Kaman’da covid aşısının ilk etabı tamamlandı

Covid aşısı nasıl olunur? Aşı Kimlere Uygulanacak? Tüm Soruların cevapları bu haberimizde…

20.01.2021
1.028
A+
A-

Covid aşısı nasıl olunur? Aşı Kimlere Uygulanacak? Tüm Soruların cevapları bu haberimizde…

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca analizleri tamamlandıktan sonra “Acil Kullanım Onayı” verilen CoronaVac aşısı, 13 Ocak Çarşamba akşamı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve bilim kurulu üyelerinin aşı olmasıyla birlikte Türkiye genelinde sağlık çalışanlarına uygulanmaya başladı. Kaman Devlet Hastanesinde de aşılama çalışmaları 14 Ocak Perşembe günü MHRS Randevusuna göre öncelikli olan sağlık çalışanlarına yapıldı.

Denilen bilgiye göre, Kaman Devlet Hastanesinde oluşturulan aşı odalarında ilk gün 125 kişiye CoronaVac aşısı yapıldı. Kaman Devlet Hastanesinin 284 personelinin yanı sıra Kaman’da sağlık grubunda bulunan tüm doktor ve çalışanlar ile eczacılar ve eczane çalışanları kapsayan ilk etap aşı çalışmaları randevulu ve istekli olmak şartıyla yapılmakta. Aşı olanların ikinci etap aşıları ise yine MHRS randevu sistemine göre 28 gün sonra tekrarlanacak.

KISITLAMALAR ETKİLİ

Ülke genelinde uygulanan koronavirüs kısıtlamalarının Kaman’da da etkisini gösterdiğini vurgulayan sağlık yetkilileri, Kaman ilçemizde de vaka sayılarında gözle görülür düşü yaşandığını, kısıtlamalara, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymanın hem kişisel hem de toplumsal sağlık açısından önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığını belirtiler.

NASIL AŞI OLUNUR?

-Aşı durumunuzu e-Nabız hesabınızdan veya 2023’e Kısa Mesaj (SMS) göndererek öğrenebilirsiniz.

-Eğer aşı yapılacak grupta yer alıyorsanız randevu almak için MHRS uygulamasını kullanmanız gerekiyor. MHRS üzerinden tarih ve saat aralığını seçerek randevu işleminizi tamamlayabilirsiniz.

-Randevu işlemi sonucunda size Kısa Mesaj (SMS) ile bilgilendirme yapılacaktır. Randevu bilgilerinizi e-Nabız ve MHRS uygulamalarından da öğrenilebilirsiniz.

-Aşıyı uygulayacak olan sağlık personeli, AŞILA uygulamasından kişinin sorgulamasını yapabilir.

-Aşıla uygulaması üzerinden, uygulanacak aşının barkodu okutulur ve kaydedilir.

-İlk doz aşı uygulamasının ardından 2.dozun uygulanacağı doğru tarih sağlık personeli tarafından oluşturulur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Eski Belediye Meclis Üyesi Nafiz Dede vefat etti

-2.doz için oluşturulan randevu bilgileri vatandaşa Kısa Mesaj (SMS) ile iletilir. Aynı zamanda randevu ve aşı bilgilerine e-Nabız hesabından da ulaşabilir.

-Kişiler elektronik aşı kartına e-Nabız ve Hayat Eve Sığar uygulamalarından ulaşabilir.

AŞI KİMLERE UYGULANACAK?

İlk aşamada: A. Sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf vb. tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil), tüm (kamu, serbest eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil).

B. Yaşlı, engelli, koruma, evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar.

C. 85 yaş üstünden kademeli olarak 65 yaş üstü bireyler.

İkinci aşamada: A. Hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörler: Milli Savunma Bakanlığı,  İçişleri Bakanlığı, Kritik görevlerdeki kişiler, Zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, Cezaevi, Eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), Gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb.) ile Taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar.

B. 50-64 yaş arası bireyler.

Üçüncü aşamada: A. Kronik hastalığı olan 49 yaş ile 18 yaş arasında bireyler kademeli olarak.

B. 49 ila 18 arasındaki diğer grupta yer alan bireyler kademli olarak.

Dördüncü aşamada ise; aşılanma sırası geldiği halde zamanında aşı yaptırmayanlar. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.