Mustafa Kemal Atatürk’ün Kaman’a Gelişlerinde Bilinen Yanlışlar

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
25.12.2023
784
A+
A-

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kaman’a birinci ve ikinci gelişinin karıştırılıp, yanlış bilinip, yanlış anlatılması. Bu iki konuyu birbirine karıştırıp, Mustafa Kemal ve arkadaşları Kaman’a gelirken üç arabanın Dariözü’nde çamura saplandığını ısrarla anlatırlar. Bugün bu yanlışı bir daha düzeltme gereğini duydum.

Mustafa Kemal’in Kaman’a 1. Gelişleri

19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, kurtuluş mücadelesini de başlatmış olur. Amasya Tamimi, Erzurum ve Sivas Kongreleri sonucu seçilen Temsil Heyeti ile Kırşehir’den sonra, 25 Aralık 1919 günü Kaman’a gelerek 1 gece kalırlar.

Evet, Kaman’da kaldıkları bu gün bizim için çok önemli bir gün. Bayram günümüz, coşkulu günümüz.

Bektaşoğlu Ali Çavuş’un öncülüğünde, bundan 101 yıl önce dedelerimizin, ninelerimizin o günkü coşku ve heyecanlarıyla, Mustafa Kemal ve Temsil Heyetinin nasıl karşıladıklarını, Yaşar Şahin arkadaşımızla defalarca yazdık, anlattık.

Buradan gelmek istediğim konu; Mustafa Kemal Atatürk’ün Kaman’a birinci ve ikinci gelişinin karıştırılıp, yanlış bilinip, yanlış anlatılması. Bu iki konuyu birbirine karıştırıp, Mustafa Kemal ve arkadaşları Kaman’a gelirken üç arabanın Dariözü’nde çamura saplandığını ısrarla anlatırlar.

Bugün bu yanlışı bir daha düzeltme gereğini duydum.

Doğrusu, Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti 25 Aralık 1919 Perşembe günü ilk kez Kaman’a gelerek bir gece misafir edilirler. Bu gelişlerinde Ali Çavuşun olağan üstü çabaları ile Kaman halkı yeteri kadar bilgilendirilir. Yine Ali Çavuş, Kaman halkı ile hazırlıkları, Azime Hanım ve tüm yardımcılarıyla yapılan hazırlıklar sonrasında, Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti bu hazırlıklar içinde köyümüz halkıyla birlikte coşkuyla karşılanarak bir gece misafir edilirler.

26 Aralık 1919 Cuma günü sabahı Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti yine sevinç çığlıkları arasında Ankara’ya doğru yolcu edilirler. Aynı gün akşamı Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti Beynam’da kalırlar.

27 Aralık 1919 Cumartesi günü sabahı, Mustafa Kemal ve Temsil Heyeti Beynam’dan Ankara’ya hareket ederler. Ankara Dikmen sırtlarında, Mustafa Kemal ve arkadaşları, Şehrin yöneticileri, halkı ve Seymenlerinin sevinç çığlıkları ile karşılanırlar.

Atatürk’ün 2. Kez Kaman’a Gelişleri

Atatürk’ün ikinci gelişleri ise 1 Şubat 1934 tarihidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  İnfaz Kanunda yapılması beklenen değişiklikler teklifi

Maaşlarını 3-4 aydır alamayan Kırşehir öğretmenleri, Atatürk’e telgraf çekerler.

31 Ocak 1934 günü akşam telgraf Atatürk’e verilir. Telgrafı bir–iki kez okuyan Atatürk o anda sinirlenerek, “Benim öğretmenlerim Kırşehir’de maaşlarına alamayacaklar, bizler de burada rahatça oturacağız öyle mi? Arabamı hazırlayın, ben Kırşehir’e gidiyorum,” diyerek ayağa kalkar. Yanında bulunanlar Atatürk’ü durdurmaya çalsalar da, Atatürk arabasına binerek köşkten uzaklaşır. Peşinden iki araba daha Atatürk’ün arabasını takip ederler.

Kışın zor şartlarında çamurlara ve karlara bata çıka, 1 Şubat 1934 günü sabaha karşı, Atatürk ve arkadaşları Kaman çevre yolundan (Körmenli kavşağından) Kaman’ın içine uğramadan devam ederler. Darıözü’nde Şevket Çavuş’un hanının biraz ilerisinde üç araba da çamura saplanır.

Handa dinlenen Atatürk ve arkadaşlarının arabalarını Darıözü’nde Dedelerin Mustafa Ağa, adamları ve camızları ile çıkarmaya çalışırlarken, Kaman’dan gelen kalabalık halkımızın da yardımları ile arabalar kuşluk vakti çamurdan çıkarılır.

Şevket Çavuşun Hanında dinlenip kahvaltılarını yapan Atatürk ve arkadaşları Kırşehir’e gitmek için dışarı çıkarlar. Dışarıda bekleyen kalabalık Kaman halkının sevgi gösterilerine karşı kısa bir konuşma yapan Atatürk, “Ben Kaman halkını bilirim. Misafir sever ve gönlü bol insanlardır. Sabah kahvaltımızı getirenlere, arabalarımızı çamurdan çıkaranlara, buraya kadar gelerek bizleri onurlandıran tüm Kaman halkına teşekkür ediyorum,” diyerek ve halkımızı selamlayarak arabalarına binip Kırşehir’e doğru hareket ederler.

1 Şubat 1934 günü akşamüzeri Kırşehir’e varan Atatürk öğretmenlerle bir toplantı yaparak sorunlarını dinler. Öğretmenlerin maaşlar özel idare tarafından ödenir.

25 Aralık 1919 Perşembe günü, Mustafa Kemal ve Temsil Heyetinin Kaman’a geliş günü hepimize kutlu olsun.

Not: Mustafa Kemal Atatürk’ün Kaman’a her iki gelişleri hakkında daha geniş bilgileri Kaman Ak Haber Gazetesinde bulabilirsiniz. Bilgilerinize.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.