13 Mayıs Türk Dil Bayramı

15.05.2019
609
A+
A-

“Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahça, bergahda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye.”

“Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahça, bergahda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye.”

13. yüzyıl ortalarında Selçuklular, genellikle edebi dil olarak Farsçayı, devlet işlerinde Arapçayı kullanırlardı. Halk ise öz dilleri olan Türkçeyi kullanıyordu. Karamanoğlu Mehmet Bey millet olarak birlikte yaşamanın ilk şartı olan dil birliğinin sağlanmasının gerekliliğine inanıyordu.

Bu birliği gerçekleştirmek için Toroslar üzerinde yaşayan bütün Türkmen boylarını çevresinde toplayarak bir ordu oluşturdu. Üzerine gönderilen Selçuklu kuvvetlerini büyük bir yenilgiye uğratarak Konya’ya girdi. Burada yaşayan Selçuklu Türkleri, Karamanoğulları ile birlik oldular.

Ve Karamanoğlu Mehmet Bey Türkçeyi resmi dil ilan etti. “Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahça, bergahda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye.”

Günümüz Türkçesi ile “Bugünden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dilde söz söylemesin,” 13 Mayıs 1277.

* * *

Türk kültürünün yaşatılması noktasında en önemli tarihi olaylar arasında sayılan fermanın yayımlandığı 13 Mayıs tarihi her yıl “Türk Dil Bayramı” olarak kutlanıyor.

Geçmişi binlerce yıl önceye dayanan, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan tarafından konuşulan Türkçe, 13. yüzyılda halk arasında konuşulmasına karşın devlet yazışmalarında kullanılmamaya başlandı.

Unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Türkçenin kaderi, Konya çevresinde kurulan Karamanoğulları Beyliği hükümdarı Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’de yayımladığı bir fermanla değişti. Türkçe, Mehmet Bey’in “Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, meclislerde ve seyranda Türk dilinden başka dil kullanmaya.” fermanıyla resmiyet ve itibar kazandı. 

Türk kültürünün korunması, gelecek nesillere aktarılması ve millet bilincinin sağlanmasında en temel miras olan Türkçenin öneminin vurgulandığı bu fermanla, Türkçe ilk defa resmi dil kabul edildi.

13 MAYIS “TÜRK DİL BAYRAMI” OLARAK KUTLANIYOR

Bu adımla yeniden hayat bulan Türkçe, devlet dilinde ağırlığı bulunan Arapça ve Farsça’ya karşı önemli bir ağırlık kazanmış oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dünya nasıl kurtulacak?

Karaman’ın Ermenek ve Balkusan köyünde düzenlenen Türk Dil Bayramı ve Karamanoğlu Mehmet Bey’i anma etkinlikleriyle Türkçenin korunmasının önemine dikkat çekiliyor.

Türk dilinin binlerce yıllık tarihi vardır. Ural-Altay Dil ailesinden gelen dildir. Türk dili en kadim diller arasında yer alır. Tarihi belgelere göre dünyanın en eski dillerinden biri olarak gösterilmektedir. Türk dili zamanla her medeniyetin dilinden etkilenerek değişime uğramıştır.

Arapça, Farsça kelimelerle birlikte çok daha zengin hale gelmiştir. Arapça ve Farsça kelimeler Türkçede yeni anlam kazanarak kullanılır olmuştur. Türk dilinin zenginliği birçok dile ilham kaynağı da olmuştur.

Türk dili oldukça değerli olduğu gibi gelişen bilişim teknolojileri dünya dillerini tehdit etmekte. İnsanlar iletişim kurmak için telefon, internet gibi ağları kullanmaktadır. Her geçen gün dilimize giren yabancı kelimeler güzel Türkçemize zarar vermektedir. Türk diline dikkat çekmek için her yıl 13 Mayıs’ta Türk Dil Bayramı olarak kutlanır.

13 Mayıs Türk Dil Bayramımız Kutlu Olsun…

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.