El titremesi Parkinson hastalığının habercisi olabilir

Özel Musa Gül Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan KIRBAŞ, ileri yaşta ve özellikle tek elde ortaya çıkan titremenin Parkinson hastalığının bir belirtisi olabileceğini söyleyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti.

09.06.2023
497
A+
A-

Özel Musa Gül Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan KIRBAŞ, ileri yaşta ve özellikle tek elde ortaya çıkan titremenin Parkinson hastalığının bir belirtisi olabileceğini söyleyerek erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Serkan KIRBAŞ konu ile ilgili olarak; “Parkinson hastalığı beyinde dopamin salgılayan sinir hücrelerinin kaybı sonucu ortaya çıkan ilerleyici nörolojik bir hastalıktır. Hemen hemen her yaşta görülse de genellikle 60 yaş üzerinde ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın en sık belirtisi hareketlerde yavaşlama ve özellikle ellerde ortaya çıkan titremedir. Parkinson hastalığının başlangıcı yıllar öncesine dayanmaktadır. Şöyle ki hastaların birçoğunda tanıdan yaklaşık 10-15 yıl öncesinde uyku bozuklukları, kabızlık ve koku alma duyusunda azalma gibi belirtiler olabilmektedir,” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde 65 yaş üstü 150 bin kadar Parkinson hastası olduğunu tahmin ettiklerini belirten Doç. Dr. Serkan KIRBAŞ, “Ancak bu kişilerin yarısı hastalığın belirtilerini tanımadıkları için ellerdeki titremeyi ve hareket kısıtlılığını yaşlılığa, aşırı kiloya veya eklem sorunlarına bağlayarak hekime müracaat etmemektedirler. Dolayısıyla tanıda gecikmeler ve beraberinde ortaya çıkan gecikmiş tedavi hastaların bakıma muhtaç hale gelmesine neden olmaktadır. Bu yüzden Parkinson hastalığının farkındalığının arttırılması büyük önem taşımaktadır. Hastalığın tanısında nöroloji uzmanı tarafından yapılacak muayenenin son derece önemli olduğunu, beyin görüntüleme yöntemleri veya kan tahlilleriyle teşhis konulamayacağını’’ özellikle belirtti.

Doç. Dr. Serkan KIRBAŞ, Parkinson hastalığının günümüzde çok ileri tedavi olanakları ile büyük ölçüde kontrol edilebildiğini, fizyoterapi ve egzersiz eşliğinde hastaların tek başlarına günlük yaşam aktivitelerini sürdürebileceklerini ifade etti. Bu amaçla başlangıç tedavisinin ilaçlar olduğunu, ilaca yanıt vermeyen ya da ilaca bağlı istemsiz anormal hareketlerin ortaya çıktığı durumlarda cerrahi tedavinin (beyin pili) uygulanabileceğini söyledi.

Parkinson hastalığı yaşam boyu bireye eşlik edeceğinden ona teslim olmamak ve onunla iyi mücadele etme gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Serkan KIRBAŞ, tedaviye uyan ve yaşam biçimini hastalığın seyrine göre düzenleyen hastaların başkalarına muhtaç olmadan hayatlarına devam edebilecekleri belirtti.

KIRBAŞ, son olarak; özellikle orta ve ileri yaşta ellerde ortaya çıkan titremenin Parkinson hastalığının bir belirtisi olabileceği konusunda hasta veya yakınlarının dikkatli olmaları konusunda uyardı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Altan Kaman, gururumuz olmaya devam ediyor
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.