Festivaline Sahip Çık, Kaman Kazansın!

Kaman Ceviz Festivaline Hazırlanıyor

24.09.2019
536
A+
A-

Kaman Belediyesi tarafından 1989 yılından bu yana her yıl Ekim ayının ilk haftasında geleneksel olarak gerçekleştirilen Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’nin 28.si bu yıl 5-6 Ekim 2019 tarihinde yapılacak.

Adı ve tadıyla dünyaca meşhur olmasının yanı sıra ilçemiz için en önemli gelir kaynaklarından biri durumundaki meşhur Kaman Cevizimizin pazar payının artırılması ve ilçemizin tanıtılması amacıyla 30 yıl önce büyük umutlarla başlatılan Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivalimiz içeriğindeki cevizcilik konulu seminerler, özendirici yarışmalar, ceviz satış stantları ile kültür ve eğlence bölümleriyle Kaman halkına ve Kaman Cevizine çok şeyler kattı.

Deprem, don ve tolu felaketi ile terör olaylarına verdiğimiz yüzlerce şehidimizin acısı gibi nedenlerle birçok kez iptal edilen festivalimiz, siyasi çekişmeler ve idarecilerimizin de sahipsizliği ile birlikte birleşince adeta Çarşamba pazarından farksız, sadece konserler ile hiçbir etkinliğin olmadığı ceviz satışına dönmesi ilçemize dışarıdan ceviz ve yerel ürünler almaya gelen binlerce kişinin ayağını geriye çekmesine neden olmuştu.

Bu kısır döngüyü kırmak ve Ceviz Festivalimizi önceki şaşalı günlerine döndürülmesinde Kaman Belediyesinin olduğu kadar ilçemizin yöneticileri, siyasileri, sivil toplum kuruluşları ve ceviz üreticilerinin de bir sorumluğu olduğunu düşünen Kaman halkı tüm ilgilileri el birliği ile ilçemize ve festivalimize sahip çıkmaya davet etmekte.

6 SANATÇI VE SÜRPRİZ ETKİNLİKLER

Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivalini daha canlı gerçekleştirmek ve şehir dışından çok sayıda katılımcının gelmesini sağmaka amacıyla belediyenin tüm imkânlarını seferber ettiklerini belirten Belediye Başkanı Necati Çolak, “Halkımızın ve ceviz üreticilerimizin taleplerinin yanı sıra ilçemizin tek ve önemli sosyal etkinliği olan festivalimize gereken önemin verilmesi amacıyla sıkı bir çalışma başlattık. Tertip komitemizle birlikte ilçemize yakışır bir festival yapmak için çalışıyoruz. Bu yıl 5-6 Ekim 2019 tarihlerinde 2 gün olarak 28.sini gerçekleştireceğimiz Ceviz Festivalimizin ilk gününde sanatçılar Ankaralı Engincan ile Lara konseri gerçekleştirilecek. Yine ilk gün Fitoterapist Dr. Ümit Aktaş tarafından “Bitkilerle Yaşam” konulu seminer verilecek ve Kültür Bakanlığı Hak Dansları Topluluğu tarafından gösteri düzenlenecek. Festivalin ikinci günü ise Sanatçılar Sıtkı Akın, Senem Gül ve Havva Öğüt ile İsmail YK konser verecekler. Sürpriz etkinliklerimizin de yer alacağı festival etkinliklerimiz kapsamında yine ceviz ve yerel ürünler stantları da açılacaktır. Kaman cevizini dünyaya duyurma adına bir vesile olarak gördüğümüz Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivalimize tüm Kaman, Kırşehir ve ülkemizin dört bir yanında yaşayan hemşerilerimizi davet ediyorum,” dedi.

