Koç katımı şenliği düzenledi

Geleneklerimizi sürdürmek isteyen üretici Koç katımı şenliği düzenledi

05.10.2022
617
A+
A-

Aydınlar Köyünden küçükbaş hayvan yetiştiricisi Ramazan Şimşek ve oğlu Samet Şimşek, eski gelenekleri yaşatmak için Koç Katımı şenliği düzenledi.

Sosyal medya üzerinden haber yapan Kaman Televizyonu’ndan Özkan Ocak’ın haberine göre; aslen Aydınlar Köyünden olup Başköy Köyü arazisinde Baranlı Dağı eteklerinde hayvancılık yapan hemşerimiz Ramazan Şimşek ve oğlu, geleneklerimizi yaşatmak için davullu-zurnalı ve yemekli düğün tadında Koç Katımı şenliği düzenledi.

Kaman ve çevresinde unutulan Koç Katımı uygulaması; hayvan yavrularının, kışın soğuğa ve açlığa dayanıksız oluşlarından dolayı, yavrulama zamanlarının denetim altına alınması amacıyla sürülerden ayrılan erkek hayvanların sürüye geri salındığı zamandır. Eskiden bir tür mevsimlik bayram niteliğinde olan koç katımı genellikle Ekim ile Kasım ayları arasında yapılırdı.

Şenlik öncesi açıklama yapan üretici Ramazan Şimşek; “Kışın doğan kuzuların ölüm oranını azaltmak ve yem maliyetlerini azaltmak için daha önceden atalarımızın uygulamalarını yapmayı ve bu geleneği yaşatmak için böyle bir şenlik düzenlemek istedik,” dedi.

Kırşehir genelinde şuanda 350 Bin baş küçükbaş hayvan sayısına ulaşıldığını belirten Birlik Başkanı Doğan ise şenlikte yaptığı açıklamasında; “Bu uygulama eskiden de kuzuların bahar aylarında doğması için yapılırdı. Bu sayede kuzu ölümleri azalırken, yem ve besleme maliyetleri aşağıya çekilirdi. Üreticimizi tebrik ediyorum,” dedi.

Koç Katımı Şenliğine; Kırşehir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Başkanı Erol Doğan, hayvan üreticileri, köylüler ve çok sayıda davetli katıldı. Yapılan duanın ve ikram edilen yemeğin ardından kırmızı yeşil renklere boyanan koçlar davul zurna eşliğinde koyun sürüsünün içine salınarak koç katımı etkinliği sona erdi. / İbrahim AKTÜRK

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Eray, bu gidiş sana yakışmadı
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.