Kamyon ve Tır Şoförü sıkıntısı başladı

24.08.2022
1.723
A+
A-

Kaman ilçemizden geçtiğimiz ay 4 kişinin, bu günlerde ise 14 kişinin çeşitli şirketlerin aracılığı ile yurt dışına şoför olarak gittikleri konuşulmakta.

Ülke genelinde ara eleman sıkıntısı lojistik sektöründe de başladı. Pandemi döneminde İngiltere başta olmak üzere Avrupa’da birçok ülkenin sorunu haline gelen kamyon ve tır şoförü eksikliği ülkemiz de olmak üzere ilçemiz Kaman’da da hissedilmeye başladı.

Edindiğimiz bilgilere göre, Kaman’da kamyon ve tır şoförü olarak çalışan çok sayıda insanımız ekmek kaygısı ve bol para umuduyla çeşitli Avrupa ülkelere gitmeye başladı.

Kaman ilçemizden geçtiğimiz ay 4 kişinin, bu günlerde ise 14 kişinin çeşitli şirketlerin aracılığı ile yurt dışına şoför olarak gittikleri konuşulmakta.

Mazot ve yedek parça fiyatları nedeniyle zor günler yaşayan ülkemizdeki lojistik sektöründe nakliyeci esnafının yeterince kazanamaması ve buna bağlı olarak şoför maaşlarının düşük kalması nedeniyle kalifiye şoförler yurt dışında dövizle maaş haliyle yurt dışına giderlerken, sonucun ne olacağı ise muallâk konumda.

Öte yandan, dünyayı sarsan pandemi ve ekonomik krizler nedeniyle kalifiye birçok eleman iş bırakırken yerlerine istihdam edilecek ara eleman, hizmet sektörü ve sağlık sektöründe çalışacak yetişmiş personel sıkıntısı had safhaya ulaşmış durumda.

Kaman ilçemizde dahi sanayide ve zanaatkârlık gerektiren mesleklerde çırak, kalfa ve usta bulunamazken; tarım ve hayvancılık ile iş gücü gerektiren amelelik gibi işler için de eleman bulunamamakta.

Hazır devlet yardımlarının yanı sıra hep birlikte yüksek hayat standartlarına alıştırmış olduğumuz gençlerimiz iş ve maaş beğenmemekte. Hatta lise ve üniversitelerin ara eleman yetiştiren meslek dalları boş kalırken herkes beyaz yakalı olmak için yarışmakta.

Sonuç olarak ara eleman yetiştirmeyi milli bir mesele haline getirmez ve eğitim politikamızı gözden geçirmez isek tarım, hayvancılık ve tüm sınaî ürünlerinde olduğu gibi eleman temininde de ithalat a yönelmek zorunda kalacağız.

İ.A.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Elde ne idareciler var!
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.