Gökalp: Kuraklık destek programı halen uygulanmadı!

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, bölgemizde 2021 yılı hasadın üreticilerimizi memnun etmediğini belirtti.

15.09.2021
835
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı  Çetin Gökalp, bölgemizde 2021 yılı hasadın  üreticilerimizi memnun etmediğini belirtti.

Yaşanan aşırı kuraklıktan dolayı bölgemizdeki ekili arazilerde yaklaşık yüzde 70 oranında ürün kaybı yaşandığının altını çizen Gökalp, “Birçok köyümüzde biçer hasat yapmadı. Kuraklık sadece bölgemizde gerçekleşmedi. Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerinde yaşandı. Bunun üzerine yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye genelinde kuraklık raporu tutuldu,” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayı içinde çiftçilere kuraklıktan dolayı destek programını açıkladığını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, açıklamasında; “Çiftçilerimiz bir umutla  kredi borçlarının ertelenmesini, tarımsal desteklerinin yükseltilmesini istiyor. Cumhurbaşkanımız Mayıs ayı içinde yaptığı açıklamada; buğday, arpa, nohut ve mercimek üreten üreticilerimize verim kayıplarına göre dekar başına 100 TL, hibe tohum desteği, çiftçi borçlarının düşük faizle erteleneceğini bildirmişti.

Eylül ayını bitirmek üzereyiz ve çiftçilerimize şu ana kadar hiçbir destek ödemesi ve borç ertelemesi gerçekleşmedi. Çiftçilerimizin çoğu kredi borçlarından dolayı takibe düştü. Ayrıca ithalat konusunda vergileri sıfırlayarak üreticilerimizi zor durumda bıraktılar. İthal ürün getirerek çiftçilerimizin alın teri ile ürettiği ürünler ucuzlayarak mağdur oldular.

Üreticilerimizin sıkıntılarını hafifletmek, üretimin devamı ve ülke ekonomisi için çiftçilerimizin bütün kamu ve özel bankalar ile tarım kredi kooperatiflerine olan kredi borçlarının düşük faizle ertelenerek ödenebilmesini sağlayacak yeni bir düzenlemeye acil ihtiyaç vardır. Tarımsal destek ödemelerinin bir an önce yapılmasını ve tohum zamanının yaklaştığı bu günlerde çiftçilerimize hibe tohum desteği yapılmalıdır,” ifadelerine yer verdi. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  2023’ün harç ve tarifeleri zamlandı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.