31. Kaman Ceviz, Kültür ve Sanat Festivalini bu yıl 8-9 Ekim günleri kutlayacağız

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
05.10.2022
557
A+
A-

Kaman Cevizinin değeri bilindikten sonra 1990 yılından beri, belediyemiz, ceviz üreticileri, halkımız ve konuklarımızla birlikte, bir iki kesintinin dışında her yıl coşku ile kutluyoruz.

Kaman Cevizinin değeri bilindikten sonra 1990 yılından beri, belediyemiz, ceviz üreticileri, halkımız ve konuklarımızla birlikte, bir iki kesintinin dışında her yıl coşku ile kutluyoruz.

Kaman Cevizin tanıtımı, pazarlanması yanında bol eğlenceli kutladığımız festivalimiz, başladığı yıldan bu güne kadar birçok yenilikleri de yanında getirdi. Kaman Ceviz bahçelerinin kurulması, cevizlerin ürüne dönüşmeleri, festival günlerinin Kaman’da kurulan pazarın dışa açık panayıra dönüşmesi, ekonomik getirilerin yanında, bilinçlenen halkımızın kapalı ceviz bahçeler kurmaları hızlandı.

Yüksek Ziraat Mühendisi Lokman Avşar’ın belirlediği Kaman-1 cevizinin patenti alındı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitemizin Ziraat Bölümü Kaman-1 cevizinin fidanını ve tohumunu yetiştirerek halkımıza bu konuda yardımcı oluyor.

Ceviz konusunda bu gelişmeler yaşanırken, kültür ve sanat dallarında da gelişmeler yaşanıyor. Ceviz konulu paneller, çeşitli yarışlar, tanıtım amaçlı afişler, basın, ilan ve reklamları gençlere yönelik müzik dinletileri ile coşku ile kutluyoruz festivalimizi.

Kültür konulu çalışmalarda ise, üç dört yıldır Kitap İmza Günü Stantı açılıyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi şair ve yazarlarımız davet ediliyor. Okumanın az olduğu, ilginin az olduğu kitap standını açmaya devam ediyoruz.

İlçemizde bulunan müzik öğretmenlerine, ozanlarımıza ve Abdallarımıza, resim bölümünü bitirmiş sanatçılarımıza, değişik el becerileri ile sanata katkıda bulunanlara Festivallerde yer verirsek, programa zenginlik kazandıracağını düşünüyorum.

Bu yıl da ilçemiz, ilimiz ve diğer illerimizden Şair ve Yazarlarımız davet edilmiştir.

Bundan önceki yıllarda üç kitabımı halkımıza sundum. Bu yıl da üç yeni KAMAN konulu kitaplarımla, gençliğimiz ve halkımızla söyleşerek birlikte olacağım.

Kitap konuları hakkında kısa bilgiler vereyim.

1. Kitabım; “Mustafa Kemal’i Gördüm Kaman’da”. Kurtuluş yolunda Mustafa Kemal, Erzurum ve Sivas kongresi sonunda Ankara’da Büyük Millet Meclisini açmak için Temsil Heyeti ile Kırşehir’den sonra 25 Aralık 1919’da Kaman’a gelerek, bir gece misafir edilmişlerdir. Ali Çavuş ve Kaman halkının coşkun sevgileri, olağan üstü hizmetleri ile ağırlanan Mustafa Kemal ve arkadaşları köyümüzden çok memnun ayrılmışlardır. İşte bu geliş ve gidiş araştırılıp, incelenerek Kaman’ın yakın tarihine not düşülmüştür.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Devramber Çiçeği

2. Kitabımda ise, anamın yaşamını anlatırken, yanlış uygulamalarla hala devam eden “Çocuk Gelin” konusu ile bütün sıkıntı çeken kadınlarımız anlatılmıştır.

3. Kitabım, güzel dilimizin yeteri kadar kullanılmadığını, yabancı dillerin dilimizi etkisi altına aldığını, mesaj yazılırken birçok kelimelerden sesli harflerin yazılmadığını, yeni nesillerin önceki Kaman ağzı konuşmalarında birçok kelimeleri bilmediklerini gördüm. Buradan hareketle, “Nöörüyon Kaman Ağzı” kitabımla ve diğer kitaplarımla birlikte 31. Kaman Ceviz, Kültür ve Sanat Festivalinde halkımız ile buluşturuyorum.

Üreticinin yüzünü güldürecek bu festivalde, üretici, tüketici, kültür ve sanata katkıları bulunan sanatçılarımıza ve halkımıza teşekkür ediyorum.

Her güzel şey Kaman için.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.