedbirler alınarak uygulama girdi.

Salgının yayılmasının azaltılması için yeni tedbirler alınmasına yönelik geçtiğimiz hafta içerisinde gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması ile birlikte eğitim öğretimin 2020 yılsonuna kadar uzaktan yapılması kararlaştırıldı.

Konuyla ilgili olarak İl Hıfzıssıhha Kurulları yeni kararlar alarak uygulama koydu. Buna göre, dini vecibelere, sokak hayvanlarını besleyen vatandaşlara ve yabancı turistlere kısıtlama getirilmezken, 65 yaş üstüne seyahat izin belgesi şart olacak.

20.11.2020 Cuma günü saat 20.00’den itibaren geçerli olacak sokağa çıkma kısıtlamaları ilk uygulama olarak 21 Kasım Cumartesi günü saat 20.00’den 22 Kasım Pazar günü saat 10.00’a kadar ve 22 Kasım Pazar günü saat 20.00’den 23 Kasım Pazartesi 05.00 saatine kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Bundan sonraki hafta sonlarında da yeni bir karar alınıncaya bu şekilde kısıtlama uygulaması aynen devam edecek.

Alınan kararlar doğrultusunda; Kaman’da faaliyet gösteren alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri hafta içi 10.00-20.00 saatlerinde hizmet sunacak.

Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme ­içme yerleri 10.00- 20.00 saatlerinde sadece paket servis veya “gel­-al” hizmeti verecek şekilde açık olabilecek. Restoran, lokanta veya online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00’den sonra sadece telefonla ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilebilecek.

Sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri ise yeni bir karar alınıncaya kadar durdurulacak. Çay ocağı şeklinde faaliyet gösteren işyerleri ise sadece esnafa servis yapmak kaydıyla açık olabilecekler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yelek’te 2 bin fidan toprakla buluştu

Tüm illerde 65 yaş ve üzeri kişiler gün içerisinde sadece 10.00-13.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı bireyler ise gün içerisinde 13.00-16.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek. Bu saatler dışında belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği genelgede, Covid-19 tedbirleri doğrultusunda sokağa çıkma kısıtlamasından muaf sayılacak kişiler de tek tek sıralandı. İşte o listede yer alan kişiler:

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ: Özel güvenlikçiler dâhil, kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar. Özel güvenlik görevlileri dâhil.

YARDIM GÖREVLİLERİ: Acil Çağrı Merkezleri, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Kızılay, AFAD’da ve afet kapsamında faaliyet yürütenler, görev alanlar.

MERKEZİ SINAVLARA GİRECEKLER: ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacağını belgeleyenler (bu kişilerin yanlarında bulunan eş, kardeş, anne veya babadan bir refakatçi) ile sınav görevlileri.

CENAZESİ OLANLAR, DEFİN GÖREVLİLERİ: Cenaze defin işlemlerinde görevli olanlar (din görevlileri, hastane ve belediye görevlileri vb.) ile birinci derece yakınlarının cenazelerine katılacak olanlar.

ALTYAPI ARIZA PERSONELİ: Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken iletim ve altyapı sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar.

KARGOCULAR: Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dâhil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar.

BAKIMEVİ ÇALIŞANLARI: Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları.

SANAYİ İŞÇİLERİ: Üretim ve imalat tesislerinde çalışanlar.

ÇOBANLAR, ARICILAR: Küçükbaş-büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler.

TEKNİK SERVİSLER: Servis hizmeti vermek üzere dışarıda olduklarını belgelemek şartı ile teknik servis çalışanları.

BEKÇİLER: İşyerlerinin kapalı olduğu saatlerde/günlerde sürekli olarak işyerlerini bekleyenler.

HAFTA SONU ÇALIŞACAK BELEDİYE PERSONELİ: Belediyelerin toplu taşıma, temizlik, katı atık, su ve kanalizasyon, ilaçlama, itfaiye ve mezarlık hizmetlerini yürütmek üzere hafta sonu çalışacak personel.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hanedan Lokantası hizmete girdi

ZORUNLU DOKTOR RANDEVUSU OLANLAR: Zorunlu sağlık randevusu olanlar (Kızılay’a yapılacak kan ve plazma bağışları dahil).

ŞANTİYEDE TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILAYANLAR: Yurt, pansiyon, şantiye vb. toplu yerlerde kalanların gereksinim duyacağı temel ihtiyaçların karşılanmasında görevli olanlar.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞANLARI: İş sağlığı ve güvenliği nedeniyle iş yerlerinden ayrılmaları riskli olan çalışanlar (iş yeri hekimi vb.).

VETERİNERLER: Veteriner hekimler.

OTİZMLİ REFAKATÇİLERİ: Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi Özel Gereksinimi olanlar ile bunların veli/vasi veya refakatçileri.

SOKAK HAYVANLARINI BESLEMEKLE GÖREVLİLER: 7486 sayılı genelge kapsamında oluşturulan Hayvan Besleme Grubu Üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar.

ÇİFTÇİLER: Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlaması, hasatı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar.

EVCİL HAYVAN GEZDİRENLER: İkametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar.

KURYELER: Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan saatler içerisinde evlere paket servis hizmetinde görevli olanlar.

MAHKEME KARARIYLA ÇOCUKLARINI GÖRECEKLER: Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartı ile).

MAÇI OLAN SPORCULAR: Seyircisiz oynanabilecek spor müsabakalarındaki sporcu, yönetici ve diğer görevliler.

BİLETLİ YOLCULAR VE GÖREVLİLER: Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında (uçak, otobüs, tren, gemi vb.) görevli olanlar ile bu toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edeceğini bilet, rezervasyon kodu vb. ibraz ederek belgeleyenler.

METRO, OTOBÜS, DOLMUŞ SÜRÜCÜLERİ: Şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi vb.) sürücü ve görevlileri. Ayrıca, genelgede belirtilen “Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda” yönetici, görevli veya çalışanlar. /Sultan AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.