2 yıl sonra Maske ve HES Kodu zorunluluğu kalktı

Koronavirüs salgının açıklandığı 11 Mart 2020 yılından tam 2 yıl sonra açık havada maske zorunluluğu kaldırıldı. Bakan Koca’nın açıklamasına göre; kapalı ortamda havalandırmanın yeterli olması ve mesafeye uyulması şartıyla maske takılmayabilir.

09.03.2022
518
A+
A-

Koronavirüs salgının açıklandığı 11 Mart 2020 yılından tam 2 yıl sonra açık havada maske zorunluluğu kaldırıldı. Bakan Koca’nın açıklamasına göre; kapalı ortamda havalandırmanın yeterli olması ve mesafeye uyulması şartıyla maske takılmayabilir. Uçak, otobüs, sinema, sağlık kuruluşları ile okulların kapalı alanlarında maske kuralı sürecek. HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ve kuruluş girişte HES kodu istemeyecek. Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek. Okullarda 2 vaka çıkması halinde sınıf kapanmayacak. Pozitif öğrenci izole edilecek.

2 Mart 2022 Çarşamba akşamı Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pandemide girilen yeni dönemdeki düzenlemeleri açıkladı.

Koca’nın açıklamaları ardından 81 il valiliğine gönderilen Sağlık ve İçişleri Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda İl Umumî Hıfzıssıhha Kurulları tarafından yeni kararlar alınarak duyuruldu.

Vali İbrahim Akın Başkanlığında toplanan Kırşehir Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu kararı doğrultusunda verilen kararları değerlendirdi ve bu yönde bir dizi kararlar aldı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararına göre, açık alanlarda maske takma zorunluluğu kaldırıldı. Okul, hastane ve toplu taşımada maske zorunluluğu devam ediyor. AVM, sinema ve ulaşımda HES kodu ve PCR zorunluluğu kalktı.

Kırşehir Valiliği’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde toplumsal hayatın işleyişine ilişkin usul ve esaslar, salgının genel seyri ve Sağlık Bakanlığının önerileri doğrultusunda belirlenmektedir.

Sağlık Bakanlığının 3 Mart 2022 tarih ve 149-377 sayılı yazısında, “Pandeminin geldiği noktada, salgının etkisinin azalması, aşılamanın yaygınlaşması, toplumsal hayatı eskisine oranla daha az etkilemesi ile birlikte alınan önlemlerin dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumun her noktasında kısıtlama şeklinde değil bireysel düzeyde uygulanması önemli hale geldiği” vurgulanarak maske kullanımı, HES kodu ve PCR testi istenmesine ilişkin mevcut tedbir ve kuralların yeniden düzenlenmesi istenilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaman Müftülüğüne Şükrü Safa atandı

Bu kapsamda 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27. ve 72. maddeleri uyarınca ilimiz genelinde;

UYGULAMADAN KALDIRILAN HÜKÜMLER

1.1­ İçişleri Bakanlığının ilgili Genelgeleri ile ; maske kullanımı, HES kodu sorgulaması ve negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesine dair hükümlerin uygulanması 03.03.2022 tarihi itibariyle sonlandırılmıştır.

MASKE KULLANIMI

2.1­ Bundan böyle açık alanlar ile sosyal mesafenin uygulanabildiği ve uygun havalandırma koşullarının bulunduğu kapalı yerlerde maske kullanma zorunluluğu uygulanmayacaktır.

2.2­ Öte yandan yeni bir karar alınıncaya kadar; okul, hastane, sinema, tiyatro gibi kişiler arasında gerekli sosyal mesafenin sağlanamadığı kapalı yerler ile otobüs, minibüs, servis, tren, metro, vapur, uçak gibi her türlü toplu ulaşım araçlarında (şehirlerarası dahil) maske kullanım zorunluluğu uygulanmasına devam edilecektir.

HES KODU UYGULAMASINA SON VERİLMESİ

3.1­ Alışveriş merkezleri (AVM), tiyatro, halı saha gibi belirli alanlara girecek veya otobüs, tren, uçak gibi toplu ulaşım araçlarını kullanacak kişilere yönelik HES kodu sorgulaması yapılması uygulaması 03.03.2022 tarihi itibariyle sona erdirilmiştir.

PCR TESTİ

4.1­ Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ya da son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden uçakla seyahat gibi durumlarda istenilen negatif PCR test sonucu ibrazı istenilmesi uygulamasına 3 Mart 2022 tarihi itibariyle son verilmiş ve bundan böyle Sağlık Bakanlığının  3 Mart 2022 tarih ve 149-377 sayılı yazısı doğrultusunda hastalık belirtisi olmayan kişilerden PCR testi istenilmeyecektir.

Yukarıda belirtilen hükümlerin uygulanmasına oybirliği ile karar verildi.” / Pınar AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.