8 Mart 2021 Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun

Mümtaz Boyacıoğlu
Mümtaz BOYACIOĞLU: Emekli öğretmen, Şair, Yazar ve Araştırmacı. Bu zamana kadar çok sayıda gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Kaman tarihi, kültürü ve yaşantısı üzerine çok fazla kaynak ve bilgiye sahip. Ülkemizdeki ilk Abdallar Derneği Kurucu Başkanı ve ilk defa Abdallar Festivalinin organize eden kişi. Yayınlanmış 4 adet kitabı mevcuttur.
10.03.2021
755
A+
A-

Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekilerek, her yıl 8 Mart tarihinde kutlanmaktadır.

İnsan hakları temelinde kadınların karşı karşıya kaldığı zorbalıklar, haksızlıklar, ayrımcılıklar bu günde daha yüksek sesle dile getiriliyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadınların ne kadar değerli oldukları bir kez daha ortaya konarak kutlamalar gerçekleştirilmekte.

Dünya Kadınlar Günü Neden 8 Mart’ta Kutlanıyor?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 Bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlarlar. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın, 129 işçi can verir. İşçilerin cenaze törenine 100 Bini aşkın kişi katılır.

26–27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini getirilir ve öneri oybirliğiyle kabul edilir.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmaz. Değişen tarihlerde her zaman ilkbaharda kutlanırken, Dünya Kadınlar Gününün kutlanması 8 Mart olarak saptanır. 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında gerçekleşir.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de kutlanmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme gelir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul eder.

Türkiye’de Kadınlar Günü

Türkiye’de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanır. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmaz. 1984’ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  211 Yıllık Tarihi Bekir Çeşmemize Sahip Çıktık

Türkiye’de 2020’nin kadın cinayetleri raporu

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun 2020 yılı raporuna göre “2020 yılında 300 kadın cinayeti işlenmiş, 171 kadın “şüpheli” bir şekilde ölü bulunmuştur.

Kim Öldürüyor?

2020 yılında öldürülen 300 kadının 97’si evli olduğu erkek, 54’ü birlikte olduğu erkek, 38’i tanıdık birisi, 21’i eskiden evli olduğu erkek, 18’i oğlu, 17’si babası, 16’sı akraba, 8’i eskiden birlikte olduğu erkek, 5’i kardeşi, 3’ü tanımadığı birisi tarafından öldürülür. 23 kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemez.

Çoğu Evinde

Kadınların 181’i evinde, 48’i sokak ortasında, 15’i işyerinde, 14’ü de arazide, 11’i arabada, 5’i otelde, 4’ü ıssız bir yerde, 1’i odun deposunda, 1’i kuaförde öldürülür. 20’sinin öldürüldüğü yer tespit edilemez. Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 60’ı evlerinde öldürülür.

Çoğu Ateşli Silahla

Kadınların 170’i ateşli silahlarla, 83’ü kesici aletle, 26’sı boğularak, 10’u darp edilerek, 2’si yakılarak, 1’i kimyasal madde ile 1’i de yüksekten düşülerek öldürülür.

Türkiye

Elde edilen yasal kazanımlara rağmen Türkiye’de kadınlar şiddet, istismar ve ayrımcılıkla karşı karşıya kalırlar.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre Türkiye cinsiyet eşitsizliğinde 144 ülke arasında 131’inci sırada.

Türkiye’de kadına yönelik şiddet olayları, geçen 10 yıl içinde artış gösterir. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı rakamlara göre son 10 yılda 2 bin 337 kadın cinayeti işlenir. (2017 yılında öldürülen kadın sayısı 409)

Kadın olmak için en iyi ülkeler sıralamasında;

1.Norveç, 2. İsviçre ve Finlandiya, 3. Danimarka, 4. İzlanda, 5. Avusturya, 6. Birleşik Krallık, 7. Lüksemburg, 8. İsveç ve Hollanda.

Listenin ilk sırasındaki Norveç’i; Finlandiya ve Danimarka gibi kuzey ülkeleri izlerken, Türkiye 114. sırada yer alır.

Kadın olmak için en kötü ülkeler sıralamasında;

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  BİR KİTAP TANIYALIM: Talip GÜZEL “Köyümüz Kargın Yenice”

1.Yemen, 2.Afganistan, 3.Suriye, 4,Pakistan, 5.Güney Sudan, 6.Irak, 7.Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 8.Orta Afrika Cumhuriyeti, 9.Mali, 10.Libya.

Dünyanın ortak sorunu: Kadına Şiddet

Dünyada “Töre ve Namus Cinayetleri” konulu çalışmaya göre, kadına yönelik şiddetin ve töre-namus cinayetlerinin sebepleri, kadınları kontrol altında tutan ataerkil toplum düzeniyle ilgili. Bu cinayetler, ataerkil toplumsal düzenin hâkim olduğu hemen hemen tüm toplumlarda, farklı adlar altında olsa da işleniyor. Töre ve namus cinayetleri, Avrupa’da ve özellikle de Akdeniz ülkelerinde görülüyor.

Kadın cinayetleri konusunda yapılmış araştırmaların sonuçlarına göre, kadın cinayetlerinin arkasında yatan nedenler şu şekilde sıralanmıştır:

Aile içi tartışma, aldatma, kıskançlık, namus, geçimsizlik, ekonomik sorunlar, işsizlik, psikolojik rahatsızlıklar, töre, boşanma ya da boşanma talebi…

Dünyanın ortak sorunu olan kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusunda birçok teşhisler konulmuş. Fakat hala şiddet ve cinayetler artarak devam ediyor. Diliyoruz, ortak çözüm yollarında da ülkeler birleşir. Daha kalıcı bir çözüme ulaşırlar.

8 Mart 2021 Dünya kadınlar gününde kadın cinayetlerinin olmadığı, barış içinde yaşam ve mutlu bir gelecek dileklerimle;

ARAMIZDAN AYRILAN KADINLARA RAHMETLER DİLİYOR, TÜM KADINLARIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLUYOR, SEVGİ VE SAYGILARIMI SUNUYORUM.

8 Mart 2021

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.