Başkan Gökalp’in mesaisi çiftçinin derdi

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, çiftçilerin sorunlarının çözümü için yoğun bir hafta geçirdi.

21.09.2022
666
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, çiftçilerin sorunlarının çözümü için yoğun bir hafta geçirdi.

Boztepe’de ayçekirdeği üreticisinin sorunlarının çözümü ile ilgilenirken, Şereflikoçhisar’da Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile görüşerek bitkisel ve hayvansal prim ödemelerinin 2022 yılı içinde yapılması için görüştü. Ankara’da ise TZOB Başkanı Bayraktar’a Kaman ilçemizdeki ve köylerimizdeki çiftçilerin taleplerini iletti.

BAYRAKTAR’I ZİYARET ETTİ

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ı makamında ziyaret ederek, çiftçilerin sorunlarını ve çözümleri konusunda görüşlerini bildirdi.

Kamanlı çiftçilerin taleplerini Genel Başkan Bayraktar’a ileten Gökalp; özellikle çiftçilerimizin tarımsal faaliyette kullandığı  mazot, gübre, elektrik, yem ve ilaç gibi ürünlerin girdi fiyatlarının  yüksek  olduğunu söylediği görüşmede; “Geçen yıla göre tarım arazilerimizde ekim zamanı  tarlamıza attığımız gübrenin tonu 4 Bin liradan 20 Bin liraya yükseldi. Yine aynı şekilde mazottaki fiyat artışı litre fiyatı 7 liradan 25 liraya yükseldi. Elektrik, yem ve ilaçlardaki fiyat artışı geçen yıla göre  bu yıl yüzde 400 oldu. Çiftçilerimiz bu girdi fiyatlarındaki artıştan dolayı ekim zamanı çok zorlanacak. Arazisini ekmeyeceğini ve tarlasına  gübre ve ilaç atmayacağını söyleyen çiftçilerimizin sayısı her gün artıyor.

Çözüm olarak çiftçilerimize arazilerinde kullandığı gübre, mazot, yem, ilaç ve  elektrikte fiyat indirimi bekliyoruz. Çiftçilerimize  dekar başına verilen tarımsal desteklerin mazot ve gübre parasının 150 TL olmasını istiyoruz. Hububat ve baklagil ürünlerinin prim destekleri Arpa, Buğday, Nohut, Ayçekirdeği, Mısır ve diğer tarım ürünlerinin miktarlarının artırılmasını talep ediyoruz,” dedi.

Genel Başkan Şemsi Bayraktar ise Başkan Gökalp’e, sorunların çözümü ve çiftçilerin taleplerini Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile görüşeceğini ve talepleri ileteceğini söyleyerek; her zaman çiftçilerimizin yanında olduğunu ve olacağını söylerine ekledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  2020 Bütçesi 45 Milyon Lira

BAKAN KİRİŞÇİ İLE GÖRÜŞTÜ

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, 16 Eylül Cuma günü Şereflikoçhisar’da Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Elmalı’nın katılımıyla gerçekleştirilen tohum eleme tesisi açılışına katıldı.

Burada Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi ile çiftçilerin sorunlarını, sıkıntılarını ve taleplerini görüşme fırsatı bulan Oda Başkanı Gökalp, özellikle Ayçekirdeği alımı, besi hayvanı yetiştiren üreticilerimizin kesim fiyatlarındaki memnuniyetsizliği, süt fiyatlarının girdi maliyetleri karşısında düşük kalması ve hayvan yemi fiyatlarının çok yüksek olması konularında konuştuklarını söyledi. Gökalp, ayrıca; çiftçilere ödenecek olan bitkisel ve hayvansal prim ödemelerinin 2022 yılı içinde yapılması konusunda çiftçilerimizin taleplerini Bakan Kirişçi’ye ilettiğini belirtti.

ÜRETİCİNİN YANINDA

Kırşehir Ziraat Odası Başkanı Sinan PURCU, Akpınar Ziraat Odası Başkanı Serdar Ay, Mucur Ziraat Odası Başkanı Aydın Altınok ve Boztepe Ziraat Odası Başkanı Osman Yayla ile birlikte hafta içerisinde ayçekirdeği alım noktası olan Boztepe ilçesine gittiklerini belirten Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, çiftçilere destek oradaydık dedi.

Kırşehir genelinde ayçekirdeği rekoltesinin bu yıl dekar başına 150 ila 200 kilogram arasında olduğunu belirten Gökalp, “Alım noktası maalesef tek noktadan Boztepe ilçemizde gerçekleşiyor. Tüccarlarımız  ay çekirdeği ürünümüzü almıyor veya çok düşük fiyat söylüyor. Bir haftadır Boztepe ilçemizdeki alım noktası ürün alımını durdurdu. Çiftçilerimiz 2-3 haftadır ürünlerini satmak için traktörlerinin, kiraladığı araçların başında bekliyorlar. Ne yazık ki ürünlerini satamıyorlar. Yemek, su ve diğer ihtiyaçları konusunda çaresiz ve perişan durumdalar. Ay çekirdeği fiyatlarını birçok Birlik ve Kooperatifler kilo başına 12 lira açıkladı. Bu günlerde ise fiyatlar 7 liraya kadar düştü ve alım da yapılmıyor. Çiftçilerimiz ay çekirdeği isyanı o kadar büyük ki; gerekirse saat kulesinin dibine dökeriz demekteler. Yetkililerin kendilerine sahip çıkmasını istiyoruz. Çiftçilerimiz ürettikleri ay çekirdeğinin maliyetinin 10 lirayı geçtiğini söylüyor. Ayçekirdeği maliyeti önemli derecede arttı, 2022 yılında alıcı kurumların ayçiçeği üreticilerini dikkate alarak ürünlerini almaları gerekmektedir,” dedi. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  TMO’da ucuz yağ kuyruğu
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.