Ceviz hasadı başladı

Aroması, içinde barındırdığı vitaminler, ince kabuğu, lezzeti ve kalitesiyle dünyaca ünlü bir marka haline gelen Kaman Cevizimizde hasat dönemi başladı.

28.09.2022
729
A+
A-

Kaman ilçemizin tek ticari ürün markası olan ve nerede ise her evin önünde ve kurulu birçok bahçede üretimi gerçekleştirilen Menşe-i ve Coğrafi İşarete sahip Kaman Cevizinde hasat başladı.

Aroması, içinde barındırdığı vitaminler, ince kabuğu, lezzeti ve kalitesiyle dünyaca ünlü bir marka haline gelen Kaman Cevizimizde hasat dönemi başladı.

Her türlü hava koşulları, ekonomik zorluklar ve işçi sıkıntısı ile birlikte ceviz üreticisinin bitmeyen çilesi hasat edilen ürünün kalitesi ve çokluğu ile gülecek inşallah.

Bu yılda uzun süren bulutlu ve yağmurlu hava ile hemen ardından bastıran aşırı sıcaklar gibi olumsuz hava koşulları ile mücadele eden ceviz üreticisi rekolte artışı beklemezken, çıkartacağı ürününü kaça satacağı kaygısına düştü.

Dolgunluk ve doygunluk yönüyle Türkiye’nin en kaliteli cevizi olarak tescillenen Kaman Cevizimizin kilosu geçtiğimiz yıl 45 ila 60 liraya kadar alıcı buluyordu. Bu yıl ise girdi fiyatlarının artması, aşırı enflasyon ve hayat pahalılığı gibi etkenler nedeniyle Kaman Cevizimizin perakende fiyatının kalite ve kalibresine göre 90 ila 120 Lira arasında olması beklenmekte.

KAMAN CEVİZİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Piyasada Kaman Cevizi adıyla yurt dışından ya da başka şehirlerden getirilen cevizlerin satılması, Kaman ilçemizin ve cevizimizin itibarını zedelemekte. Gerekli önlemler alınmaz ise Kaman Cevizinin Pazar değeri düşecek ve alıcı bulunmayacaktır. Yaklaşan Ceviz Festivalinde Kaman Cevizine ve yerli üreticiye özel ayrıcalıklar tanınmalı ve başka menşeili ürünlerin Kaman Cevizi adı altında satışı engellenmelidir.

HASAT KABUKLAR ÇATLADIKTAN SONRA

Ceviz hasadında dikkat edilecek en önemli husus ise Kaman ilçemiz için Eylül ayı sonu ile başlayan hasat sezonu coğrafi konuma ve bahçeden bahçeye değişmektedir. En iyi tespit zamanı bahçede ağaçların meyvelerinin yüzde 20’den fazlasının yeşil kabuğunu çatlatmaya başladığı günlerdir. Erken hasat iç büzüşmesine, geç hasat ise meyve içinin daha da esmerleşmesine neden olup kaliteyi düşürmektedir. Üreticilerimiz kendi bahçelerinin durumlarına göre hasat zamanını iyi tespit etmelidirler. Yeşil kabuk soyma işleminin ardından hızlı bir şekilde gölgede ya da makine ile kurutma işlemi gerçekleştirilip ambalajlanarak satışa hazır hale getirilmelidir. / Sultan AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  SGK İl Müdürlüğünden Emeklilik Açıklaması
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.