EN İYİLER BELİRLENECEK

Ceviz, Kültür ve Sanat Festivalinin olmazsa olmazlarından olan En İyi Ceviz Bahçesi, En İyi Ceviz Ürünü, En İyi Cevizli Tatlı yarışmalarının yanı sıra daha önce ilk yıllarda da yapılan En İyi Ses Yarışması gerçekleştirilecek. Ayrıca, Festival kapsamında şehir dışından gelecek yaklaşık 150 yarışmacının da katılacağı Satranç Turnuvası da düzenlenecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Gençlik Şöleni Konseri İptal Edildi

YABANCI ÇEŞİDE DENETİM İSTENİYOR

Son yıllarda don ve dolu zararı nedeniyle neredeyse yemelik dahi Kaman Cevizinin bulunmadığı ilçemizde bu sezon çok az bir zararla hasat mevsimine giren Kaman Cevizi üreticilerimiz, Kaman’da üretilen Kaman Cevizi ve diğer türlerin haricinde başka illerden ve ithal olarak getirilen ürünlerin “Kaman Cevizi” adı altında ilçemizde ve özellikle festival tezgâhlarında satılmasının denetlenmesini ve engellenmesini istiyor.

Kimsenin ticaretine karşı olmadıklarını da belirten üreticilerimiz, “Ceviz satışına değil, yerli Kaman cevizi olmayan ürünlerin ‘Kaman Cevizi’ adıyla satılmasına karşıyız. Bu durum engellenmediği takdirde Kaman ilçemizin ve ünlü Cevizimizin adı lekelenebileceği gibi pazar payını da kaybetme tehlikesi söz konusu,” diyerek taleplerinin yetkililere iletilmesini istemekteler.

CEVİZİN FİYATI ARTMADI

Kaman Cevizimizin meşhurluğu konusunda ülkemizin tüm illerinde ve neredeyse tüm yol boylarında gördüğümüz “Kaman Cevizi” yazılı satış tabelaları nedeniyle mütevazı olmamıza hiç gerek yok. Ancak üretim yeri olan Kaman’da bile bu kadar “Kaman Cevizi” bulunmaz iken ülke genelinde adımızın kullanılarak yabancı menşeli ürünlerin çok düşük ve hatta komik fiyatlara satılması bir ironi olarak görülmekte.

Öte yandan, bu kadar çok meşhur olan ve 2010 yılındaki ulusal haberler ve araştırmalara göre Dolar 1,50 Lira iken kilosu 10-15 Dolar arasında alıcı bulan “Kaman Cevizi”mizde artan girdi maliyetleri ve ürün azlığına karşın ceviz fiyatımız halen çok geride. Pazar payımızın korunması için standart ve kaliteli ceviz üretiminin sürdürülmesi için tedbirler alınması gerektiğine vurgu yapan üreticiler, “Kaman’da ceviz fiyatları şuanda 35-45 TL civarında. Yani 10 Doların çok altında. Kaman Cevizi fiyatımızın tutarlı olmasında gerekiyor,” diyerek fiyatların artmadığını belirtmekteler.

FESTİVALİNE SAHİP ÇIK, KAMAN KAZANSIN!

Don olayları, sahipsizlik ve tanıtım azlığı nedeniyle Pazar payını kaybetme tehlikesi yaşayan adı ve tadıyla dünyaca ünlü Kaman Cevizimizin yeniden sahiplenilmeye ihtiyacı var.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ankara'da Kuyumcu Hemşerimiz İşyerinde Öldürüldü

Bu beklentilerin karşılanması için Kaman Belediyesi öncülüğünde Kaman Kaymakamlığının destekleri ile yapılmakta olan Ceviz Festivalimiz’e ilimiz ve ilçemizin yöneticileri, siyasileri, sivil toplum kuruşları ile ceviz üreticilerinin el birliği yaparak sahip çıkması; ekonomik olarak zor günler geçiren ve tarım ürünleri haricinde ilçemizde üretime yönelik tek ürün olan Cevizin gelişmesi ve yaygınlaştırılması açısından önem taşımaktadır.

Maddi ve manevi desteklerle geliştirilecek ve artırılacak olan ceviz üreticiliği sayesinde ilçemiz ekonomisi kalkınacak, festival ile de pazarlaması ve tanıtımı sağlanacaktır. Bu amaçla tüm Kamanlı hemşerilerimizi eş-dost ve tanıdıklarını 2 günlüğüne de olsa Ceviz Festivaline davet etmelerini ve Kaman misafirperverliğini ve cevizini tanıtmaya davet ediyoruz. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.