Kitap Standından Festival Yansımaları

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
19.10.2022
456
A+
A-

(8-9 Ekim 2022, 31. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali)

Kaman Belediyesi tarafından düzenlenen 31’inci Kaman Ceviz, Kültür ve Sanat Festivali geçen yıllara göre daha canlı ve kalabalıktı. Tüm organizenin belediye tarafından yapılması yanında, ceviz üreticilerinin de önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da organizede yer almadıkları gözlerden kaçmıyordu.

Ceviz stantları, protokol standı, kitap imza standı, sahne kurulumu ve ses cihazları geçen yıllara göre daha düzenli ve göz alıcıydı.

Bir panayır havasını andıran pazar yerinde satış stantlarında cevizlerin, köylerinde ürettikleri tüm ürünlerini pazarlayan üreticilerin rengârenk görüntüleri, şehir içi ve şehir dışından gelen ceviz alıcıları ile gözleri kamaştırıyorlardı.

Üç yıldır Ceviz Festivalimizde kültür etkinliği olarak belediye tarafından kitap imza ve söyleşi için stant kuruldu. İlk yıl iki üç arkadaşla, ikinci yıl altı yedi arkadaşla ve bu yıl da 8 şair ve yazar arkadaşımızla kitap imza gününe katılarak imza ve söyleşilerle iki günümüzü dolu dolu geçirdik. Her geçen gün şair ve yazarların artması, okuyucuların da fazla ilgi göstermeleri bizler için sevindirici ve umut verici oldu.

Kitap standından yansımalara gelince; zengin program, çok misafirin davet edilmesi ve kortej yürüyüşü ile festivalin Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, Belediye Başkanı Necati Çolak konuşmasında Ceviz ve Kaman konularında önemli bilgiler verdi.

Çokça davet edilen protokol sıra ile kısa ve uzun konuşmalar yaptılar. Her konuşmacı kürsüde Kaman Cevizini överek, Belediye Başkanına teşekkür ederek kürsüden ayrıldılar. Ama hiçbir konuşmacı Kaman Cevizlerinin kesilerek yerlerine Chandler ve diğer yabancı cevizlerin aşılandığını, Kaman Cevizinin azalarak bu yabancı cevizlerin satıldığını bilmiyorlardı.

Pazar yerinden ceviz alıp, stant önünden geçenlerin az olduğunu izledik. Ayrıca Kaman cevizinin nasıl olacağını bilmediklerini söyleyenlerle çokça karşılaştık. Ceviz fiyatlarının oldukça pahalı olduğunu anlatanlarda oluyordu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bu ilçe nereye gidiyor? Kaman kim(ler)e mahkûm oluyor!

Protokolün ve ya ceviz komitesinin kitap standı ile diğer stantlarını gezmediklerini de gördük.

İki akşam seçkin sanatçılar, ses ve sazları ile gençlerimizi, halkımızı soğuğa karşı yeterince eğlendirmişlerdir. Yerel sanatçı Kaman Abdallarına da festivalde yeterince yer verilmediği söylentiler arasındaydı.

İlçemiz ve ilimiz çevresinde yetişen halk ozanlarımız ile üniversite mezunu ses ve saz sanatçıları ile yine ilçemiz, ilimiz ve çevresinde yetişen fotoğraf sanatçıları ve ressamlara da yer verilmesini, bundan önceki festivallerden ders alınarak eksik ve yanlışlar düzeltilerek gelecek yıllarda daha az hata ile daha da zengin programlarla festivalimizi Uluslararası boyutlara taşımanın yollarını aramalıyız diye düşünüyor ve öneriyorum.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.