Cevizde Hasat Teknikleri ve Sonrası

Cevizde Hasat Teknikleri ve Sonrası

23.09.2020
1.926
A+
A-

Cevizde hasat yeşil kabuğun olgunlaştığı ve kabuğun iç suyunun çekilmesi olarak kabul edilmektedir. Kal’in açılması sert kabuktan ayrılması bunun devamında ilerlemektedir. İç cevizin tamamen olgunlaşması ise sert kabuğun içinde bulunan paket dokunun kahverengileşmesi sonucudur. Hasatta en büyük hata yeşil kabuğun olgunlaşması ve kahverengileşmesi beklentisidir. Bundan dolayı kalite kayıpları meydana gelmektedir.

İklimle doğru orantılı olarak hasat, serin iklime sahip yörelerde iç ceviz ile yeşil kabuğun olgunlaşma zamanı aynı döneme denk gelmektedir. Yüksek oranda nem yeşil kabuğun açılmasını hızlandırmaktadır. Hasat zamanını etkileyen önemli bir faktörde çeşit özellikleridir. Amerikan türevli çeşitlerde hasat süresi ile açık renk iç rengine sahiptir, buna dikkat edilmesi gerekir.

Cevizlerde hasat, ülkemizde elle ve mekanik yöntemle yapılmaktadır. Elle yapılan yöntemlerden biride sırıkla ağacın dövülmesi şeklidir. Bu sistem tamamen hasar yönlü olup, hasar alan dallar bir yıl sonraki üründe önemli verimi kaybına neden olmaktadır. Mekanik yolla yapılan hasatta ağacın ana dallarının ya da ağaç gövdesinin değişik sarsıcılarla (kablolu sarsıcı, eksantrik sarsıcı, poner hareketli sarsıcı, pnömatik sarsıcı) sarsılması ideal yöntemdir.

Sarsıcılarla yapılan yanlışlardan biriside şudur: Ağaç ile sarsıcı arasındaki mesafe ne kadar uzun olursa titreşim daha çok olurdur. Aslında mesafe uzadıkça sarsma azalır ve gövdenin toprakla kesiştiği kısımda ara boşluklar oluşur ve hasat sonrası zararlılar için gövde ile toprak arasında boşluklar oluşmaktadır. Bunu en aza indirmek için sarsıcı ile ağaç gövdesi arasına bağlanan halatın mesafesinin kısa tutulması gerekir.

Hasat sonrasında uygulanacak farklı bir yöntemde ağaç gövdesi ile toprak arasında oluşan boşluğun doldurulmasıdır. Zahmet açısından zor görünse de koruma açısından bir o kadar doğru olan yöntem budur.

Hasattan sonra kalite kayıplarının en aza indirilmesi için hasat sonrası meyvelerin hemen kavlatılması gereklidir. Kavlatmayı hızlandırmak için kalın bez ya da çuval gibi örtülerle meyvenin örtülmesi de önemli kalite kayıplarına sebep olmaktadır. İç olarak pazarlama söz konusu olduğunda da cevizler kurumadan nem oranı % 10-25 oranında iken kırma işlemine tabi tutulursa içler kolay bir şekilde tüm olarak çıkar ve pazar için büyük bir önem arz etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Can Ballı 5. kez güven tazeledi

Sürecin başından sonuna verimlilik ve hasadı etkileyen faktörler ise budama, ilaçlama ve gübrelemedir. Bunun için profesyonel bilgi almak, yüksek oranda kazanç sağlamaktadır.

Bereketli ürünler dilerim…

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

  1. Şevket Doğan dedi ki:

    Teşekkürler hocam

  2. Coşkun dedi ki:

    Teşekkürler Yakup Alp Arslan bey