Kaman Cevizine sahip çıkalım!

Ceviz, Kültür ve Sanat Festivali Devam Etmeli. Reklama Önem Verilmeli ve Destek Çekilmemeli.

08.09.2021
1.030
A+
A-

Ceviz, Kültür ve Sanat Festivali Devam Etmeli. Reklama Önem Verilmeli ve Destek Çekilmemeli.

Mitolojik zamanlarda ‘kutsal meyve’ olarak adlandırılan cevizin anavatanı olarak bilinen ilçemiz Kaman’da 1990 yılından bu yana da Ceviz Kültür ve Sanat Festivali ile desteklenen, adı ve tadıyla dünyaca ünlü Kaman Cevizimizin ilgi ve popüleritesi (tutulma) son yıllarda azalmaya başladı.

Bunun başlıca sebeplerinden biri olarak Kaman’da yabancı ceviz çeşitlerinin Kaman Cevizi diye satılmasından tutun, iklim nedeniyle don ve hastalık zararları nedeniyle çıkan kalitesiz cevizlerin satılmaya çalışılmasına kadar birçok neden ve sebep sıralayabiliriz.

Ancak bir ürünün en iyi pazarlama şekli reklamdır. Geçtiğimiz yıl Coğrafi İşareti ve Menşe adı alınan Kaman1 Cevizimize üretici, yerel yönetici ve idareciler ile siyasilerimiz yeterli ilgi ve alakayı gösterememekteler.

5 Eylül 2021 Pazar günü ulusal bir televizyon kanalında yayınlanan yemek yarışmasında “Şifa Kaynağı Meşhur Ağaçören Cevizi” adıyla cevizli yemek yapma yarışması düzenlendi. Program boyunca Ağaçören Cevizi övülürken; reklamı da geniş kitlelere ulaştırılmış oldu.

Aksaray ilimize bağlı olan Ağaçören ilçesinde henüz 3-5 yıllık bir tanıtım geçmişi olan ceviz üreticiliği konusunda Ağaçören Kaymakamlığı resmi internet sitesinden edindiğimiz bilgilere göre, yıllık 80 Bin Ton gibi az bir ceviz üretimi gerçekleştirildiği belirtilirken; coğrafi işaret için henüz yeni çalışmaya başladıkları belirtilmekte. Ayrıca, Ağaçören Kaymakamlığı tarafından KOSGEP, AHİKA ve KOP’a hazırlanan projelerle ilçede Ceviz Paketleme Tesisi ve Ceviz Ürünleri Fabrikası için müracaatlar yapıldığı görülmekte.

Ceviz geçmişi, üretim miktarı ve tanınırlığı Kaman Cevizimizden oldukça geride olan Ağaçören’de bu şekilde yoğun bir çalışma görülürken; Tarım Bakanlığı’nın ülke genellinde başlattığı “Ceviz Eylem Planı”nın tanıtım ve startı pilot yer olarak Kaman ilçemizden başlatıldığı unutulmuş gibi görünmekte.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na Muhtar üye seçimi yapıldı

Hasat zamanı yaklaşırken, bir hazırlık çalışması göremediğimiz Ceviz Kültür ve Sanat Festivali’mizin eski görkemli zamanına geri döndürülmesi, yabancı çeşitlerin Kaman Cevizi olarak pazarlanmasının engellenmesini, Kaman Cevizi ve satıcılarına sertifika verilmesi ve başka ortamlarda tanıtımının hızlandırılması için ilgilileri ve yetkilileri göreve davet ediyoruz.

Kaman’da cevizcilik elden gidiyor.

Bizden söylemesi.

Bu işte vebal var. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.