Ziraat Odaları Borçların Ertelenmesini İstedi

Çiftçi temsilcileri TBMM’ne çıkartma yaparak “Borçların ertelenmesi ve giderlerin düşürülmesini” talep ettiler

21.01.2020
496
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Yönetiminin de aralarında bulunduğu Türkiye genelindeki 765 Ziraat Odasının  başkan ve yönetim kurulu üyeleri 15 Ocak 2020’de Türkiye Büyük Millet Meclisindeki (TBMM) iktidar ve muhalefet partisi milletvekillerinden çiftçilerin borçlarının ertelemesini ve diğer sorunlarının çözümünü istediler.

TBMM’ne yapılan çıkartma ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, Kırşehir’de bulunan Ziraat Odaları ile birlikte ortak hareket ederek Kırşehir Milletvekilleri Mustafa Kendirli ve Metin İlhan’la görüşerek taleplerini sözlü ve yazılı olarak ilettiklerini belirtti.

Milletvekilleri Kendirli ve İlhan’a sundukları raporda çiftçileri rahatlatacak olan borçların faizlerinin silinmesi ve anaparanın 5 yıl yapılandırılması teklifini sunduklarını belirten Oda Başkanı Gökalp, “Ayrıca özellikle elektrik kullanarak sulu tarım yapan çiftçilerimizin elektrik ücretlerinin düşürülmesi konuşuldu. Çiftçilerimizin devletten dekar başına aldığı destek miktarları ve prim miktarlarının yükseltilmesi görüşüldü. Nohut destek miktarları ton başına Kaman ilçemizde 500 TL, fakat başka bölgelerimizde ton başına 750 TL alınmaktadır. Kaman ilçemizde de ton başına 750 TL alınmasını önerdik. Mazot, gübre ve ilaç gibi girdi fiyatlarının yüksek olduğunu ve çiftçilerimizin talebinin en az yarısının destekle karşılanması talebini ilettik.

Çiftçimizi topraktan uzaklaştıran, tarımsal üretimimizi düşüren nedenlerin başında çiftçilerimize dert olan borçlar ve ipotekler gelmektedir. Bugün tapusu üzerine ipotek konulan kişi sayısı 1 milyon 954 bin kişidir. Bu demek oluyor ki çiftçimizin yüzde 95’inin borcu nedeniyle tarlasında, bağında ve bahçesinde ipotek vardır. Verilere göre 2002 yılında 2,5 milyon çiftçimiz vardı. Buna karşılık borcu 2,5 milyar yani eski paramız ile 2,5 katrilyon idi. 2019 yılı itibarı ile çiftçi sayımız 2 milyon kişiye düştü ve borcumuz ise 102 milyar TL yani eski paramız ile 102 katrilyon borca yükseldi,” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Cumhurbaşkanı Adayı Kaman’dan

TBMM’deki görüşmelerin ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı da ziyaret eden Kırşehir Ziraat Odaları Yönetimi, 2019 yılında ödenemeyen çiftçi borçları, elektrik ve sulama ücretlerinin yüksekliği başta olmak üzere çiftçilerin yaşadığı sorunları ve yapılması gerekenler konusunda görüşmeler gerçekleştirdiler. / Muzaffer AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.