Yüzlerce Dönüm Ekin Yandı Binlerce Liralık Hasar Var

Dikkatsizlik ve tedbirsizlik yüzünden her yıl olduğu gibi bu yılda birçok emek ve kazanç kül oldu. Doğaya ve vahşi hayata verdiğimiz zarar ise cabası.

03.07.2019
521
A+
A-

Hasat mevsimi bereketinin yanında yangınları da beraberinde getirdi. Dikkatsizlik ve tedbirsizlik yüzünden her yıl olduğu gibi bu yılda birçok emek ve kazanç kül oldu. Doğaya ve vahşi hayata verdiğimiz zarar ise cabası.

Kaman ilçemizde sadece geçtiğimiz hafta Kaman İtfaiyesinin kayıtlarına giren 3 ayrı ekin yangının da 400 dekardan fazla mahsul yanarak kül oldu. Yanan sadece mahsul değil onun üzerine kurulan hayaller, ümitler ve beklentiler ile birlikte o tarlada yaşayan mikroorganizmalar, gelecek yılın ürününü oluşturacak olan toprağın kendisi ve içerisindeki vitaminler ile üzerinde yaşayan yaban hayvanları da oldu.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Hazarkent Sitesi yerleşim alanı etrafında meydana gelen ekin yangınında 3-4 hemşerimize ait olduğu öğrenilen 200 dekardan fazla tarım arazisi içerisindeki mahsul ile birlikte kül oldu. İtfaiye ekiplerinin canla başla çalışmasının yanı sıra vatandaşlarda yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için büyük emek sarf ettiler.

Yine Hacıpınar Mahallesi Tama Mevkiinde Kızıközü Köyüne ait arazi de hasat anında biçerdöverden kaynaklanan ekin yangınında 100 dekar arazi ve mahsul yanarken, üzerindeki hasat makineleri son anda kurtarıldı.

Yelek Köyünde ise ot temizliği için yakılan ateşin kontrolden çıkarak tarım arazisine sıçraması sonucunda 60 dekar ekin yandı.

Liste bu şekilde uzayıp giderken hem okurlarımızdan hem de halkımızdan daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Hasat zamanı ve gündönümü nedeniyle kuruyan otların yakılmamasını, hasat edilen tarlaların kenarında kanunen zorunlu olan sınır sürme önlemlerini almalarını ve piknik ateşi ile sigara izmariti konusunda daha dikkatli olmalarını istiyoruz.

ANIZ YAKMAK SUÇTUR

Öte yandan, hasat mevsiminden sonra tarla temizliğinin kolay olacağı düşüncesiyle yapılan en büyük yanlışlardan biri olan anız yakmanın kanunen suç olduğunu ve para cezası kesildiğini hatırlatmak isteriz. Ayrıca, hasattan sonra olabilecek bir yangının başka tarlalara da sıçramaması için çitçinin tarlasının sınırına önlem amaçlı iki ya da üç sıra toprak işlemesi yapması da zorunludur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 31 Aralık 2018 tarih ve 30642 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2019/1 nolu Tebliği gereğince yakılan her dekar için idari para cezası verilecektir. Suçun durumuna göre bu ceza 5 katına kadar yükseltilebilecek. / Muzaffer AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman’dan haftalık Korona haberleri
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.