Ak Parti ve MHP ittifak mı, müstakil mi?

03.02.2024
550
A+
A-

İttifakın adayı kim? İttifak olacak mı, olmayacak mı? Ak Parti’nin adayı kim? MHP’nin adayı kim? Beklentinin 5-7 Şubat arasında yapılacak açıklama ile sona ereceği söylenmekte.

İttifakın adayı kim? İttifak olacak mı, olmayacak mı? Ak Parti’nin adayı kim? MHP’nin adayı kim? Beklentinin 5-7 Şubat arasında yapılacak açıklama ile sona ereceği söylenmekte.

Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin Kasım 2023 tarihli buluşmasında alınan kararla 2024 Mahalli İdareler Seçimlerine ittifak halinde gidilmesi kararı sonrası kurulan ittifak komisyonu tarafından Belediye Başkan Adaylarının tamamı masaya yatırılmıştı.

Daha sonra birçok Büyükşehir ve ilde Ak Parti-MHP ittifakının ortak adaylarının isimleri açıklanmış, seçime ya Ak Parti’nin ya da MHP’nin amblemi altında ortak girilmesi kararlaştırılmıştı. Bu bağlamda Kırşehir il belediyesi içinde MHP aday göstermeyerek Ak Parti’nin adayı Dr. Osman Arslan’ı destekleme kararı almıştı.

Buna karşılık yine MHP Kaman ilçemiz haricinde Ak Parti ile ittifaka gitmeyerek müstakil olarak Kırşehir il genelindeki ilçe ve kasaba belediye başkan adaylarını isim isim açıkladı. Tek kasabamız olan Kurancılı da önceki dönem Belediye Başkanı olan Erdoğan Tekeli ile seçime gitme kararı alırken, Ak Parti’nin aday gösterip göstermeyeceği dahi bilinmezliğini korumakta.

Ak Parti, ilçeler genelinde hiçbir adayını açıklamamış bulunurken, Kırşehir genelindeki tüm adaylarını açıklayan MHP’nin ise Kaman’da ne yapacağı muamması devam ediyor.

Kaman’da Belediye Başkanlığı için Cumhur İttifakı beklentisi açık farkla öne çıkmış durumda. Resmi bir açıklama yapılmaması her hafta şu gün, bugün diye ortalıklarda dedikoduların çoğalmasına zemin hazırlamakta.

Zaman uzadıkça; aday belirlemede büyük sıkıntı var, kazanacak adayla seçime gidilecek, geç açıklanması bedava reklam, geç açıklanması ittifakın kazanma şansını artırıyor, Kaman Ankara ve İstanbul’dan daha önemliymiş, ittifak çatırdıyor, her kes kendi adayı ile seçime gidecek gibi onlarca hatta yüzlerce lafa ve dedikoduya neden olmakta.

Kaman’da ilk aday adaylığını 13 Kasım 20233 tarihinde açıklayan MHP adayı Eftal Avşar’ın bekleme süresi 83 günü bulurken, aday adaylığını ikinci sırada 21 Kasım 2023 tarihinde açıklayan Ak Parti Aday Adayı Emre Demirci’nin bekleme süresi ise 75 gün oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Çanakkale Geçilemedi

Aday adaylığını 3’üncü sırada 27 Ekim 2023 tarihinde açıklayan CHP Aday Adayı Erhan Talu’nun bekleme süresi ise kısa sürdü. 48 gün bekleme sonrasında 21 Aralık’ta CHP Belediye Başkan Adaylığı resmen açıklanmış oldu. Talu, seçim stratejisini oluşturup çalışmalara başlarken, vaatlerini de açıklayıp belediye meclisini oluşturmaya başladı bile.

MHP’nin diğer aday adayları Yılmaz Uzunay ile Murat Kaya ise 29 Kasım 2023 tarihinde resmi müracaatlarını yaparak beklemeye başlarlarken, mevcut Belediye Başkanı Necati Çolak’ın bekleme süresi ise adaylık müracaatı genel merkez kararı tarafından alınmadan değerlendirmeye tabi tutulurken, aday adaylığı son müracaat tarihi olan 17 Kasım itibarıyla başlamış oldu.

Seçim takviminin 1 Ocak 2024 tarihinde başlamasının ardından geçen süre içerisinde Kaman’da Cumhur İttifakı olacağı beklentisi halen güncelliğini korumakta. Ancak, edindiğimiz bazı duyumlara göre MHP son üstü müstakil olarak kendi adayı ile de seçime katılabilir.

Zira Kaman’daki ittifakın Ak Parti üzerinden yapılacağı ve MHP’nin aday göstermeyerek destek vereceği, hatta fermuar usulü belediye meclis üyeleri belirleneceği dahi konuşulmakta. İki partili ittifak adayı belirlendikten sonra parti içi rekabet, aday gösterilmeme psikolojisi, sıralama beğenmeme gibi sorunlarında ayyuka çıkacağı konuşulmakta.

Kaman’da seçimin tek belirleyicisi durumunda olan MHP tabanının ittifak konusunda ne düşündüğü bir şekilde göz ardı edilirken; partiyi satma-pazarlama gibi söylemler Ülkücü camiada büyük hayal kırıklığı yaşatmakta. Aday gösterilmeden Ak Parti’yi desteklemek lidere sadakat-itaat olarak adlandırılırken, başka bir adayın ya da partinin desteklenmesi ise bazı çevreler tarafından argo kelimelerle Ülkücülüğe hakaret etme furyasına dönüşmüş durumda.

Diğer taraftan, ömrünü Ülkücü davaya adamış birçok hemşerimiz de ittifakla seçime gidilmesi sonucu Ülkücülerin başka partilere yönlendirilmesinin seçmenin iradesine ipotek koyma olarak değerlendirerek; MHP tabanını dağıtacağına ve gelecek seçimlerde aday ve seçmen bulamama gibi sonuçların ortaya çıkacağı uyarısında bulunmaktalar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Rusya, Ukrayna’da kalabilecek mi?

Bu kadar uzun bir beklemenin yansıması olarak siyasetle yatıp kalkan çevreler tarafından karnından konuşma, niyet bildirme, listeler hazırlama, toplum ve siyaset mühendisliği yapıla dursun, seçim sıkıntısını iliklerine kadar hisseden esnaf ve vatandaşın büyük çoğunluğu bu gelişmeleri takip dahi etmiyor.

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. Hanifi Sancar KARACA dedi ki:

    Alkışlıyorum. Kalemine sağlık