Kamannâme’nin izini bulduk

Japon Prof. Morio Ohno’nun vefatı ile yarım kalan “Kamannâme” kitabının izini süren Mümtaz Boyacıoğlu hocamız ile İstanbul merkezli Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı kurucu üyesi ve Genel Başkanı Kamanlı hemşerimiz merhum Galip Demir’in oğlu ve İstanbul’da baba mesleği matbaacılığı sürdüren Süleyman Demir’in araştırmaları bir sonuca ulaştı.

11.05.2022
911
A+
A-

Japon Prof. Morio Ohno’nun vefatı ile yarım kalan “Kamannâme” kitabının izini süren Mümtaz Boyacıoğlu hocamız ile İstanbul merkezli Ahi Kültürünü Araştırma ve Eğitim Vakfı kurucu üyesi ve Genel Başkanı Kamanlı hemşerimiz merhum Galip Demir’in oğlu ve İstanbul’da baba mesleği matbaacılığı sürdüren Süleyman Demir’in araştırmaları bir sonuca ulaştı.

Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz aylarda gazetemiz yazarı Mümtaz Boyacıoğlu’nun bilgilendirdiği ve konuyu araştırmasını rica ettiği hemşerimiz Süleyman Demir, Profesör Ono’nun eski mesai arkadaşlarına ve onların çabaları sonucu Japonya’da bulunan öğrencisine ulaştı. Kamanname kitabının orijinalinin bulunması, ülkemize getirilmesi ve Türkçeye çevrilerek yayınlanması talebinde bulundu.

Hemşerimiz Süleyman Demir, yaptığı girişimlerin sonucunu Ramazan Bayramı öncesi sosyal medyasından yaptığı bir paylaşımla duyurdu. Demr’in paylaşımı şu şekilde:

“Kendisini Kamanlı Türk Aydını, Emekli Öğretmen ve Yazar, değerli büyüğüm Mümtaz Boyacıoğlu Hocam sayesinde gıyaben tanıdığım Prof. Morio Ohno, Tokyo Imperial Üniversitesi Coğrafya ve İktisat Bölümlerinden mezun olduktan sonra aynı üniversiteden emekli oldu.

Özellikle emekli olduktan sonra dünyanın dört bir yanını gezerek üçgen karşılaştırmalı kültür (Japonya, Güney Amerika ve Asya) ve Pirinç Yolu (Orta ve Batı Asya’dan Akdeniz’e, Akdeniz’den Avrupa’ya Uzanan Yol) projeleri ile önemli kültürel hizmet ve araştırmalara öncülük etti.

Son araştırması için Kırşehir/Kaman’a geldi. “Kamannâme” isimli eserini kaleme almaya başladı. 2001 yılında bu eserini tamamlayamadan vefat etti. İşyeri mesai arkadaşlarımdan Dudu Eygay Hanım’ın teşebbüsleri ile Japonya’da arkadaşı Miho Hanım’a ulaştık, Miho Hanım Prof. Morio Ohno’nun talebesi, Daito Bunko Üniversitesi’nden emekli olan Ryuichi Hara Beyefendi’ye ulaştı. Tamamlanmamış Kamannâme’nin ülkemize getirilmesi; Türkçe ve İngilizce’ye çevrilmesi talebimizi ilettik. Ryuichi Bey, memnuniyetini ifade ederek, Kamânname’nin üzerine çalıştığını önümüzdeki yıl tamamlayacakları müjdesini verdi.

Kırşehir, Kaman dolayısıyla Kadim Türk kültürümüz ve tarihimiz açısından son derece önem taşıyan bu vazifeyi tamamlamak nasip olur İnşallah. Bu vesile ile Prof. Morio Ohno Hocamızı minnet, saygı ve rahmet ile anıyorum. Kabri nur, mekânı cennet olsun İnşallah.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Domuz sayısındaki artış korkutuyor

Ono kimdir?

Tokyo Üniversitesi Dış İlişkiler Fakültesi öğretim üyesi ve Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi Kurul Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Morino Ono, Çağırkan Köyün yakınlarında sürdürülen Kalehöyük kazı çalışmalarından etkilenince 1994’te Kaman’a gelerek yaklaşık 7 yıl burada yaşadı. Kaman ve çevresinin ekonomik, kültürel ve sosyal yaşamlarını inceledi. O yıllarda Japonya’da, Türkiye’nin komşu ülkeleri gibi tutucu İslam ile yönetildiğinin düşünüldüğünü söyleyen Ono, ancak Türkiye’ye geldiklerinde hiç de Japonya’da düşünülen gibi bir sistemin olmadığını, Atatürk’ün kurduğu çağdaş bir ülkeyle karşılaştıklarını belirtti. Dünyada 150’den fazla ülkeyi gezen Prof. Dr. Morio Ono’nun, birçok ülkede, yayınlanmış 10 kitabı bulunuyordu.

2001 yılı Temmuz ayında yakalandığı mide kanseri sonucu 74 yaşında vefat eden Prof. Dr. Morio Ono, ilçemizdeki yaptığı araştırmaları “Kamanname” adında bir kitapta toplamış ve bu kitabı 2001 yılı Şubat ayında Tokyo’da tanıtmıştı. Ancak, Kamanname kitap olarak basılıp yayınlanmamıştı. / İbrahim AKTÜRK

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.