Kamanlı çiftçiler borç ertelemesi bekliyor

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, dolu yağışı, samyeli ve kuraklık nedeniyle Kaman çiftçisinin zor durumda kaldığını söyledi.

19.06.2019
793
A+
A-

Kaman Ziraat Odası Başkanı Çetin Gökalp, dolu yağışı, samyeli ve kuraklık nedeniyle Kaman çiftçisinin zor durumda kaldığını söyledi.

Kaman merkez Cuma Mahallesi, Hacıpınar Mahallesi ve Müderris Mahallesinde geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen dolu yağışının ekili alanlara zarar verdiğini ve çiftçilerin mağdur olduğunu söyleyen Oda Başkanı Gökalp, “10 gün önce meydana gelen dolu yağışında ise ilçemizin Erbişim köyünde ise bazı bölgelerde yüzde 80’lere varan dolu zararı tespit edilmiştir. İlçemizin özellikle Savcılı köyleri ve hasada başlanan diğer köylerimizde ise samyeli ve kuraklık nedeni ile ekili dikili alanlarda yüzde 30 ve üzeri zarar meydana gelmiştir. Mart-Nisan ve Mayıs aylarında yağışların yetersiz olması ve esen samyelin etkisiyle hububat ve baklagil ürünlerinde ciddi şekilde verim düşüklüğü yaşanmaktadır.

Tarlasını hasat yapan çiftçilerimizin ve muhtarlarımızın en çok şikayet ettiği konu verim kaybıdır. Çünkü hasat sonrası ürünlerinde önceki yıllara göre yüzde 40 ve üzeri ürün kaybı meydana geldi. Önceki yıllarda iki teneke arpa yaklaşık 28-30 kilo gelmekteyken şimdi ise yaklaşık 20 kilo gelmektedir. Kuraklığın ve samyelinin etkisiyle nohut ve mercimek ürünleri boylanmadı. Ayrıca tane tutmayarak kurumaya başladı. Bu yüzden biçilecek duruma gelmedi,” diyerek üreticilerin mağdur olduğunu söyledi.

Dolu yağışı, kuraklık ve hastalıklardan hububat ile baklagillerde yaşanan verim düşüklüğünden dolayı çiftçilerin zor günler yaşadığının altını çizen Gökalp, “Muhtarlarımızın vermiş oldukları dilekçeler İlçe Tarım Müdürlüğünce incelenmeye başladı. Bizlerde Oda olarak çalışmalara destek amacıyla Kırşehir Milletvekillerimize konu hakkında bilgi vererek Meclis Genel Kuruluna taşımalarını istedik. Ziraat Odası ve Kamanlı çiftçiler olarak 2019 yılı Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının ertelemesini istiyoruz,” dedi. / Pınar AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  TMO’da ucuz yağ kuyruğu
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.